pokroić w troszkę większą kosteczkę niż resztę składników. Do sałatki dodać również cebulkę, która była w śledziach. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki. Życzę Wam smacznej wigilijnej kolacji i Wesołych Świąt
Serce zamknięte w formie pysznościracuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika niż
Kuchnia PROzdrowotnalistkiem bazylii z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa sałatka z jarmużem, korzeniem pietruszki i orzechem włoskim w vinegrecie. Dobra alternatywa na obiad czy większą kolację. Multi odżywczy obiad da wam ogromną dawkę beta karotenu.żelaza, magnezu oraz wszystkiego co wasz umysł potrzebuje do efektywnej pracy. Do dzieła! Czas przygotowania:35 minut Dla 2 osób Składniki
Kuchnia PROzdrowotnawspółgra z orzeszkami ziemnymi. Odmiana ryżu basmanti za to jest uważana za jedną z najsmaczniejszych no i na pewno zdrowsza od typu długoziarnistego bądź parabolicznego. Danie potraktujcie jako szybką kolację bądź przy większej porcji może zastąpić obiad. Polecam i zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania 15-20 minut Składniki: Ryż basmanti 100g Orzeszki ziemne garść
Kuchnia PROzdrowotnapomidorowy, albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować. Inne pomysły na śledzie: Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem śledzie w pikantnej salsie . śledzie z marynowanymi grzybami Śledzie w cytrusowej marynacie Śledzie z marynowanymi warzywami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta
Moniki SmakołykiZrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed samą Wigilijną kolacją, bo rodzinka nie wytrzymała ?. U mnie tak własnie, zazwyczaj się dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi
Moje pyszne gotowaniezwykłych bułek, chałek- czyli to pieczywo, które zawsze macie pod ręką. Utarło się, że tosty francuskie, to idealna propozycja na śniadanie, nie wiem dlaczego- ja przyrządzam je zawsze na kolację, wtedy się nigdzie nie spieszę i spokojnie mogę zająć się smażeniem chleba, a potem powoli delektować się ich smakiem... Tosty są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, delikatnie słodkie
Kraina Miodem PłynącaPaszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie ! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty , lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka
Kulinarne PrzebojePomysł na szybką i zdrową kolację :) Składniki na 2 porcje: 2 tortille 1 pierś z kurczaka oliwa do smażenia mielona papryka sól, pieprz pół małej papryki czerwonej 1 pomidor 4 liście sałaty 4 plasterki żółtego sera Sos: małe opakowanie jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego katchupu Kurczaka przyprawiamy sola, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na patelni
Bon Appetit MałgorzatyKurek nigdy dosyć. Za mną kolejna wizyta koleżanki i kolejna kolacja z udziałem boskich grzybków :) Składniki: koszyczek kurek 5 dużych pieczarek 1 mała cebula por - biała część 1 małe opakowanie mascarpone 5 łyżek kwaśnej śmietany u mnie 18 % gałązka rozmarynu kilka łodyżek tymianku kilka listków bazylii plaster masła do smażenia dodatkowo makaron ( u mnie
Bon Appetit MałgorzatyPysznie i kalorycznie :) sprawdza się na obiad jak i na kolację na gorąco. Robię ją od lat :) Składniki: opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe) 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 litr wody
Bon Appetit MałgorzatyDziś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne. Składniki 1 ciasto francuskie 1 ser ricotta szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 2 łyżki rodzynek marcepan - wielkość batona 100 ml rumu 1 cukier waniliowy łyżeczka cukru 1 jajko Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy
Bon Appetit MałgorzatyLekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy Składniki na 2 porcje: pół opakowania makaronu z mąki razowej 3 garści świeżego szpinaku pół małej cukinii pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta 3 łyżki ziaren słonecznika kilka pomidorków koktajlowych pół papryki czerwonej 1 duża cebula 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz
Bon Appetit Małgorzatypotrawę przygotowałam na kolację na moim przyjęciu urodzinowym. Właśnie w ten sposób zawsze przygotowuję te "robale" :-P Składniki: 0,5 kg krewetek (różowych, czyli wcześniej podgotowanych i zamrożonych) 250 g pomidorków koktajlowych / cherry 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny pęczek natki pietruszki 4 - 5 łyżek słodkiego sosu chili oliwa do smażenia Krewetki odmrażamy. Na patelni
Bon Appetit Małgorzaty