Wspaniałe, delikatne, zdrowe naleśniczki z kaszy jaglanej. Sama kasza jest niewyczuwalna więc można spokojnie przemycić ją dzieciom i oszukać nawet niejadków :) Ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu niż zrobienie tradycyjnych naleśników, ale na prawdę warto, chociażby dla tych wszystkich cudownych właściwości samej kaszy jaglanej. Gorąco polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: (na 6 sztuk) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 5 łyżek mąki(...)Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem, owocami, jogurtem a nawet same bez nadzienia. Dzięki tym naleśniczkom wygrałam trzeci etap konkurs "Kocham kaszę" na Smaki.pl - dziękuję za wszystkie Wasze głosy :) A jak już jesteśmy w temacie konkursów to zapraszam na mój fanpage na nowy konkurs - tym razem do wygrania tłoczone na zimno, zdrowe
Kto ugości moich gości?Już Wam wspominałam, że swojej córce wprowadzam do spróbowania różne zdrowe jedzonka. Takiej minimalnej ilości czasami nie da się zrobić, więc przy okazji korzystają inni. Pieczone jabłko z dodatkiem kaszy jaglanej... Powstał pyszny gładki krem, z którego przygotowałam zdrowy deser. Oczywiście Natalia zjadła kilka łyżeczek, a reszta wzbogacona o białe jabłuszko była moja! Białe jabłuszko (*) to rewelacyjne połączenie jabłka(...)też zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Same jabłko z kaszą to doskonały posiłek dla niemowląt. Proporcje możecie dostosować do własnych potrzeb. Spróbujcie! 2 jabłka 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej Ponadto u mnie: kilka plasterków świeżego jabłka mus jabłkowy - klik Jabłka dokładnie umyć osuszyć i szczelnie owinąć (osobno) w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym piekarniku do preferowanej miękkości. (Czas pieczenia
Di gotujeSernik Składniki na masę sernikową: 2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki orzechów nerkowca mleko kokosowe BIO (gęsta część) agawa/ksylitol 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii rodzynki/suszone jeżyny Składniki na spód: 1 szklanka mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki(...)temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. Masa sernikowa: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam pod bieżącą, gorącą wodą. Następnie wsypałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę wystudziłam i zmieliłam
nietadietapogodę i porę roku nie mam wpływu. Ale ostatnio staram się by w mojej kuchni i na talerzach królowały wiosenne kolory, zdrowie i smak. Dziś zapraszam Was na kaszę jaglaną z bukietem warzyw. Obiad pełen zdrowia do przygotowania którego będzie potrzebować jednej patelni. Takie danie wspaniale syci, cieszy kolorami i… zdrowiem. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej około(...)dodajemy 1/2 opakowania bukietu warzyw (kalafior, marchewka, brokuły), całość doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, jeszcze chwilę podsmażamy (około 7-8 minut, warzywa powinny być prawie całkowicie rozmrożone). Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą 2-3 razy na sitku. Dodajemy ją do warzyw, całość zalewamy szklanką wody, dodając 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki. Ostrożnie mieszamy. Dusimy wszystko pod przykryciem
Słodkie okruszkiKorzystając z tego, ze sezon na szparagi jeszcze trwa (choć niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 3 Czas przygotowania(...)minut Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ kostki fety (lub mniej w zależności od preferencji) Szklanka bulionu (lub wody) 7 zielonych szparagów 4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą 2 łyżki oliwy z pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Garść pestek słonecznika Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Kasze jaglaną umieszczamy w garnku i prażymy około
Kolizje SmakówKotlety jajeczne są świetnym sposobem na wykorzystanie jajek ugotowanych na twardo, np. tych pozostałych z wielkanocnego śniadania. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej, kotleciki dobrze się formują i nie rozpadają, ani podczas smażenia ani też serwowania. Podałam je z szybkim i prostym sosem chrzanowym, którego ostrość świetnie podbija delikatny smak kotletów. Warto zwrócić uwagę(...)kasza była ugotowana na sztywno i dobrze odparowana. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem i przygotować ją dzień wcześniej. SKŁADNIKI KOTLETY / 6 SZTUK 5 jajek ugotowanych na twardo * 1 surowe jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku lub/i natki pietruszki 20-50 g tartego twardego sera, np. gouda, parmezan, cheddar 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu/wody
cool and mintyfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej Składniki: Kasza jaglana – 100g Ogórek zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek(...)cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oleju z orzechów włoskich. Gdy kasza przestygnie dodać do niej pokrojonego ogórka, seler naciowy i awokado. Całość skropić obficie sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Dodać uprażone i posiekane orzechy, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Bon AppetitMazurowie naszy Po jaglanej kaszy Słone wąsy mają W piwie je maczają Koniec lutego oznacza, że najwyższy czas i pora na drugą odsłonę serii Kuchnia Polska , bo Polacy nie gęsi i swą kuchnię mają. W styczniu podzieliłam się z Wami informacjami i przepisami dotyczącymi Pomorza i Kaszub – był pasztet z makreli, pasty śledziowe oraz tamtejsza prażnica. Dzisiaj odwiedzimy kuchnie(...)śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko. I nie myliłam się. Jagły to nic innego jak kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cukru, suszonych śliwek oraz rodzynek. Ja znam to danie wersji ryżu na mleku, jednak tutaj dodatek śliwek oraz rodzynek sprawia, że jest ono niesamowicie smaczne
