najmłodszych lat miałem predyspozycje na szefa kuchni, dlatego miałem oko na wszystkie potrawy. Oprócz dań typowo wigilijnych przygotowywaliśmy też nasze ulubione świąteczne potrawy na kolejne dni - roladki z kluskami śląskimi i kapustą modrą oraz udka z gęsi. Pomimo podziału pracy w domu zawsze panowała przyjemna przedświąteczna krzątanina. Dzisiejsze panie domu to najczęściej kobiety aktywne zawodowo, które cenią swój
Cztery FajeryDzisiaj przepis na bardzo szybkie i smaczne danie. Schab w sosie porowym. Mięso jest delikatne, soczyste i miękkie. Mniam! Podawać można z ziemniakami, makaronem, kluskami, ryżem, kaszą. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie setki przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. Wybór jest bardzo duży i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Mięsa pieczone, duszone
O kuchni z uczuciemmiesiąca Chrupki z cieciorki Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym Placuszki z kalafiora – świetna przekąska nie tylko dla maluchów Delikatne klopsiki w sosie koperkowym Młoda kapustka z koperkiem Tradycyjne kluski śląskie Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny Duszony schab w porzeczkach – dla dorosłych i dla dzieci W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji
Dieta bez mlekasmaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz z ulubioną surówką. U mnie surówka z ogórków PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z ApetytemGulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności
Zasmakuj Kuchnikule. Wyłożyć ciasto na stolnice i podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek i pokroić na ukośne kawałki. Zagotować wodę w dużym garnku - osolić. Wrzucić do wody kluski i gotować kilka sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Przepis podpatrzony u Kwestia smaku
Smaki Nataliiduszona do chleba - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej dynia wykorzystywana jest przede wszystkim jako główny składnik prostej zupy na mleku, zwanej dynianką bądź banianką, podawanej z zacierką albo kluskami. Z dyni smaży się też racuchy, przygotowuje surówki, a nawet używa się jej jako składnik ciasta drożdżowego. Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa
Trzeci talerzgotowanych i tłuczonych ziemniaków, które zostają po obiedzie, w Polsce następnego dnia przygotowuje się kopytka lub kluski śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii "bieda danie". Trzeba poświęcić im trochę więcej czasu niż kopytkom, ale ciasto jest łatwiejsze do wyrobienia. Lángos to węgierski smażony na patelni placek drożdżowy z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki. Podaje się
Weekendy w domu i ogrodzielekko pikantnym kaszotto z warzywami oraz pesto i kieliszkiem mocniejszej Saskiej Dębowej. Drugim daniem głównym, które zamówiliśmy była cielęcina duszona – specjalność szefa kuchni. Mięso podane było z kluskami śląskimi, sosem borowikowym oraz uwielbianą przeze mnie brukselką. Cielęcina była miękka, jędrna, doskonale przygotowana. Dodatki oraz sos nie stłumił smaku mięsa, co jest bardzo dużym plusem i niewątpliwą zaletą tego
Kuchnia Bazyliiczasu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec duszenia dolewamy śmietankę, solimy do smaku i dodajemy zioła: posiekaną pietruszkę i posiekane listki rozmarynu. Do podania polecam >> zielone kluski śląskie << Post Cielęcina w sosie kurkowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuGnocchi to jedne z najbardziej znanych klusek kuchni włoskiej. W zależności od regionu robi się je z różnymi dodatkami. Te najbardziej znane robi się z ugotowanych ziemniaków, ale można też spotkać odmianę z semoliny lub kaszy manny czy gotowanych warzyw. Ja dzisiaj podaję Wam przepis na zapiekane gnocchi z semoliny z dodatkiem mozzarelli Galbani oraz suszonymi pomidorami. ZAPIEKANE
Bon appetit mon amieśliwkami i kruszonką 3. Makowiec królewski 4. Sernik zielone jabłuszko 5. Makowa delicja A oto 3 najpopularniejsze przepisy: Miejsce pierwsze: Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Miejsce drugie: Kluski na parze – pampuchy Miejsce trzecie: Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Artykuł Podsumowanie III roku działalności bloga pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeboczku, doprawić pieprzem oraz gałką muszkatołową i energicznie wszystko zamieszać (najważniejsze, żeby makaron i zawartość patelni były bardzo ciepłe, tak aby rozpuszczony ser i ścięte jajko oblepiły kluski). Podawać od razu po przygotowaniu
Simply FoodZupa owocowa to tak naprawdę kompot z dodatkiem makaronu czy klusek. Lekka, idealna na upalne dni. Zupa ta kojarzy mi się z dzieciństwem, a kiedy przygotowałam ją i jadłam po wielu latach poczułam się jak mała dziewczynka. Tak naprawdę zupę owocową można przygotować ze wszystkich owoców, ja jako dziecko najbardziej lubiłam ją z czereśni, wiśni, jagód i truskawek
Zrób to smacznie