dzisiaj na kolację lekka sałatka z chorizo i serkiem w sosie musztardowym - pychota. Tutaj nie trzeba się rozpisywać wystarczy spróbować. Składniki: 100 g świeżej rukoli 200 g serka typu wiejskiego 100 g kiełbasy chorizo pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z pestek winogron sól, pieprz Przygotowanie
Niezły Młynekmaltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips , zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija , podawana jest w maltańską
Chilli Czosnek i OliwaPyszne roladki, wspaniale nawiązujące smakiem do jesiennej aury. Bardzo aromatyczne i proste danie. Idealne na obiad czy wystawna kolację. Sos jest rewelacyjny, połączenie śliwek, korzennych przypraw i wieprzowiny jest trafione w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku. Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża
Mania GotowaniaRacuchy traktuję jako danie na kolację, podwieczorek -coś na słodko. Dla mnie to typowa "zachcianka" kulinarna. Pada hasło: - A może zrobimy racuchy? Tak też powstały takie sobie racuchy. Chociaż dzisiaj dodałam do nich jeszcze rodzynki. Smak tych ostaniach jest wyczuwalny i dodaje racuchom trochę wyszukanego smaku. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie Ewystopni - razem z pokrywką! Wiecie co, na początku bałam się to zrobić, bo nie wierzyłam, dziś jest to dla mnie normalne. Estetyka naczyń sprawiła, że wszystkie kolacje z przyjaciółmi rozpoczynają się w kuchni. Nie muszę się wstydzić, że wyciągam przypalone garnki, czy takie na których danie będzie się przypalać. Fantastyczna sprawa Kochani, jakie to świetne uczucie gotować kaszę lub ryż
Blondynka GotujeJest to danie, które często serwuję na kolację lub przekąskę dla znajomych. Szybkie , smaczne , chrupiące. Nie zdążyłam zrobić po upieczeniu, dlatego zdjęcia pokazują etap przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Bułki kajzerki ( na dużą blachę wystarczy 6) 1/2 kg. pieczarek jedna cebula ser tarty mozzarella do posypania sól , pieprz trochę masła WYKONANIE Bułki przeciąć na połowę
W kuchennym oknie Ewydiecie, ale śledząc mój jadłospis zdarzają się u mnie dni całkowicie białkowe lub naprzemienne. Placuszki z całego serca polecam. Są to jedne z moich ulubionych. Idealne na śniadanie, kolacje a nawet obiad. Często zabieram różne do placuszki do szkoły, w podróż lub stoję nad kuchenką na działce. Smaczne, zwarte i zdrowe. Składniki: 2 jajka Pół cukinii 2 łyżki otrąb pszennych
Czarnawisienkamasełkiem, posypywałam solą i wcinałam. Świetnie zastępują chleb, takie kanapki sycą na naprawdę bardzo długo. Są bardzo sycące, z miodem lub oscypkiem po obiedzie napełnią nasz brzuszek aż do kolacji lub i następnego dnia! Składniki na ok.12 sztuk proziaków: 5 szkl. mąki 1 kopiata łyżeczka mąki 1 l maślanki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru + miód spadziowy
CzarnawisienkaDANIE RZĄĄĄDZIIIII!!! OH! Jak to danie rządzi! Robię je przynajmniej raz w tygodniu. A to na obiad, a to na podwieczorek, raz nawet na kolacje...a co tam!;-) Meeeega pyszne, meeega proste i przede wszystkim to zdrowa przekąska, no chyba, że dodacie do tego jeszcze Nutellę - jak mój M;-) Podstawowy przepis na naleśniki pełnoziarniste (8 sztuk): 2 jajka
Restauracyjka LiterackaDania z makaronu należą do moich ulubionych. Tak naprawdę makaron mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Lasagne znajduje się w czołówce mojego makaronowego menu. Co prawda jej wykonanie według tradycyjnych przepisów zajmuje bardzo dużo czasu, to jednak udało mi się trafić na nieco inną wersję, trochę mniej pracochłonną. Lasagne z tego przepisu jest nie tylko bardzo smaczna
Złote przepisypiekarniku. Możesz od razu upiec kilka "księżyców" z dyni. Pieczemy około 45 minut w nagrzanym piecu. Smacznego! P.S. Ostatnio w kuchni dynia na okrągło od śniadania po kolację ;-) Dajcie znać w komentarzach jakie jest Wasze ulubione danie z dyni? Buziaki! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIsera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, pasta paprykowa ser żółty kiełbasa salami- ok. 16 plastrów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzęsto zostają nam ugotowane ziemniaki i wtedy nie wyrzucamy ich,a wykorzystujemy na kolację lub na następny obiad. Proponuję bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane 50g boczku 1 cebula sól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree. Drobno pokrojony boczek usmażyć
Kulinarny karnet Christopherasamych dań, będą niesmaczne, wysuszone, nie będą miały świeżego smaku i wyglądu. Wystarczy, że będziemy musieli dołączyć te dania, które zeszły poprzedniego dnia. Często zdarza się, że w trakcie kolacji ( piszę o weselu ) podajemy podgrzane gorące dania z obiadu. To się kisi na stole .Przy dobrze ułożonym menu, tak nie będzie. Każdy chce spróbować nowych dań
Kulinarny karnet ChristopheraKtórą świat pod imieniem wielbi Katarzyny.” Natomiast panny wróżyły sobie na św. Andrzeja. Z czasem wróżby „ katarzynkowe” zanikły ,a tradycja andrzejek pozostała do dziś. Andrzejkowe wróżby ,a potem kolacja przy świecach. Obchodzimy je w wigilię (w przeddzień) dnia św. Andrzeja, czyli 29-go listopada w całej Europie. Do Polski zwyczaj ten przywędrował w XVI w..W swoim utworze
Kulinarny karnet Christophera