kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:261/414)

Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 128

albo co najmniej przez pół godziny. Zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę, mieszając. Dodaj drobno posiekane grzyby, zamieszaj i duś na wolnym ogniu

Niedzielny kucharz
Wigilijne spotkanie redakcji Magazynu Aromat 122

porozmawiać, opowiedzieć o swoich świątecznych zwyczajach, zwłaszcza tych kulinarnych. Mimo, że mieszkamy na Lubelszczyźnie, w każdej rodzinie przygotowywane są inne wigilijne potrawy, jak na przykład łupcie, czyli gołąbki z kiszonej kapusty z kaszą, albo barszcz czerwony podawany z jajkiem. Dzielimy się przepisami na ulubione potrawy, a także możemy ich spróbować, ponieważ na takie spotkanie każda z nas przynosi coś

Obiad gotowy
Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 196

przyjemności, ile potraw pominęła. Potrawy wigilijne są proste i tradycyjne, często ich składniki nie pochodzą ze sklepu, a przygotowywane są w domu. Grzyby zazwyczaj zbierane i suszone są samodzielnie, kapusta kiszona w domowej piwnicy, a warzywa zbierane w ogrodzie. Rodzina przygotowuje wspólnie całą uroczystość, która zazwyczaj odbywa się w domu rodzinnym. Po wieczerzy rozpakowuje się prezenty, a potem w śniegu

Słodkie okruszki
Makaron penne z pesto i cukinią 123

moim daniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Wigilia: Pierogi z kapustą i boczniakami 135

pochodzi z bloga Cooking with May Linn Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub chlebowej (380 g) 11/4 szklanki ciepłej wody (300 ml) ½ łyżeczki soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g boczniaków 1 mała cebula 1 listek laurowy 3 łyżki oleju ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od ciasta. Przesyp

Niedzielny kucharz
Uszka z kapustą i grzybami 134

Tradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie

Z Hrabiną w kuchni
Golonka ” BIG BOY” 97

stawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika. Pieczemy około 3 godzin, skórka musi zrobić się ciemna i porządnie przypieczona. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, najlepiej z zasmażaną kiszoną kapustą i pure z ziemniaków i pasternaka .. pycha Smacznego! Zdjęcie przedstawia golonki po wyjęciu z woreczka .           Artykuł Golonka ” BIG BOY” pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Kotlety z kurczaka w panierce 101

kolor. Panierowane kotlety drobiowe podajemy z ulubionymi dodatkami np. frytkami, gotowanymi ziemniakami, lub puree ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką. Ja przygotowałam dwie surówki: marchewką i ananasem, oraz surówkę z kiszonej kapusty z dodatkami.   The post Kotlety z kurczaka w panierce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z mięsem wołowym i kapustą 127

zawsze na czasie. Oczywiście najlepiej w duecie z czerwonym barszczem. Można je przygotowywać na wiele sposobów i na różne okazje. Tym razem paszteciki wypełnione farszem, z mięsa wołowego i kapusty kiszonej,  podobnie jak pierogi w poprzednim wpisie. Ciasto: 2 kopiaste szklanki mąki typ 650. 2 łyżki gęstej śmietany 18% 250 g margaryny 1/2 łyżeczki soli szczypta drożdży instant, szczypta

Praktyczna pl
PASZTECIKI DO BARSZCZU 130

wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szkl. mąki 1 jajko 1/2 kostki masła sól Farsz: 25 dag kiszonej kapusty, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, kminek, 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko, sól gruboziarnista WYKONANIE Ciasto: Śmietanę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy

słodki bratek
Kotlety jajeczne 100

Fajny obiad na piątek. Kotleciki można mniej smażyć. W połączeniu z surówką z kiszonej kapusty i pieczonymi potatkami dla nas poezja.  Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 świeże jajko bułka tarta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki masła ghee bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka, obrałem je, rozgniotłem w misce

R'n'G Kitchen
Zupa Pochlapka – kuchnia podkarpacka 138

ochrzczono taką właśnie nazwą. I prawdopodobnie nie jest do przypadek, ponieważ te proste zupy gotowane były zwykle na niczym, a konkretniej na wodzie po ogórkach kiszonych, na kwasie z kiszonej kapusty, czy na warzywach korzeniowych, czyli na prostych, tanich składnikach, które były dostępne przez cały rok. Rzadziej wywar przygotowywano na resztkach żeberek, kościach, czy też okraszano zupę skwarkami. I choć

Trzeci talerz
Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym 111

cieście paprykowym Soczysta i aromatyczna rybka w pysznej, chrupiącej panierce z ciasta paprykowego. Możemy ją podać z ziemniaczkami frytkami lub ryżem z dodatkiem ulubionej surówki, u mnie surówka z kiszonej kapusty. Ciekawy i bardzo smaczny obiad. Polecam!     Składniki: 0,5 kg filetu z dorsza 5-6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku

Blog z Apetytem
Pierogi rusie 176

Pierogi ruskie Tego dania to chyba nikomu nie muszę przedstawiać...? Można je robić różne np. ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem, z ziemniakami i kapustą kiszona, z owocami oraz wiele wiele więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami.  Składniki na farsz:  500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków

Monka gotuje
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 82

ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania