wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1) . Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Maliny posypać cukrem (fot.2) (mrożone rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin
Świat Ciastawaniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc. W szklance zaparzyć herbatę
Świat CiastaMiodownik to drugie ciasto po pierniku , które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko! Biszkopt miodowy: 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki sody Krem: 250 g mascarpone
sama złodyczwiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki. Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni! Tym razem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują rewelacyjnie! Świetny pomysł na szybki obiad! SKŁADNIKI: - makaron wstążki
Ostra na Słodkozarazem chrupiące. Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania. Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka pszenna – 150 g - świeże drożdże 10 g - śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki - margaryna – 120 g - sól
Ostra na Słodkomogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;) Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej … A knedle z ciasta parzonego … Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis! Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy
Ostra na Słodkotrochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy! Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą! Smacznego
Ostra na Słodkopewnie wiecie ostatnio staram się ograniczyć słodkości i przerzucić na bardziej zdrowy tryb życia. Przyznaję : idzie mi całkiem nieźle! Ryże , kasze , warzywa , koktajle coraz częściej goszczą na moim stole. Nie żeby wcześniej ich było mało , ale zdecydowanie bardziej wolałam sięgnąć po kawałek pysznego ucieranego ciacha ;) Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczny smażony ryż z warzywami. Wykorzystałam do tego
Ostra na Słodkoplace i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek ! Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki ! Przepyszne! Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką! Koniecznie musicie je spróbować! Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkotakiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :) ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie
Sama słodycz i szczypta chilipoddusić. Wymieszać ze śmietaną, odparować. Przestudzić. Nadzienie rozłożyć na mięso, zwinąć w roladkę. Przyprawić i upiec najlepiej na suchej patelni bądź w piekarniku. Podawać na ciepło z ryżem bądź kaszą
Magiczne Życie Martysię od początku do końca w maszynie, lub 2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta, potem przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np kaszą manną lub mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy piec do 220 stopni. Skrapiamy chleb wodą i wstawiamy
Z butelką mleczka w tlejakie jadłam, mimo, że jest taki prosty w wykonaniu. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto. Deser z "Schoko Bons" - Składniki: 1/2 l mleka 4 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 cukierków Kinder
Słodka Stronakońcu doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka StronaCieniutkie, delikatne, bezglutenowe. Z syropem smakują świetnie. Są słodziutkie. Idealne na weekendowy poranek. Składniki: 60 g mąki z kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżeczki stewi 100 ml mleka Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać ze stewią. Jajko rozbełtać, połączyć z mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi. Smażyć na średnim ogniu na odrobinie oleju roślinnego. Podawać z dżemem
Czarnawisienka