roku dostałam sporą porcję grzybów i dlatego mogę teraz trochę z nimi poszaleć W pierwszej kolejności postanowiłam zrobić kotlety z kaszy gryczanej i grzybów. Ostatnie kotlety z kalafiora były u nas hitem, więc postanowiłam rozwinąć temat kotletów bezmięsnych Z kaszą gryczaną, bo akurat gotowałam ją do obiadu i coś mi tam zostało… Kotlety wyszły pyszne! Na pewno warto
UgotujmyTo.plMaryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda
Chilli Czosnek i Oliwaparowarze. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy specjalna metalowa nakładka do gotowania na parze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli raz spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania. W przygotowaniu potraw
Kulinarne przygody Gatityneutralny, bardzo dobrej jakości. Durszlak wykorzystać można jako: klasyczny durszlak , wkład do gotowania na parze , koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody
Codzienna kuchnia niecodziennaciepło, choć na zimno też jest pyszna. Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora. Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać więcej wody. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskarokpol, lazur. Należy uważać, aby nie rozgotować brokuła. Najlepiej ugotować go al dente. Należy też uważać z ilością soli, gdyż boczek i ser są słone. Brokuł można zastąpić kalafiorem. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskapółka) przez około 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych (opakowanie o wadze około 450 - 500 g) różyczek brokuła. Brokuł można zastąpić kalafiorem. Można użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków. Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą. Podczas gotowania brokuła
Gospodyni Miejskadorosłych i 1 małego dziecka. Do potrawy można użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka
Gospodyni Miejskaszczypiorkiem *z domowej oriszowo-pszennej tortilli III. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu) IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia) V. 1/2 melona (brak zdjęcia) VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza) VII. Maca czosnkowa z sałatą, wędliną i pomidorem (brak zdjęcia) Pomiędzy tym wpadł jakiś tam skrawek chlebka
More food, love and dreamskażdym hotelu w którym byłam(były ich aż 3) jakoś ich chyba nie lubili. No i oczywiście za najzwyklejszymi borówkami i malinami <3 A teraz chce kalafiora! A na sam koniec macie taką jakąś tam mnie. Zdjęcie pod tytułem. "To jak długo mam być jeszcze poważna? Bo dłużej już nie wytrzymam
More food, love and dreamstortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą cukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym
More food, love and dreamsefekt był bardzo smaczny :) Składniki : 1 cukinia 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 1 marchewka 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonek (brokuły + kalafior) 1/2 puszki zielonej fasolki 1/2 jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy sól, pieprz, przyprawa curry, papryka ostra/słodka, sos sojowy jasny, 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek
Kitchens Alphabettradycyjne jajka sadzone serwowane o tej porze roku chyba dość często (przynajmniej u mnie). Bo chyba nie ma lepszego wiosennego obiadu niż młode ziemniaczki z koperkiem, sadzone jajko, kalafior lub szparagi z bułeczką i kefir... niebo w gębie! A, żeby nie było wciąż tak samo zrobiłam sadzone w cienkich parówkach, które wcześniej nacięłam. Podsuwam pomysł na zwykły obiad
Walijskie Pichceniektóra jest banalna w przygotowaniu! Składniki : 3 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki
Kitchens Alphabet