Cześć :) Dzisiaj propozycja, którą możecie sprawdzić na jutrzejszym śniadaniu. Kasza manna z dodatkiem tropikalnych owoców. Bardzo prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Kilka dni temu proponowałam Wam tropikalną mannę na śniadanie. Dzisiaj z kolei lekka modyfikacja tamtego przepisu, ale w formie deseru na zimno. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćsię w kuchni i przygotować coś o niebo lepszego, smaczniejszego i zdrowszego? Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby, cukry, fasole i... i soczewicę. Zarówno czerwoną jak i zieloną. Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze. Burgery z zielonej soczewicy
Pora coś zjeśćCiasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości
Smakołyki Berenikijedynej przyzwoitej knajpie. Taaak, niezapomniane miejsca, ludzie i chwile. ZAPIEKANE KLUSECZKI Z SEREM I SZYNKĄ. (autorski; zainspirowany innym, podobnym daniem) kluski: 3 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny woda sól Wszystko dokładnie wymieszałam, dodałam tyle wody, by konsystencja była dosc luźna, ale nie rzadka (gęsta śmietana). Zagotowałam wodę z łyżką oliwy. Kładłam łyżeczką deserową porcje ciasta na wrzątek
W kuchni Karmel-itkipodsmażyłam z obu stron karkówkę. Po czym wlałam wino. Poddusiłam 10 minut pod przykryciem i dorzuciłam winogrona. Dosypałam majeranku. Całość dusiłam ok. godziny na średnim ogniu. Ciekawie pasuje do kaszy. (wybaczcie mi jakość zdjęć - robione aparatem kompaktowym, niestety) SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkicebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiNajlepiej, kiedy jest schłodzony - dobrze się kroi, gdyż masa gorąca zachowuje się dość nieprzyjaźnie, obkleja nóż i z trudem wychodzi z blachy. SMACZNEGO! * len mielony można zastąpić mielonymi orzechami, kaszą manną czy też zwykłą bułką tartą. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikoperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry, świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza. Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka. Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy), D (dba o nasze kości) oraz witaminy z grupy
W kuchni Karmel-itkimarchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło z kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("27b884e2a0039e1e4d4a51e4bd3ae44e
W kuchni Karmel-itkiminimum, dodaję przecier pomidorowy. Całość duszę około 1,5 godziny na małym ogniu, aby mięso skruszało, a smaki się złączyły. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem bądź ugotowaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam
Zgrabne Gotowaniepomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego
Zgrabne GotowanieSkładniki: 250 g owoców morza 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie) 200 g dzikiego ryżu 50 g wędzonego boczku 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek
Blondynka Gotujekokosowe, migdały, sok i skórkę z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut
Blondynka Gotuje