Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki
Moje-pitraszenieDoskonały dodatek do pieczonego drobiu. Polecamy. Składniki 500 g kiszonej kapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko
R'n'G Kitchenprzypadną do smaku każdemu. Kotletciki mielone z łososia można podać z podsmażonymi warzywami, warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest surówka z kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi. Można je podawać również z ziemniakami i surówką colesław . Przepis na kotlety mielone z łososia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędoprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe. Żeberka podajemy z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne
Kulinarne Fantazje Mariolizamiast torebki barszczu postarać się zrobić samemu zakwas, jednakże będzie to trwało trochę dłużej. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik
Di gotujepuszyste tak jak tradycyjne racuchy. Są średnio grube, miękkie i delikatne. Można do nich dodawać dowolne owoce sezonowe zamiast truskawek. ...a dla lubiących placki mam jeszcze placki z kiszonej kapusty (fuczki) ... ...albo placki z cukinii
Codzienna kuchnia niecodziennamogą być tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę je z kawałkami boczku, kiełbaski lub kapusty kiszonej, we Włoszech ze śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje sp ätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :) SKŁADNIKI
La grande e la piccola cuocaŚląsku - kuleczki lekko spłaszczone z wgłębieniem pośrodku - kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy
Kuchnia smakówfilety obtaczać w jajku, w bułce i na bardzo gorącym oleju smazyć na rumiano z każdej strony ugotowane ziemniaki utłuc z 2 łyżkami gęstej śmietany, posiekanym koperkiem z pietruszką kapustę kiszoną 50 dag wymieszać z jedną pokrojoną cebulą, do smaku cukrem pieprzem, olejem, zieleniną, filety podać z ziemniakami, surówką - filety w panierce z orzechami maja aromatyczny smak i bardzo smakują
W Mojej Kuchni Lubięgulaszów, kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego cukru sól, pieprz, kminek cały do smaku olej rzepakowy - około 5 łyżek Wykonanie: Przepłucz raz kapustę
Zasmakuj Kuchnirówniutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew
Wędrówki po kuchnizabraknąć jej na Wigilijnym stole. Tęsknie za jej smakiem przez cały rok. Przygotowanie nie jest trudne. Najtrudniejsze jest powstrzymanie się przed kolejną dokładką :) Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( bez marchewki) 1 kg łuskanego grochu 10 dag suszonych grzybów 3 cebule 1 łyżeczka cukru 2 liścia laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki masła
KukuleczkiSkładniki: 3 skrzydełka z kurczaka 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć
Czerwień i błękitdelikatnie jest miękka, wręcz rozpływa się w ustach. Również dzięki temu, że była marynowana w occie winnym. Podałam ją w wiekszych kawałkach w chlebie na bigosie z kapusty kiszonej z mięsem wołowym i kiełbasą. Przepis na staropolski bigos według mojej wersji znajdziecie na moim blogu, tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/04/Bigos-staropolski-ze-sliwkami-i-podgrzybkami.html No cóż... wiem, jak to brzmi. Tłusto, tłusto, tłusto
Zasmakuj Kuchnilitra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Ja dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą ogórki kiszone. Generalnie coś ostrzejszego i kiszonego fajnie podkreśli smak i doda charakteru temu daniu. Smacznego
Zasmakuj Kuchni