Kotlety jajeczne są świetnym sposobem na wykorzystanie jajek ugotowanych na twardo, np. tych pozostałych z wielkanocnego śniadania. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej, kotleciki dobrze się formują i nie rozpadają, ani podczas smażenia ani też serwowania. Podałam je z szybkim i prostym sosem chrzanowym, którego ostrość świetnie podbija delikatny smak kotletów. Warto zwrócić uwagę(...)kasza była ugotowana na sztywno i dobrze odparowana. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem i przygotować ją dzień wcześniej. SKŁADNIKI KOTLETY / 6 SZTUK 5 jajek ugotowanych na twardo * 1 surowe jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku lub/i natki pietruszki 20-50 g tartego twardego sera, np. gouda, parmezan, cheddar 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu/wody
cool and mintyfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej Składniki: Kasza jaglana – 100g Ogórek zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek(...)cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oleju z orzechów włoskich. Gdy kasza przestygnie dodać do niej pokrojonego ogórka, seler naciowy i awokado. Całość skropić obficie sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Dodać uprażone i posiekane orzechy, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Bon AppetitMazurowie naszy Po jaglanej kaszy Słone wąsy mają W piwie je maczają Koniec lutego oznacza, że najwyższy czas i pora na drugą odsłonę serii Kuchnia Polska , bo Polacy nie gęsi i swą kuchnię mają. W styczniu podzieliłam się z Wami informacjami i przepisami dotyczącymi Pomorza i Kaszub – był pasztet z makreli, pasty śledziowe oraz tamtejsza prażnica. Dzisiaj odwiedzimy kuchnie(...)śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko. I nie myliłam się. Jagły to nic innego jak kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cukru, suszonych śliwek oraz rodzynek. Ja znam to danie wersji ryżu na mleku, jednak tutaj dodatek śliwek oraz rodzynek sprawia, że jest ono niesamowicie smaczne
Życie ze smakiembardzo zbliżony. A z pewnością jest dużo zdrowszy, choćby z tego względu, że nie zawiera w swym składzie cukru, żadnych sztucznych barwników, konserwantów itp. Ma za to bardzo zdrową kaszę jaglaną. Idealny zamiennik dla nietolerujących mleka krowiego. Nam zasmakował bardzo. Idealnie sprawdził się do naleśników, jak również jedzony łyzeczką ze słoika. Polecam :-) Z podanych składników wyszła ogromna porcja, jeśli jednak(...)można go przechowywać w lodówce. Można na bazie takiego serka przygotować również sernik, zarówno na zimno jak i pieczony. Przepis znaleziony u Olgi Smile . Składniki: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka roślinnego (owsianego, ryżowego lub sojowego) - 1 szklanka jogurtu sojowego lub krowiego (gdy nie zależy nam na bezmleczności serka) z żywymi kulturami bakterii - 1 szklanka orzechów nerkowca
Smaczne Zdroweprzypadła do gustu mojej Zosi Nic dziwnego, jeśli upodobanie do kokosa ma po mamie… Do wypróbowania tego przepisu szczególnie zachęcam rodziców tych dzieci, które niechętnie sięgają po kasze. Akurat kasza jaglana ma to do siebie, że wspaniale komponuje się właśnie w posiłkach na słodko, które z reguły są bardziej akceptowane przez najmłodszych smakoszy. Jej dodatkowe zalety to fakt(...)tracić czasu o poranku, najlepiej jest rozpocząć przygotowanie jaglanki wieczorem poprzedniego dnia. W tym celu należy wrzucić kaszę do miseczki i zalać ją wodą, aby się moczyła. Wówczas rano, ugotowanie jej zajmie nam tylko około 10 minut. Najpierw kaszę jaglaną wsypuję do miseczki i moczę przez noc w wodzie. Następnie, rano przepłukuję ją na sitku pod bieżącą wodą. Później rozgrzewam
Natka PietruszkiSkładniki sos: - 4 czerwone papryki - 4 cebule - 2 szklanki wody - opcjonalne sól - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki pulpety : -1 szklanka kaszy jaglanej - 1 szklanka soczewicy czerwonej - 1 marchew - 2 jajka - pęczek pietruszki - 6 ząbków czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalne sól Kasze jaglana i soczewice(...)pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu obieramy papryki, blendujemy je razem z cebulami i 2 szklankami wody. Zagotowujemy. Opcjonalnie solimy. Do dużej miski wkładamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, poszatkowaną pietruszkę zieloną, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, wbijamy 2 jajka i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety, układamy
Szkrab Je Samdłużej. Od razu przyznaję się, że nie pomyliłam kolorów mas, po prostu bardziej lubię tę jasną, a tak wydaje mi się, że lepiej się prezentuje. :) Potrzebujemy: 1/2 szklanki prażonej kaszy jaglanej Sonko 1 i 1/2 szklanki wrzątku 2/3 łyżeczki soli 70 g erytrolu lub innego słodziwa 150 g masła z prażonych orzechów laskowych lub 150 g orzechów laskowych(...)mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przepłukujemy dobrze pod bieżącą wodą. Zalewamy wrzątkiem, dosypujemy sól i słodziwo i gotujemy dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, a jeśli takowego nie macie wystarczy uprażyć orzechy laskowe w piekarniku przez około 12 minut w 200 stopniach, zdjąć z nich gorzką
MamaOskarkaSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 liście jarmużu 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 łyżka słonecznika 1 łyżka pestek dyni 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki syropu klonowego(...)miodu Kaszę jaglaną wsypać do garnka podprażyć na sucho, prze około 3 minuty. Dolać 1 szklankę wody oraz szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać porwane liście jarmużu. Gdy kasza się ugotuje dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz połowę przypraw. Cukinię pokroić na plasterki. W misce wymieszać oliwę
Moja Galeria Smakuczekoladą, ale po ich spróbowaniu, stwierdziłam że takie "nagie" są doskonałe i nic już im więcej nie potrzeba. :) Możecie do ich przygotowania wykorzystać dowolne preparowane ziarna, ja użyłam maleńkiej kaszy jaglanej, która została dokładnie otoczona przez resztę składników. Potrzebujemy: 180 g masła orzechowego z orzeszków arachidowych Primavika 70 g miodu 70 g oleju kokosowego 50 g preparowanej kaszy jaglanej Masło(...)orzechowe, miód i olej kokosowy podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu, aż uda nam się je całkowicie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Masę łączymy z kaszą jaglaną, robimy to bardzo dokładnie, najlepiej dłońmi. Powstałe "ciasto" upychamy do foremki na lód, najlepiej silikonowej, żeby łatwo było wyjąć z niej pralinki po schłodzeniu. Masę dociskamy mocno, aby się bardzo dobrze zbiła
MamaOskarkaZauważyłam, że bardzo lubicie blogowe przepisy na pierogi – tak więc stworzyłam kolejny przepis Tym razem czas na pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis // Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej(...)żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek) Sposób przygotowania: Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia
Via Gustotrufle to moje ostatnie odkrycie! Są idelalne z dwóch prostych powodów - są bardzo zdrowe i przepyszne. Składają się z mnóstwa dobroci dla naszego organizmi - m. in. kaszy jaglanej, migdałów i oleju kokosowego. Brzmi średnio smacznie? To tylko pozory :) Trufle są fantastyczne i naprawdę przypominają w smaku sławne pralinki. Nie wierzycie? To spróbujcie! :) SKŁADNIKI (ok. 20 trufli) 6 łyżek ugotowanej(...)kaszy jaglanej 6 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu/syropu z agawy/ksylitolu/stewi (można więcej) dodatkowo popping z amarantusa wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, mielone migdały, olej kokosowy oraz wybrany "słodzik" umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką masę. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli
DefinicjaSmakupierwszy tofurnik i jeszcze dojdę do wprawy - obiecuję Wam! ;) JAGODOWY TOFURNIK przepis autorski // tortownica 22cm ~3 kostki tofu naturalnego Polsoja (u mnie 2 BIO i jedna tradycyjna) - 655g ~30g kaszy jaglanej (suchej) ~150g cukru (lub więcej/mniej do smaku) ~20g cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii ~50ml soku z cytryny (ok. 3 średnie cytryny) ~300g jagód ~150ml mleka(...)roślinnego ~opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a następnie wraz z mlekiem, ugotowaną kaszą jaglaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Do masy "serowej" dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i proszek budyniowy, mieszamy dokładnie. Jagody miksujemy na puree i 3/4 dodajemy do masy. Mieszamy
chili & sugarValues are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka + 2-3 łyżki mała szczypta soli 2 łyżeczki oleju kokosowego 250 g mieszanki owocowej ananas, mango, papaja* 1/2 banana * używam mrożonej mieszanki, ale można oczywiście użyć(...)również owoców świeżych, bądź z puszki Przygotowanie Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą, aby uniknąć goryczy. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Dolewamy mleko, dodajemy małą szczyptę soli i gotujemy (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania możemy dodać mleko, aby jego ilość była wystarczająca i kasza nam się nie przypaliła. Gdy kasza odpowiednio napęcznieje
Słodkie okruszkioczyścić Wasz organizm z toksyn, usprawnić jego funkcjonowanie, przyspieszyć metabolizm i poprawić pracę jelit. Skupimy się również na wydzielaniu żółci i lepszej pracy wątroby. Dzięki jakim składnikom? Już pisze. Kasza jaglana: zasadotwórcza = oczyszcza organizm, odtruwa, wspomaga pracę jelit, Cynamon: wspomaga przemianę materii, poprawia trawienie, zapobiega rozwojowi grzybów, wspomaga pracę nerek, Siemie lniane: wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, wspomaga pracę wątroby(...)żołądkowych i powstawaniu uszkodzeń w przewodzie pokarmowym, Kurkuma: wspomaga pracę wątroby, usprawnia wydzielanie żółci, oczyszcza krew (więcej o kurkumie pisałam w tym artykule ) Składniki na 1 porcję: 4 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka nasion słonecznika 1 łyżeczka miodu 1 banan Szczypta kurkumy Szczypta cynamonu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie
Czarnawisienkasmaczne i można wyczarować z nich przeróżne dania – zaczynając od śniadań, a na deserach kończąc! Dziś wyczarowałam obiad! Mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące krokiety z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami. Smakują fenomenalnie i jest to danie, które posmakuje również zapalonym mięsożercom. Świetnie smakują z odrobiną parmezanu albo sosem jogurtowo-koperkowym z odrobiną czosnku. Koniecznie spróbujcie(...)SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 1 szkl * filet z kurczaka – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * por – 1 szt * duże jajko – 1 szt * bułka tarta * sól, pieprz, papryka ostra * olej kokosowy do smażenia * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na folii
Ostra na Słodko