kolacja - 33757 przepisów (strona:979/2251)

Ryba po grecku 207

Ryba w innej odsłonie. Idealny pomysł na pyszną kolację lub zimną płytę na święta itp. Ja z reguły staram się unikać tzw ,,złotej panierki,, więc to danie jest super alternatywą :) Zapraszam! Ryba po grecku Składniki: 400g mrożonych filetów rybnych 2 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia farsz: 2 duże marchewki  2 średnie cebule

Tagebuch po polsku
Czekoladowy tort z masłem orzechowym i bananami 272

urodziny znajomego wymyśliliśmy wieczór w stylu amerykańskim. W prezencie były akcesoria do przyrządzania steków, na kolację były właśnie steki a rano poszukiwanie najlepszej wołowiny w mieście. Pomysłu na tort nie było, a może inaczej- miałam miliony różnych pomysłów ale żaden nie pasował do koncepcji wieczoru. Ostatecznie postawiłam na iście amerykańskie połączenie: banany, masło orzechowe, dżem i dekorację ze zmiksowanych

Mango Papaja
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 223

Uwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealnie. Smak tarty uzupełnia szynka dojrzewająca – w wersji wege można z niej oczywiście zrezygnować. Składniki na 8 porcji. Quiche z gruszkami

Poezja smaku
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 164

albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna  na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 198

Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy

Niezły Młynek
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 169

Zgodnie z nazwą, są puszyste, lekkie i mięciutkie. Na drugi dzień nic nie tracą ze swoich walorów (lekko podgrzane w mikrofali smakują, jak porosto wyjęte z piekarnika). Na śniadanie, kolację, do pracy i szkoły, z wędliną (Najlepiej domową szynką drobiową – przepis wkrótce – ale wyrób jest wyżej na zdjęciach, dodam tylko, że jest tak wspaniała, że właśnie specjalnie do niej upiekłam

mojewypiekiinietylko
Pieczony topinambur 284

gustu. Ale ta pieczona wersja… mniam ;3 Aż mi ślinka cieknie, muszę dorwać je po raz kolejny! ;) Oby tylko jeszcze były w ofercie! Zrobiłam go jako ‘atrakcję’ na proszoną kolację, i wszystkim zasmakował. A ja się dziwiłam, że wcześniej nikt o nim nie słyszał, i patrzyli na ‘topikangura’ jakby miał rogi! ;) A potem zmietli wszystko z talerzy, aż szkoda

Jak gotować i nie zwariować
Sałatka z wędzoną makrelą, ogórkiem i papryką konserwową 366

Bardzo fajna i sycąca sałatka. Doskonały pomysł na pyszną kolację. Można przygotować ją bez majonezu, będzie mniej kaloryczna ;) A jeśli nie wyobrażacie sobie sałatki bez majonezu, z jego dodatkiem też będzie dobra! :) Składniki: makrela wędzona pół puszki kukurydzy 4-5 sztuk ogórków konserwowych 3-4 kawałki papryki konserwowej (około 1/2 całej papryki) mała czerwona cebula sól, pieprz sok z cytryny

Czerwona Porzeczka
Quiche z kurczakiem i porem 161

Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka

Pyry na Gaz
Bananowe kotlety z kaszy kuskus 192

Zapraszam na pyszne bananowe kotlety z kaszy kuskus. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Szczególnie zasmakują dzieciom. Można je przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolacje. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy kuskus, 1 szklanka wody, 1 banan, 50g rodzynek, 2 jajka, 2 łyżeczki bułki tartej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasta z soczewicy i kabanosa. 207

moja córka uwielbiam różne pasty na chleb no i dzisiaj zrobiłam na kolację  pyszną pastę z kabanosa i Soczewicy gotowanej na parze od Bonduelle.  Pasta nadaje się na kanapki a także śmiało można nią nadziewać np : jajka. Pastę podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki : 1 puszka Soczewicy gotowanej na parze od Bonduelle

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii 195

resztą produktów w misce.  Całość odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, dla "przegryzienia się" składników. Zajadać ze smakiem do pieczywka na śniadanie, lub bez dodatków jako lekką kolację

Grunt to przepis!
Sałatka flamandzka 268

brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację.  Składniki: 250 g szynki drobiowej 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł 1 duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony) sól sos 1-2 łyżki

Ugotować
Carpaccio z buraka 207

Bardzo prosta i smaczna sałatka z gotowanych buraków czerwonych z olejem lnianym i prażonymi ziarnami, polecam na kolacje. Do sałatki użyłam prażonych ziarenek Piekło-Niebo od Ziarenkowo . Składniki: 3-4 buraki czerwone Olej lniany Prażone ziarenka Piekło-Niebo Listki natki pietruszki Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą , gotujemy do miękkości z dodatkiem

Bajeczna Kuchnia
Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą 223

też sposobem powstały przepyszne dania: Peperonata i caponata, suszone pomidory z medalionami wołowymi Saltimbocca z łososia i risotto Milanese z mascarpone z pesto bazyliowym Po czym zasiedliśmy do pysznej kolacji. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie

karmelowy