Surówka, która powstała w efekcie sprzątania lodówki. Nadaje się również jako lekka sałatka czy przystawka np. do kanapek z wędliną. Składniki (2 duże porcje) : pół niewielkiej kapusty pekińskiej 250 g pieczarek puszka groszku pomidor czerwona cebula sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy
e-PrzepisyKulinarneŚniadania nie muszą być nudne i kończyć się na kanapce z szynką i serem. Przygotowanie ciekawej pasty kanapkowej czy serka z warzywami nie zajmuje wiele czasu, a można sobie od samego początku uczynić dzień miłym i szczęśliwym :) Do przygotowania twarożka z rzodkiewkami potrzebujemy: 10 rzodkiewek 200 g sera twarogowego półtłustego 2 łyżki śmietany przyprawa w mini kostkach pietruszka Knorr
MamaOskarkaGuacamole.. Przepyszna pasta na kanapki, np. :) My zjedliśmy ją z podpieczonym chlebkiem. W takiej oto formie: Co by dużo nie mówić to Oskar zajadał się tostami jak niczym innym jeszcze w życiu, no.. poza mlekiem mamusi, bo ono najlepsze :D Potrzebujemy: 1 dojrzałe awokado (ociupinkę podjedliśmy bez niczego :D) dwie łyżki soku z cytryny 1 rozgnieciony ząbek czosnku
MamaOskarkazaciszu. :) Smak nie będzie idealnie taki sam, ale myśl o tym, że jest o niebo zdrowszy zrekompensuje stratę. Sos idealnie smakuje do mięs w szczególności żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 6 łyżek
MamaOskarkaNudzą Wam się kanapki do pracy, szkoły, czy na wycieczkę? A gdyby tak zastąpić je rolkami z naleśników, chrupiących wiosennych warzyw i dobrej jakości wędliny? Taka forma drugiego śniadania na pewno spodoba się dzieciakom, ale idealnie sprawdzi się także jako przekąska do pracy, albo jako zawartość piknikowego koszyka. Składniki (6-8 sztuk): 2 jajka
Kulinarne Inspiracjebardzo dobrze komponuje się z daniami. Cabernet Sauvignon Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny... Petite Sirah Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej. Pinot Noir Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych
królestwo garówpracy. Zainspirowałam się przepisem Gino D'Acampo z książki "Gotowanie po włosku w 20 minut", jednak sałatkę fasolową oraz tuńczyka ułożyłam na czosnkowych grzankach, tworząc pyszne, wypasione kanapki. Jak Wam się podobają? Życzę Wam ciepłego, słonecznego weekendu i uciekam na spacer! Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach Składniki ( na 4-6 porcji): 3 puszki różnych rodzajów
Chilli Czosnek i Oliwamiały być mielone. Ale tak sobie pomyślałam, że dawno nie było żadnych klopsików. No i jak pomyślałam to postanowiłam zrobić. Oczywiście zapomniałam, że wczoraj na kolację chłopaki zażyczyli sobie kanapki z jajkiem i rano będą na zakupach zapomniałam kupić kolejne. Dobrze, że sklep blisko. Klopsiki ach wiadomo, domowe najlepsze. Do tego ziemniaki i suróweczka i danie jak marzenie. Proste
Ewa w kuchnisłodkie, podobne do chałwy tylko bardziej wilgotne. Najlepiej smakuje jako dodatek do czegoś bardziej neutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można
Kto ugości moich gości?jedna z moich ulubionych sałatek :) Ma w sobie dużo smaków, choć składników niewiele. U mnie idealna na czwartkowe popołudnie, gdy czyszczę lodówkę z wędlin, których używałam na kanapki do pracy w ciągu tygodnia. Robi się szybciutko. Składniki rozdrabnia się według uznania. Polecam dodać kilka listków rukoli, bo wzbogaca smak. Ja dziś pierwszy raz używam swojej własnej posianej w tunelu zimą
Weekendy w domu i ogrodzieNajbardziej lubię wiosnę i lato za ilość warzyw i owoców, można w końcu poszaleć z sałatkami, wiosennymi kanapkami czy warzywno-owocowymi koktajlami itp. Zdecydowanie dużo lepiej się czuję jedzą takie rzeczy, czuję, że mam więcej energii do życia. A wy też robicie sobie taki wiosenny detox? Dzisiaj proponuje wam pyszną czekoladową kawę z dodatkiem Nutelli, myślę, że dobrze osłodzi
ciastkarnia na kruchym spodzieCoś genialnego, szybkiego, pysznego ! Głównie dodaję posiekane daktyle do owsianki mojej jak i synka, tym razem szukałam czegoś co zastąpi krem na kanapki, który ma w składzie cukier i inne dodatki i znalazłam - masło daktylowe ! Przepis wyszukany tutaj . Składniki: 100 g suszonych daktyli 100 g masła 100 ml śmietany kremówki W garnuszku rozpuszczamy masło ze śmietaną. W tym czasie siekamy
NA MOIM TALERZUZnów na blogu pomysł na szybką pastę nie tylko do kanapek. Wytrawną masą można również wypełnić kruche tartaletki i zaserwować na imprezie. Doskonała przekąska z nutą słodyczy, którą nadają bataty oraz marchewki, przełamana wędzonym posmakiem makreli. Jak dla mnie bomba ! Do tego lekka wiosenna surówka ! Mmmmm.... Pasta z pieczonych batatów i makreli wędzonej Składniki: 1 batat (surowy; około 400g
Życie na widelcujego stopniu dojrzałości i odpowiednim czasie pieczenia. Płynne żółtko, do tego świeży szczypiorek i chrupiące grzanki - śniadanie idealne. I co najlepsze, jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż zrobienie kanapek. Wręcz przeciwnie, wystarczy przekroić owoc, wlać żółtka i wstawić do pieczenia. W tym czasie możemy zająć się porannymi czynnościami. Składniki (1-2 porcje): 1 awokado (nie może być zbyt dojrzałe
Powiedz dietom nie