Jeśli byliście kiedyś w czeskiej czy słowackiej gospodzie to pewnie zauważyliście stojący na blacie słoik z grubymi parówkami. To właśnie utopence, czyli przystawka w formie serdelków w zalewie octowej spożywana głównie przy piwie. Wielu pewnie nie odważyło się tego skosztować, a szkoda bo to nie tylko wiejski koloryt czeskiej kuchni, ale całkiem dobra przekąska. Czeskie serdelki czy też parówki włożone do octowej marynaty z cebulą i papryką warto spróbować chociaż raz. W końcu skoro jemy ryby marynowane w z... czytaj dalej...
Święto Halloween pojawiło się w naszym kraju w latach 90-tych, jednak dopiero od kilku lat cieszy się sporą popularnością.
Czytaj dalej...Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Najpyszniejsze przekąski na sylwestra, wybrane pod względem liczby przekierowań na przepis docelowy.
Czytaj dalej...