Knedle z pieczarkami 182Pyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków
Tradycyjna Kuchnia
Knedle z truskawkami na Dzień Dziecka 236Knedle na słodko :) z tegorocznymi truskawkami! Idealne na Dzień Dziecka :) Składniki: 20 dag mąki pszennej, ½ kg truskawek, 10 dag bułki tartej, ½ szklanki mleka, 1 łyżka masła, 3 żółtka, sól do smaku, cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Truskawki obrać, przepłukać, pokroić i wymieszać z bułką tartą. Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z mąką, bułką tartą, wlać mleko, posolić i zagęścić
Tradycyjna Kuchnia
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 185stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko wrzącej (bulgocącej wody) gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia klusek delikatnie wyciągamy z wody nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekane śliwki 216Sezon śliwek rozpoczęty, czas powideł, knedli, śliwkowych ciast, tak lubię to! ;) Ostatnio intensywnie myślę o przeprowadzeniu konkursu, w którym nagrodą będzie wypiek mojej produkcji, co myślicie? Chcecie? Zjecie? :) czekam na odzew :) Składniki: około 6 śliwek 2 jajka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżki płatków owsianych szczypta sody łyżeczka przyprawy do piernika łyżka ksylitolu firmy Oleofarm Sposób przygotowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe placuszki z malinami 210sobotnie śniadanie chciałam wyczarować jakieś kluski, knedle czy zapiekankę, ale nie miałam do tego głowy, od rana zostałam zdenerwowana przez nawiedzoną właścicielkę mieszkania, w którym wynajmuję pokój.. ludzieeeee ;/ więc poszłam na łatwiznę i wróciłam do starych ale jarych placuszków otrębowych, które lekko zmodernizowałam ;) Składniki (na około 12 placuszków): 2 jajka 4 łyżki otrębów żytnich z zarodkami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Knedle ze śliwkami 152Sezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru
Milion Smaków
Knedelki z serem 153Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy.Gdy są jeszcze ciepłe dodajemy masło.Studzimy.Dodajemy mąkę,sól,jajko i wyrabiamy na gładką masę (lekko klejącą). Z twarogu,żółtka,cynamonu śmietany robimy nadzienie.Formujemy knedle i faszerujemy je twarogiem.Na dużą łyżkę masy ziemniaczanej daję łyżeczkę nadzienia.Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy ze śmietaną,cukrem lub cynamonem,albo z masełkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetyt
Knedle z serem i morelami 124pozostawiłam do wystygnięcia.Następnie dodałam odrobinę soli,mąkę,jajo i dokładnie wyrobiłam ciasto.Uformowałam placuszki,na których ułożyłam nadzienie i skleiłam tak aby pozostało ono w środku.Uformowałam kulki. Knedle wrzuciłam do wrzącej osolonej wody i gotowałam 7-8 minut. Nadzienie: Twarożek wymieszała Werka.Dodała do niego wanilię,cukier i pokrojone morele. A to już Wera w akcji
Wielki apetyt
Noc Restauracji - Białystok 191uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było one na końcu naszej trasy – godzina była już
królestwo garów
Knedle ziemniaczane - knaidlach 208Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól. Dokładnie wyrobić. Uformować około 20 kulek -knedli. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut. Podawać jako dodatek do mięs i zup. Ja podałam z gulaszem z gęsich żołądków – z gęsim pipkiem . zastawa
królestwo garów
Gulasz piwny + film 154Smakowity gulasz z wieprzowiną, dodatkiem jasnego piwa i bułki razowej to konkretna propozycja na pożywny i sycący obiad. Podany następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 2-3 łyżki smalcu 300 ml jasnego piwa szklanka wody 1 łyżeczka kminku
Smakowite Dania
Make cooking easier - książka inna niż wszystkie 233wiele mam ochotę wypróbować. Oto przykładowe przepisy z wybranych pór roku: Śniadania - chałka z sosem truskawkowym i brzoskwiniowym - domowe gofry z truskawkami - jajecznica z twarogiem i kminkiem Obiady: - knedle ze śliwkami i cynamonem - placuszki z cukinii ze szparagami - domowe lasagne z mozzarellą Desery: - krucha tarta z orzechami włoskimi - puszyste serniczki cytrynowe na zimno - czekoladowy pudding Przepisy
Szefowa kuchni
Placek ze śliwkami jak u babci :) 241Witajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja
vegetanie
Gulasz wieprzowy z marchewką i cebulą 181kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor w trakcie robienia przez Davida czeskich knedli. Nie wiem więc jak od początku należało je robić. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 marchewka 1 cebula 1 łyżką mąki pieprz 1 szklanka piwa (ja zastąpiłam szklanką bulionu) Polędwicę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowa bułka tarta 235Bulka tarta jest w naszej kuchni nieodzowna.To niezastapiony skladnik wszystkich panierek.Schaboszczak,knedle z owocami polane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje zatem ,by przygotowac bulke tarte samodzielnie w domu.Przeczytajcie dlaczego.Bulka tarta to nic innego jak zmielone czerstwe bulki pszenne lub suchary,ewentualnie pszenne pieczywo.Tak bylo jeszcze calkiem niedawno,lecz teraz w bulce tartej dostepnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!