taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i kolorowy, używając zamrożonych latem kurek i kupionego ostatnio zielonego kalafiora. Ja się w tym obiedzie zakochałam a wy? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego
Smaki EdytyZapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym Kroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I por Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza. Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy
Smaki Edytywakacyjnej dwutygodniowej przerwie czas wrocic do gotowania :) Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior. Starlam na tarce 4 marchewki Na marchwce wylozylam dorsza- doprawilam Zrobilam sos- smietana ok 300-400 ml, koper, pieprz, starty ser- wymieszalam I zalalam nim rybe Wlozylam do nagrzanego piekarnika do 180C na 35 min. Podalam
Smaki Edytyubity kotlet kladziemy farsz I zawijamy. Zapinamy kotlet wykalaczka. Smazymy kotlety ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Kotlety podalam z pieczonymi ziemniakami z maslem czonkowym I z grillowanym kalafiorem Smacznego
Smaki EdytyWarzywa pieczone z kurczakiem.....zdrowo I smacznie :) Mnóstwo witamin, niezapomniany smak :) Zaczynamy ... Składniki: ok 0,5 kg młodych ziemniaków 6 marchwi 1 czerwona cebula 1 cukinia 0,5 kalafiora 6 udek z kurczaka Sos: ok 50 ml oliwy z oliwy 1 łyżeczka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku papryka, pieprz, sól Robimy sos: oliwę, rozmaryn, czosnek, pieprz , paprykę
Smaki Edytyteż takie z reguły gotowałam. Dziś odstąpiłam od reguły. Na dworze zimno- przydało by się coś na rozgrzewkę. A na to najlepsza gorąca zupa. Tyle , że ja miałam kupiony kalafior i bliżej nie określone plany co do niego. W końcu wyszło mi , ze przecież kalafiorowa też może być na gęsto i pikantnie by była rozgrzewająca. I taka jest. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnibędzie miękki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz w pół plasterki cukinie. Wszystkie składniki poddusić. Przyprawić ziołami oraz czosnkiem. Podawać z makaronem. Ja dodałam jeszcze gotowany w wodzie kalafior
Magiczne Życie Martyulubione przyprawy. Czy ktoś mi powie, że dietetyczne dania nie mogą być pyszne? Składniki : * makaron durum bądź razowy * łyżka oleju kokosowego * garść mrożonych warzyw - marchewka, fasolka szparagowa, kalafior * pół opakowania serka wiejskiego * przyprawy * sezam Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać warzywa i lekko poddusić by nie powstała z nich papka
Magiczne Życie Martykarmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ NA PUREE Z KALAFIORA OŚMIORNICE W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW TRUFELKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI Z TATAREM Z TRUSKAWEK I MIĘTĄ LUB Z ANANASA Z BAZYLIĄ SMOOTHIE ANANASOWE Z BAZYLIĄ Kiedy już wszyscy się pojawili
W kuchni Karmel-itkitrochę nie przyćmił smaku i aromatu składników, ale je podkreślił. Tym razem zrobiłam sałatkę z różnych warzyw, na ciepło, ale można użyć jednego po ugotowaniu - np. sałatka z zielonego kalafiora ślicznie wygląda i doskonale smakuje :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawystarczyć i nawet nie świeci pustkami kiedy przychodzi wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej
Smaczna Pyzapietruszki 1-2 łyżeczek kminku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam kalafior, pokroiłam szczypior. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam kminkiem I sokiem z cytryny. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykrycie na małym
Smaki Edytyczasów studenckich, podczas pomieszkiwania w akademiku. Wonie roznoszące się z komunalnej kuchni nie zawsze przysparzały gotującemu przyjaciół, zwłaszcza gdy w grę wchodziły z natury śmierdzące potrawy. Smakosze kalafiora czy brukselki musieli się wykazywać niezłą inwencją twórczą przy gotowaniu, jeśli chcieli żyć w przyjaźni z bracią studencką z danego akademikowego piętra. Zabite często na amen okna korytarza nie dawały przecież(...)szans na swobodną wentylację. Oto jakich metod się chwytano, aby pozbyć się niechcianych woni kuchennych: KALAFIOR – Przed wrzuceniem kalafiora, do gotującej się wody dodać kawałek skórki od chleba. BRUKSELKA – Trzeba ją gotować w wodzie z mlekiem (1 szkl. mleka na 1 litr wody). Mleko dodatkowo uszlachetnia smak brukselki. I w ten oto sposób głodny student miał szansę się
Grunt to przepis!Zapraszam dziś na lekkie i puszyste kalafiorkowe chmury, które smakują nawet tym, którzy standardowo za kalafiorem nie przepadają (patrz: mój mąż ;). Chmurki bezapelacyjnie uwiodły nas smakiem, zaserowane przez ciocię Halinkę na imieninowej imprezie stały się jej niekwestionowanym liderem, pomimo, że innych pyszności nie brakowało. Ciocia jest taką kulinarną czarodziejką (zresztą, nie tylko kulinarną, z powodzeniem mogła by zastąpić(...)zrobiłam podwójną porcję;) Podawałam z nugettsami z kurczaka, miętowym dipem i swoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała