kolacja - 33757 przepisów (strona:756/2251)

Śledzie marynowane w occie 161

stanowią również świetną bazę do innych śledzi – można je wykorzystać do sałatek, koreczków lub innych imprezowych przekąsek. Również świetnie smakują jako dodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad , by ich smak był nieco słodko-kwaśny. Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją w porównaniu

Kulinarne Przeboje
KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ 181

zalewie octowej.  Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍  Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu do tygodnia.  Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)  1 kajzerka

Walijskie Pichcenie
Sałatka z makaronem błyskawicznym 213

zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem błyskawicznym to nieco inna odsłona wykorzystania tego właśnie makaronu. Podany w formie sałatki można zabrać do pracy czy podać na kolację. Przepis oraz listę składników przedstawiam poniżej. Składniki 250 g kurczaka 1 puszka kukurydzy średnia papryka czerwona 1 średnia papryka zielona ogórek zielony 4 łyżki majonezu Sól, pieprz, zioła do smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z suszonych grzybów z makaronem 294

grzybów. Im ich więcej w zupie - tym jest lepsza. Ja ją uwielbiam i pierwszy raz podobną jadłam u cioci miesiąc temu... i przepadłam całkowicie. Idealna na obiad jak i kolację świąteczną. Składniki: 5-6 garści suszonych grzybów ok. 5 l wody 4 łyżki jogurtu naturalnego Odrobina mąki orkiszowej Sól Pieprz Natka pietruszki Makaron jajeczny Przygotowanie: Grzyby moczymy w wodzie przez

Czarnawisienka
Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami 118

Krucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2  łyżeczka soli masło do wysmarowania

Szalona Kuchnia Eweliny
Śledzie marynowane w occie 1712

stanowią również świetną bazę do innych śledzi – można je wykorzystać do sałatek, koreczków lub innych imprezowych przekąsek. Również świetnie smakują jako dodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad , by ich smak był nieco słodko-kwaśny. Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją w porównaniu

Kulinarne Przeboje
Wtorek: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie 78

przepisy powstały w kuchniach biednych, skromnych, w których pomysłowość nadrabia brak składników. Takie są placki ziemniaczane: wystarczy kilka ziemniaków, cebula, jajko, trochę oleju i mamy wszystko, żeby zrobić pyszną kolację. Dzisiaj placki ziemniaczane nie są tak popularne jak kiedyś. Szkoda, bo w wielu bardziej zamożnych krajach niż nasz tarte, smażone ziemniaki były i są daniami kultowymi. W Szwajcarii szalenie popularne

Niedzielny kucharz
Chlebek turecki 184

chleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go.  Chlebek turecki 500 g maki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Niedzielny obiad w stylu świątecznym z niemieckim winem 118

sokiem z cytryny. Całość: Na kaszy układamy kawałek ryby, trochę cebuli i polewamy musem chrzanowym. Dekurujemy listkiem pietruszki lub inną zieleniną. Jakie wino będzie pasować do karpia? Na naszej kolacji podano je z wytrawnym Scheurebe z 2017 z winnicy Geil. Scheurebe to typowa niemiecka odmiana,która ma dopiero 100 lat. Nie jest zbyt znana w Polsce, ale ma swoich miłośników

Ugotowane pozamiatane
Wigilijne pieczone pierożki z pieczarkami 876

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g   masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka

Szalona Kuchnia Eweliny
Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego 118

smaków. Gorzkawa cykoria zestawiona ze słodkimi i soczystymi dodatkami. Do tego kremowe wykończenie w postaci dressingu na bazie pasty tahini i syropu klonowego. Świetny pomysł na lunch lub kolację.  Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko

olalacooking
Bliny żytnie na zakwasie z tatarem z wędzonego łososia 105

można je przygotować na drożdżach, kliknijcie w  ten  link jeśli potrzebujecie przepisu na bliny gryczane.  Bliny dobrze smakują na ciepło i na zimno, co podczas przygotowywania kolacji wigilijnej ma szczególne znaczenie, gdyż możesz przygotować zarówno placuszki, jak i tatar, wcześniej a tuż przed podaniem złożyć danie w jedną całość.  Ok, do dzieła.  Składniki na żytnie

Mango Papaja
SAŁATKA Z BROKUŁEM 205

Sałatka idealna na kolacje: nie jest ciężka, ale dzięki zawartości ciecierzycy i tłuszczy roślinnych można sie nią najeść. Dodatek żurawiny nadaje delikatnej słodyczy, która świetnie uzupełnia smak surowego brokuła. Składniki: ♥ brokuł ♥ 500g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki - 500g waga po odsączeniu z zalewy) ♥ 1/2 czerwonej cebuli ♥ mały pęczek natki pietruszki ♥ 100g suszonej żurawiny ♥ 1/2 szklanki ziaren słonecznika ♥ 1/4 szklanki

Kasia Sarna
Cairo shoarma. Dobry przepis na 103

smaki? Ta niepowtarzalna mieszanka aromatycznych przypraw stanowiąca między innymi podstawę świetnej bazy nadającej niepowtarzalny smak każdemu serwowanemu daniu, zaczaruje wszystkie potrawy i nada im arabską nutę. Propozycja na dzisiejszą kolację, powinna zachwycić najbardziej wymagających. Do dzieła ! Produkty jakie będą nam potrzebne dla 3-4 osób 500 gram mięsa drobiowego lub ryby – jak kto woli po 1 papryce czerwonej, zielonej

sierotka maRysia w kuchni
Farinia przyprawa brazylijska. Kuchnia w Brazylii 114

bowiem swego rodzaju mieszanką kilku kuchni z całego świata, takich jak – kuchnia portugalska, ,niemiecka i holenderska. To przede wszystkim solidne posiłki i popularne grillowanie, mięso na śniadanie, obiad i kolacje. Wykorzystywane w kuchni brazylijskiej mango, kokosy, kakaowce, trzcina cukrowa czyni ją bardzo wyjątkową i niepowtarzalną, a samo zestawienie tych smaków daje w pewien sposób pogląd na to, co sobą reprezentuje

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania