kolacja - 33757 przepisów (strona:1140/2251)

Jajka ukryte w białej kiełbasie 218

ugotowane na twardo, obtoczone w surowej kiełbasie i panierce a następnie usmażyłam. Przepis podpatrzony od innych z Internetu. Okazały się bardzo dobre.  Zrobię takie na wielkanocną kolację. Ale sprawdzą się także na śniadanie i obiad :) Składniki na 4 porcje: 4 kiełbasy białe, surowe 4 jajka na twardo pieprz jajko surowe do panierki bułka tarta do panierki odrobinę

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety rybne z miruny 249

albo zmielić blenderem. Takie kotleciki lepiej mi smakują niż tradycja smażona ryba, ponieważ nie czuć aż tak aromat ryby. Kilka kotletów zostało mi z obiadu, więc na kolację zrobię fishburgery :) Już nie mogę się ich doczekać :D Składniki dla 4 osób: mięso z 3 całych ryb, miruny (można kupić gotowe filety) 3 jajka ( do kotletów i do panierki

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe fishburgery 200

Tradycje na piątkową rybkę trzeba podtrzymywać :) z rybnych kotletów, które miałam na obiad postanowiłam zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb. Składniki na kotlety rybne: 4 filety z morszczuka  (kiedyś robiłam także z miruny) 3 jajka ( do kotletów i do panierki) pęczek koperku łyżka soku z cytryny 1 duża cebula

Bon Appetit Małgorzaty
Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami. 122

beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - długa nazwa ale jest konieczna, by oddać pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :) Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej 50 g parmezanu 2 garści młodej rukoli kilka pomidorków koktajlowych cukier do gotowania  oliwa do pieczenia

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiąca tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią - jedzona na łonie natury 158

Super propozycja na śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :P Składniki na 1 porcję: 1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista) 1 jajko 1 pomidor pół małej cukinii 50 g żółtego, tartego sera zioła prowansalskie szczypiorek lub świeża bazylia łyżka masła oliwa Pomidor kroimy w plastry. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na grillowej patelni (na oliwie). Doprawiamy solą, pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia duszona w śmietanie z tymiankiem i czosnkiem 310

niestety troszkę mi się rozgotowała bo w tym czasie robiłam zdjęcia innej potrawy :) Cukinia bardzo smaczna. Idealna na obiad jako dodatek do mięsa ale także świetnie smakuję solo na kolację.  Składniki: 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku sól, pieprz 4-5 łyżek śmietanki kremówki olej do smażenia Cebulę i cukinię kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 223

romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)... składniki: 1 op. makaronu Tagliatelle 150 g wędzonego łososia 2 garści czarnych oliwek ok. 10 suszonych pomidorów 1 mała i wąska cukinia ok. 10 pomidorków koktajlowych  150-200 g serka mascarpone 3 gałązki świeżego tymianku sól i pieprz oliwa do smażenia Łososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z cukinią, bobem, lazurem i orzechami 187

Dary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :) Składniki na 1-2 porcje: 1 młoda cukinia 4 orzechy włoskie 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią 1 szklanka bobu pół szklanki gęstego jogurtu koperek  sól i pieprz Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 131

kolacja jaką przygotowałam dla rodziców na ich 28 rocznicę ślubu. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko było po bożemu ;) :-P Składniki na 4 porcje: 4 całe pstrągi 4 ząbki czosnku wiązanka natki pietruszki 4 łodygi tymianku dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka)  2 gałązki rozmarynu 4 łodygi tymianku wiązanka koperku sól (u mnie morska jodowana) pieprz 2 łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 124

intensywny i aromatyczny. Burger wyszedł mega piętrowy czyli taki jak lubię. Były trudności z zjedzeniem go, więc rozbiłam na czynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;)  Składniki na wołowego burgera (4 porcje): 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu) sól morska pieprz cayenne   tutaj

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 255

połączenie gorącego sosu i jeszcze zamrożonych malin. Ciepłego, soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :)  Składniki na mięso i marynatę: 2 gęsie piersi ze skórą 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego

Bon Appetit Małgorzaty
Wodzionka - zupa kryzysowa 531

Wodzionka czyli „suchy chlyb i wody szklonka”. Ma długą historię i określana była zupą biedoty, ponieważ w uboższych domach spożywano ją na śniadanie, obiad oraz kolację. Wodzionka to symbol śląskiej oszczędności i prostoty. Matki i żony dbały o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, nawet czerstwy chleb, na który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka

Bon Appetit Małgorzaty
Sałata karbowana z fetą, tuńczykiem i oliwkami 205

Fajna propozycja na lekki obiad lub kolację. Przepis znalazłam na stronie rondelek . Składniki: 1 sałata karbowana 1 opakowanie sera typu feta 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) oliwki zielone lub czarne 1 mała cebula szczypta cukru szczypta soli odrobina soku z cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy (jeśli używamy tuńczyka w oleju może być olej z puszki) Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Sałata z ogórkiem 347

Fajny dodatek do obiadu, a nawet na lekką kolację. Polecam - sałatka jest szybka i pyszna! Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 ogórki gruntowe siekany świeży koperek siekana zielona cebulka ulubiony dressing do sałaty (np. taki własnej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę porwać na mniejsze kawałeczki. 2. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki. 3. Dodać koperek i zieloną cebulkę. 4. Sałatkę polać

Kuchnia domowa Ani