pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu 1 łyżeczka(...)cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez praskę. W dużym kubku wymieszać wszystkie składniki marynaty. W garnku ( takim, aby zmieściło się mięso) na dnie rozsmarować trochę marynaty, ułożyć kawałki karkówki tak aby przykryć dno, posmarować je marynatą, na nich ułożyć kolejne kawałki mięsa, posmarować marynatą i tak aż do końca. Garnek przykryć i wstawić do lodówki
DefinicjaSmakuKiedy słońce mnie obudziło, to zrobiło mi się bardzo ciepło i miło. Postanowiłam coś pysznego na świeżym powietrzu przygotować, więc nie pozostało nic innego, jak tylko grillować. Karkówkę rano z marynacie na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego z sokiem malinowym zamarynowałam i świeże prosto z działki warzywa do niej przygotowałam. Wszystko(...)równocześnie się grillowało i bardzo dobrze smakowało. Z ulubionym sosem, musztardą podałam i promieniami słońca oraz smakiem potrawy z całą rodziną się rozkoszowałam. Składniki: 1 kg karkówki, marynata: 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem malinowym, 6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól morska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona
Moniki SmakołykiKarkówka czosnkowo-szczypiorowa Pyszna z grilla Składniki 1 kg karkówki marynata: 1/2 główki czosnku pęk szczypioru po pół łyżeczki oregano i bazylii sól, pieprz przyprawa do grilla (opcjonalnie) sok z 1/2 … Czytaj dalej Karkówka czosnkowo-szczypiorowa
czarrna od kuchniPyszna z grilla Składniki 0,5 kg karkówki marynata: 2 łyżeczki mielonego jałowca 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1/2 łyżeczki cząbru sól, pieprz 1 liść laurowy 3-4 łyżki oleju 1 łyżka … Czytaj dalej Karkówka jałowcowa
czarrna od kuchniSkładniki do kupienia w Almie 0,5 kg karkówki marynata: 2-3 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry po 1/2 łyżeczki koncentratu z chili, curry i pietruszki Proeco … Czytaj dalej Karkówka curry
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg karkówki marynata: skórka z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju z chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki … Czytaj dalej Cytrusowa karkówka z grilla
czarrna od kuchnimarynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc nie warto kupować gotowych marynat z wątpliwym składem. Dobra marynata to klucz do udanego grillowania! 1) Marynata kebabowa Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można(...)marynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. 3) Marynata musztardowa Marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealnie nadaje się do karkówki. Składniki
Kuchnia MagdaLenymarynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc nie warto kupować gotowych marynat z wątpliwym składem. Dobra marynata to klucz do udanego grillowania! 1) Marynata kebabowa Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można(...)marynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. 3) Marynata musztardowa Marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealnie nadaje się do karkówki. Składniki
Kuchnia MagdaLenyposiekanych ( używam takich ) 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy – tak, żeby konsystencja przypominała pastę. Wmasować dokładnie marynatę w mięso z karkówki. Polać jeszcze odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Mięso w tym stanie(...)śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę 🙂 źródło: niezawodna książka “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” Czytaj więcej: Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym The post Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjamiód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii. Mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy plasterek karkówki. Przekładamy do zamykanego pojemniczka i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego(...)dnia pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Kilka razy obracamy je, by równomiernie się ugrillowało (my grillowaliśmy około 20-25 minut, obracając mięsko co 5 minut). Uwagi: Ja posmarowałam marynatą karkówkę z jednej strony, na ten plaster mięsa kładłam następny, smarowałam go marynatą i tak do wyczerpania. Następnie pierwszy kawałek – czystą, nieposmarowaną stroną, włożyłam do miski z resztą marynaty
Smaki Na TalerzuPyszna propozycja na grilla 🙂 Składniki 1 kg karkówki marynata: po łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku pieprzu, jarzynki słodkiej papryki 2 pokruszona liście laurowe kilka ziaren jałowca 1 łyżka musztardy francuskiej … Czytaj dalej Karczek z grilla
czarrna od kuchniPyszne i aromatyczne danie które można w dość szybki sposób przygotować. Karkówka jest mięciutka i soczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy(...)przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Bajeczna Kuchniapostem lub na naszym Facebook. Mamy nadzieję, że nasz obiad trafi w Wasze gusta. Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku Składniki: 1 kg ziemniaków 50 – 70 dag karkówki Marynata do mięsa: 3 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka oregano Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku Wykonanie: 1. Karkówkę kroimy(...)godzinę. 2. Obrane ziemniaki, kroimy w nieco większą kostkę niż mięso. Wykładamy na dno naczynia do zapiekania, pamiętając żeby lekko oprószyć solą i pieprzem. 3. Na ziemniaki wykładamy karkówkę wraz z marynatą, a następnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Zdejmujemy przykrycie i dopiekamy kolejne 20 minut, aż mięso się zrumieni, a potrawa
Kuchnia Na WypasieKarkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach. Nic to! I tak dałam radę(...)łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli INNE: sól, pieprz czarny - do natarcia mięsa przed marynowaniem 4-5 cząstek pomarańczy Karkówka w marynacie Mięso z karkówki dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solidnie sola i czarnym pieprzem i odstawić na bok na minimum 30 minut
Grunt to przepis!włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć w marynacie, odstawić na 2-3 godz.(ja zostawiam na całą noc), pieczarki obieramy, kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą(...)pokrojoną drobno cebulką, aż do odparowania wody, karkówkę wyjąć, wytrzeć z nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę z jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdy kawałek tak przygotowanej karkówki kładziemy
Kuchnia Beaty