Życie ze smakiembardzo zbliżony. A z pewnością jest dużo zdrowszy, choćby z tego względu, że nie zawiera w swym składzie cukru, żadnych sztucznych barwników, konserwantów itp. Ma za to bardzo zdrową kaszę jaglaną. Idealny zamiennik dla nietolerujących mleka krowiego. Nam zasmakował bardzo. Idealnie sprawdził się do naleśników, jak również jedzony łyzeczką ze słoika. Polecam :-) Z podanych składników wyszła ogromna porcja, jeśli jednak(...)można go przechowywać w lodówce. Można na bazie takiego serka przygotować również sernik, zarówno na zimno jak i pieczony. Przepis znaleziony u Olgi Smile . Składniki: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka roślinnego (owsianego, ryżowego lub sojowego) - 1 szklanka jogurtu sojowego lub krowiego (gdy nie zależy nam na bezmleczności serka) z żywymi kulturami bakterii - 1 szklanka orzechów nerkowca
Smaczne Zdroweprzypadła do gustu mojej Zosi Nic dziwnego, jeśli upodobanie do kokosa ma po mamie… Do wypróbowania tego przepisu szczególnie zachęcam rodziców tych dzieci, które niechętnie sięgają po kasze. Akurat kasza jaglana ma to do siebie, że wspaniale komponuje się właśnie w posiłkach na słodko, które z reguły są bardziej akceptowane przez najmłodszych smakoszy. Jej dodatkowe zalety to fakt(...)tracić czasu o poranku, najlepiej jest rozpocząć przygotowanie jaglanki wieczorem poprzedniego dnia. W tym celu należy wrzucić kaszę do miseczki i zalać ją wodą, aby się moczyła. Wówczas rano, ugotowanie jej zajmie nam tylko około 10 minut. Najpierw kaszę jaglaną wsypuję do miseczki i moczę przez noc w wodzie. Następnie, rano przepłukuję ją na sitku pod bieżącą wodą. Później rozgrzewam
Natka PietruszkiSkładniki sos: - 4 czerwone papryki - 4 cebule - 2 szklanki wody - opcjonalne sól - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki pulpety : -1 szklanka kaszy jaglanej - 1 szklanka soczewicy czerwonej - 1 marchew - 2 jajka - pęczek pietruszki - 6 ząbków czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalne sól Kasze jaglana i soczewice(...)pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu obieramy papryki, blendujemy je razem z cebulami i 2 szklankami wody. Zagotowujemy. Opcjonalnie solimy. Do dużej miski wkładamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, poszatkowaną pietruszkę zieloną, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, wbijamy 2 jajka i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety, układamy
Szkrab Je Samdłużej. Od razu przyznaję się, że nie pomyliłam kolorów mas, po prostu bardziej lubię tę jasną, a tak wydaje mi się, że lepiej się prezentuje. :) Potrzebujemy: 1/2 szklanki prażonej kaszy jaglanej Sonko 1 i 1/2 szklanki wrzątku 2/3 łyżeczki soli 70 g erytrolu lub innego słodziwa 150 g masła z prażonych orzechów laskowych lub 150 g orzechów laskowych(...)mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przepłukujemy dobrze pod bieżącą wodą. Zalewamy wrzątkiem, dosypujemy sól i słodziwo i gotujemy dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, a jeśli takowego nie macie wystarczy uprażyć orzechy laskowe w piekarniku przez około 12 minut w 200 stopniach, zdjąć z nich gorzką
MamaOskarkaSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 liście jarmużu 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 łyżka słonecznika 1 łyżka pestek dyni 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki syropu klonowego(...)miodu Kaszę jaglaną wsypać do garnka podprażyć na sucho, prze około 3 minuty. Dolać 1 szklankę wody oraz szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać porwane liście jarmużu. Gdy kasza się ugotuje dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz połowę przypraw. Cukinię pokroić na plasterki. W misce wymieszać oliwę
Moja Galeria Smakuczekoladą, ale po ich spróbowaniu, stwierdziłam że takie "nagie" są doskonałe i nic już im więcej nie potrzeba. :) Możecie do ich przygotowania wykorzystać dowolne preparowane ziarna, ja użyłam maleńkiej kaszy jaglanej, która została dokładnie otoczona przez resztę składników. Potrzebujemy: 180 g masła orzechowego z orzeszków arachidowych Primavika 70 g miodu 70 g oleju kokosowego 50 g preparowanej kaszy jaglanej Masło(...)orzechowe, miód i olej kokosowy podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu, aż uda nam się je całkowicie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Masę łączymy z kaszą jaglaną, robimy to bardzo dokładnie, najlepiej dłońmi. Powstałe "ciasto" upychamy do foremki na lód, najlepiej silikonowej, żeby łatwo było wyjąć z niej pralinki po schłodzeniu. Masę dociskamy mocno, aby się bardzo dobrze zbiła
MamaOskarkaZauważyłam, że bardzo lubicie blogowe przepisy na pierogi – tak więc stworzyłam kolejny przepis Tym razem czas na pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis // Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej(...)żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek) Sposób przygotowania: Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia
Via Gusto