kalafior - 6199 przepisów (strona:346/414)

Ziemniaki au gratin. 250

Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kabaczkiem. 213

Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1  winne jabłko 2  ząbki czosnku 1  pietruszka 1  plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka płaska curry  sól ,pieprz do smaku 1000 ml bulionu warzywnego lub innego ziarna słonecznika uprażone zielona sałata

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1231

soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk

Kulinarny karnet Christophera
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23389

Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie

Moja smaczna kuchnia
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 120

Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak. Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy

W kuchennym oknie Ewy
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 169

Kremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa

głodny alergik
Fasolka szparagowa z sezamową polewą (bez glutenu, mleka i jajek) 147

Zamiast tradycyjnej  bułki tartej na maśle proponuję coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego - polewę z mielonego sezamu i siemienia lnianego. Świetna również do kalafiora. Pycha, polecam :) Składniki : mielony sezam 1 łyżeczka siemię lniane mielone  1 łyżeczka masło lub margaryna bezmleczna 2 łyżki olej lniany lub sezamowy 1 łyżka Przygotowanie: Siemię lniane (używam złociste odtłuszczone) wymieszać z mąką sezamową

głodny alergik
Tempura - Kalmary, ośmiornice, krewetki i warzywa w cieście 195

będzie zakup gotowej mieszanki w Sklep.naSushi.pl , tempurę zalewamy lodowatą wodą, mieszamy i gotowe :) Składniki dla 4-6 osób: 20-25 dag krewetek, kalmarów, ośmiornic 1 mała cukinie, lub różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy. 2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki

Apetyczna babeczka
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 155

pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat. Mieszamy śmietanę z mąką i mieszamy z resztą gulaszu. Pyszny z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub z gotowanym kalafiorem . Można też go przygotować w kociołku przy ognisku, smakuje wyśmienicie

Apetyczna babeczka
Zupa-krem kalafiorowa (dieta Dr. Dąbrowskiej) 239

czosnku (ilość dla czosnkolubnych ;)) cząber sól pieprz (majeranek, lubczyk, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy jeśli nie było ich w Waszym wywarze) mały kalafiorek Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki kalafiora, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Miksujemy całość. Smacznego

chwile dla mnie
Restauracja Filmowa – recenzja 157

śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanesco (39 zł) i muszę przyznać, że talerz został bardzo dokładnie wyczyszczony. Na ko niec dostaliśmy zamówione ciepłe szarlotki z jabłek szarej renety otoczona sosem waniliowym z odrobiną cynamonu

karmelowy
Zupa krem z cukinii 177

warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe.     Polecam też zupy krem z dyni , kurek , kalafiora i brokuła .     Przygotowanie:    Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy ok. 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem. Dodajemy suszone

Aga w kuchni
Zielona Owsianka Szpinakowa i niespodziewany kolorek w kuchni 111

Następnie dodajemy szpinak, banana oraz słodzidło. Całość miksujemy i przelewamy do słoiczka/miseczki. Jogurt mieszamy z otrębami i kładziemy na owsiankę. Wierzch posypujemy otrębami i ozdabiamy owocami. Uwielbiam smak kalafiora i dlatego dość często gości u mnie na talerzu. Wczoraj mój tato zaskoczył mnie tym oto kolorowym cudem! :D  Prawda, że piękny?  :) Magia kolorów!!!  Był już

Kuchenny Skrawek Nieba
Krem z kurek 163

litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki migdałowe, pieprz kolorowy, sól morska.   Polecam też zupy krem z dyni , kalafiora i brokuła Przygotowanie:     Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut. W garnku gotujemy

Aga w kuchni
Krem z dyni 123

Składniki: 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka gęstej śmietany. Polecam też zupy krem z kurek , kalafiora i brokuła Przygotowanie:      Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją blenderem

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania