drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia(...)pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat
Kulinarne przygody GatitySylwestrowa petarda! Co tu dużo mówić,... to jest pooo-prooo-stuuuu przeeeepyszne. Pieczone krążki sera z listkami tymianku zamieniają się w mini delikatne serniczki, a kozi lekko ostrawy smak w połączeniu ze słodyczą soczystych i lekko kwaskowych owoców zamienia się po prostu w delikates. Dlatego uwielbiam taką kuchnię: w połączeniu jednego składnika i jego smaku z drugim, powstaje zupełnie coś(...)niego krążki sera pod ruszt aby nabrały złoto-brązowego koloru. Zapiekać ok. 10-15 minut. W tym czasie ustawić patelnię grillową na kuchence, posmarować ja łyżką oliwy lub oleju kokosowego lub zwykłego oleju i lekko opruszyć solą (nie urzywać masła bo się będzie palić) Ułożyć na patelni sałatę rzymską przecięciem w dół. Gdy lekko się podpiecze przewrócić ją na drugą
Sztuka gotowania w/g Samiryciągle żyje w tej słodkiej niewiedzy, to zapraszam na jej stronę . Paulina przygotowała dla nas kilka kulinarnych niespodzianek. Nie dość, że sama po nocy upiekła dla nas bułeczki do mini burgerów, to przedstawiła bardzo atrakcyjne menu dla wszystkich mięsożerców. W kuchni było bardzo radośnie, a ja - jako jedyny rodzynek w żeńskim gronie - czułem się jak pączek w maśle. Na warsztatach(...)nasi kulinarni mentorzy byli na to przygotowani i zawczasu upiekli dla nas dwa pyszne i zdrowe (bo bez dodatku mąki, nabiału i cukru ciacha): czekoladowe z bananami i kokosowe z truskawkami. Oba na spodzie z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Po warsztatach z Feed My Soul wyszedłem nie tylko najedzony i zdrowo zainspirowany dawką pozytywnej energii, ale i głody nowych
Food Squareprzygotowywaniem ciast postanowiłam, że spróbuję zebrać kilka porad, o których warto pamiętać podczas domowych wypieków. Całość spróbuję omówić oddzielnie dla różnych rodzajów ciast, i w ten sposób powstanie mini-cykl z poradami. Brzmi ambitnie, prawda? Zatem miejmy nadzieję, że skoro już o tym napisałam to uda mi się tą obietnicę spełnić jeszcze przed świętami (w razie czego - czekam na motywacyjne(...)cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli używamy cynamonu taka zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy je piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku, ponieważ im dłużej będzie trwało jego pieczenie, tym ciasto będzie twardsze. A jakie są Wasze sposoby na udane wypieki
psgotujemytajskie specjały. Zewsząd dochodzą rozmaite zapachy i nawoływanie sprzedawców reklamujących swoje produkty. Znaleźć można tu wszystko. Od popularnych zup, makaronów i ryżu, poprzez świeże owoce i kokosy, owoce morza, mini szaszłyki, kurze łapki, świńskie głowy, po smażone robaki i skorpiony. Dla każdego coś dobrego ;) A wszystko dostępne już za kilka złotych. Na wyspach, które odwiedziliśmy (Koh Phi Phi, Koh Lanta(...)warte uwagi. Wszystkie są przygotowywane „na bogato” z dużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać! Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku! Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające
Zawsze głodna!miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion(...)Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk) 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie rukoli 1 łyżka glazury balsamicznej (najlepiej cała butelka z wygodnym dozownikiem) kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Rukolę
My Chcemy Jeść