Dawno, dawno temu przeczytałam książkę Małgorzaty Kalicińskiej "Nad rozlewiskiem", bardzo mnie wtedy urzekła i pospisywałam niektóre przepisy do wypróbowania. Było to wtedy jak jeszcze
Moje Małe CzarowanieNo co tu dużo gadać to danie jest pycha. Kluski kładzione mojej babci zajadaliśmy ze skwarkami i podsmażaną cebulką, smak niezapomniany. Trochę odtworzyłam ten smak, ale
Moje Małe CzarowanieDni coraz krótsze i chłodniejsze i dlatego coraz częściej syte zupy goszczą na naszych stołach. Zupę grochową, każdy pamięta inaczej zależy od rejonu kraju. Dziś zapraszam
Moje Małe CzarowaniePrzeglądałam sobie kiedyś stare gazety i natrafiłam chyba w Poradniku Domowym na dwie strony pełne przepisów na różne kluseczki. Te królewskie bardzo mi się spodobały i
Moje Małe CzarowanieFasolka po portugalsku a tak naprawdę są to żeberka wieprzowe z fasolką po portugalsku. Danie pyszne i pożywne. Mięso rozpływa się w ustach a razem z
Moje Małe CzarowanieCzas na dynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne. Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje
Moje Małe CzarowanieMy mamy gołąbki, Portugalczycy mają salsichas enroladas em couve. Portugalczycy podobnie jak my uwielbiają potrawy z kapusty, a to danie jest rewelacyjne. Kiełbaski zawijane w kapustę
Moje Małe CzarowanieDanie super proste, super pyszne i super szybko znika z talerzy. Coś więcej chcecie? Są w nim same znakomitości i nie jest to danie dla odchudzających
Moje Małe CzarowanieSzukacie prostych dań na jesień? To danie takie właśnie jest. Dla mnie jest to danie wspomnienie. Związane dniem Wszystkich Świętych. Kiedy z mamą w ten zimny
Polska ZupaUlubione nasze grzyby czyli pieczarki portobello nadziane zdrowymi ziarnami komosy ryżowej, zwanej także quinoą to pyszny obiad albo fantastyczna przystawka. Polecam gorąco do spróbowania. Portobello nadziane
Moje Małe CzarowanieZdarzyło się Wam kiedyś że napiekliście za dużo naleśników i żadnemu z domowników już się nie zmieści? No to jesteście w dobrym miejscu, bo teraz można
Moje Małe CzarowaniePysznego tuńczyka nigdy dość czy jest on w puszce czy jest on filetem całkiem świeżym. Dziś proponuję użycie tuńczyka wprost z puszki aby powstała pyszna i
Moje Małe CzarowanieSezon grzybowy powinien już być w pełni i tak pewnie jest w niektórych rejonach kraju ale u nas grzybów nie ma za dużo. To co zebrałam
Moje Małe CzarowanieDziś propozycja sałatki, ale dosyć "konkretnej" :) Z serdelkami, plastrami bekonu, fasolką i jajkiem sadzonym. Z podanych składników przygotujecie 3 bardzo sycące sałatki. Inspiracją był przepis z
My Culinary ArtBabka ziemniaczana dobra na każdą porę roku. Wiosna i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna
Moje Małe Czarowanie