kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:262/414)

Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 178

przyjemności, ile potraw pominęła. Potrawy wigilijne są proste i tradycyjne, często ich składniki nie pochodzą ze sklepu, a przygotowywane są w domu. Grzyby zazwyczaj zbierane i suszone są samodzielnie, kapusta kiszona w domowej piwnicy, a warzywa zbierane w ogrodzie. Rodzina przygotowuje wspólnie całą uroczystość, która zazwyczaj odbywa się w domu rodzinnym. Po wieczerzy rozpakowuje się prezenty, a potem w śniegu

Słodkie okruszki
Makaron penne z pesto i cukinią 102

moim daniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Wigilia: Pierogi z kapustą i boczniakami 124

pochodzi z bloga Cooking with May Linn Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub chlebowej (380 g) 11/4 szklanki ciepłej wody (300 ml) ½ łyżeczki soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g boczniaków 1 mała cebula 1 listek laurowy 3 łyżki oleju ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od ciasta. Przesyp

Niedzielny kucharz
Uszka z kapustą i grzybami 122

Tradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie

Z Hrabiną w kuchni
Golonka ” BIG BOY” 86

stawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika. Pieczemy około 3 godzin, skórka musi zrobić się ciemna i porządnie przypieczona. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, najlepiej z zasmażaną kiszoną kapustą i pure z ziemniaków i pasternaka .. pycha Smacznego! Zdjęcie przedstawia golonki po wyjęciu z woreczka .           Artykuł Golonka ” BIG BOY” pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Kotlety z kurczaka w panierce 92

kolor. Panierowane kotlety drobiowe podajemy z ulubionymi dodatkami np. frytkami, gotowanymi ziemniakami, lub puree ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką. Ja przygotowałam dwie surówki: marchewką i ananasem, oraz surówkę z kiszonej kapusty z dodatkami.   The post Kotlety z kurczaka w panierce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z mięsem wołowym i kapustą 121

zawsze na czasie. Oczywiście najlepiej w duecie z czerwonym barszczem. Można je przygotowywać na wiele sposobów i na różne okazje. Tym razem paszteciki wypełnione farszem, z mięsa wołowego i kapusty kiszonej,  podobnie jak pierogi w poprzednim wpisie. Ciasto: 2 kopiaste szklanki mąki typ 650. 2 łyżki gęstej śmietany 18% 250 g margaryny 1/2 łyżeczki soli szczypta drożdży instant, szczypta

Praktyczna pl
PASZTECIKI DO BARSZCZU 121

wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szkl. mąki 1 jajko 1/2 kostki masła sól Farsz: 25 dag kiszonej kapusty, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, kminek, 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko, sól gruboziarnista WYKONANIE Ciasto: Śmietanę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy

słodki bratek
Kotlety jajeczne 91

Fajny obiad na piątek. Kotleciki można mniej smażyć. W połączeniu z surówką z kiszonej kapusty i pieczonymi potatkami dla nas poezja.  Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 świeże jajko bułka tarta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki masła ghee bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka, obrałem je, rozgniotłem w misce

R'n'G Kitchen
Zupa Pochlapka – kuchnia podkarpacka 128

ochrzczono taką właśnie nazwą. I prawdopodobnie nie jest do przypadek, ponieważ te proste zupy gotowane były zwykle na niczym, a konkretniej na wodzie po ogórkach kiszonych, na kwasie z kiszonej kapusty, czy na warzywach korzeniowych, czyli na prostych, tanich składnikach, które były dostępne przez cały rok. Rzadziej wywar przygotowywano na resztkach żeberek, kościach, czy też okraszano zupę skwarkami. I choć

Trzeci talerz
Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym 102

cieście paprykowym Soczysta i aromatyczna rybka w pysznej, chrupiącej panierce z ciasta paprykowego. Możemy ją podać z ziemniaczkami frytkami lub ryżem z dodatkiem ulubionej surówki, u mnie surówka z kiszonej kapusty. Ciekawy i bardzo smaczny obiad. Polecam!     Składniki: 0,5 kg filetu z dorsza 5-6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku

Blog z Apetytem
Pierogi rusie 162

Pierogi ruskie Tego dania to chyba nikomu nie muszę przedstawiać...? Można je robić różne np. ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem, z ziemniakami i kapustą kiszona, z owocami oraz wiele wiele więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami.  Składniki na farsz:  500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków

Monka gotuje
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 69

ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę

Niedzielny kucharz
Łazanki 1151

Zapraszam po moje najpyszniejsze łazanki, czyli sprawdzony przepis na łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami. To danie, które idealnie sprawdza się jesienią i na Święta. Są cudownie pyszne - polecam! - tradycyjny, stary przepis na łazanki - można je zrobić z pieczarkami lub grzybami leśnymi - w przepisie bardzo dużo porad i zamienników do składników

AniaGotuje.pl
Piątek: Ryba panierowana w orzechach 97

Kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko (najlepsza szara lub złota reneta, albo antonówka) 200 g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki

Niedzielny kucharz