można przestać:) widać to zresztą na moim FanPage`u na Facebook`u - zapraszam! Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżeczki sody 1 torebka przyprawy do piernika (40 g) 250 g masła lub margaryny 400 g miodu naturalnego DZIEŃ przed PIECZENIEM: Mąkę(...)kakao wymieszałam w jednej misce. Miód z przyprawami zagotowałam, zestawiłam z ognia, wrzuciłam pokrojone na kawałki masło i pozostawiłam do czasu rozpuszczenia masła, a potem do wystygnięcia mieszanki. W małej miseczce sodę wymieszałam ze śmietaną. Śmietana po jakimś czasie powiększyła swoją objętość - tak ma być! :) Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową. Białka ubiłam na sztywną pianę, do której dodałam cukier
Blondynka Gotujezdjęcie i wyślijcie mi je - chciałabym tu stworzyć galerię zdjęć Waszych poczynań kulinarnych z przepisów z mojego bloga :) Składniki na ok.20 babeczek: 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 200 g cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu 2 jajka(...)mleko :) 1 łyżeczka octu jabłkowego Kamis Masa budyniowa: Masę wykonałam z TEGO przepisu. Wykonanie: Składniki oczywiście powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miseczki przesiałam mąkę, proszek do pieczenia kakao i wymieszałam. W drugiej miseczce zmieszałam jogurt z mlekiem i sodą. A do trzeciej miski włożyłam masło i miksowałam je na puszysty puch, następnie w kilku partiach dodawałam cukier
Blondynka Gotujeroponuję od razu przejść do listy składników. I jak? :) Jest to w zasadzie mix bakalii i bananów. Przekąska zawiera dość sporą ilość kakao (sugeruję troszkę zmniejszyć ilość, ew. dopasować ją wedle własnych kubków smakowych). Na czekoladowy głód jest to istna rewelacja! :) Po jednej "cząsteczce" mój apetyt na coś słodkiego został zaspokojony (i to bez żadnych wyrzutów sumienia!). Czekoladki nie zawierają(...)szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja) 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym
coolinarnastrefa.blogspot.comPoniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników(...)cukier waniliowy sok z połowy cytryny (można też zetrzeć skórkę) kilka kropli aromatu waniliowego/łyżka ekstraktu waniliowego lub innego ulubionego 250 g margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem) 1 łyżka kakao Przygotowanie W misce odmierzyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić. W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki 30% 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie W salaterce ubić śmietankę 30%. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę, całość wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru(...)blaszce wyłożonej papierem lub folią spożywczą ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, posypać kakao, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comKrólowej Saby PRZEPIS {forma: 20x20cm, źródło: Bon Apetit } temperatura pieczenia: 180 ºC | czas pieczenia: 25-30 min. Składniki na ciasto 115 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g + 1 łyżkę kakao) 2 łyżki rumu lub kawy (użyłam rum i kawę) 115 g masła 2/3 szklanki cukru 3 duże jajka spora szczypta soli 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów 1/4 łyżeczki zapachu(...)Polewa czekoladowa wg Julii 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady stołowa łyżka rumu 3 łyżki masła lub (tak zrobiłam) 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny Przygotowanie Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać
coolinarnastrefa.blogspot.comBiszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (obie mąki + kakao + proszek do pieczenia = 2/3 szkl.) Przygotowanie śliwek i ponczu ( wg przepisu WŻ , wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta(...)Poncz : do syropu powstałego z gotowania śliwek, dolać odrobinę alkoholu ze słoika (w ilości wedle uznania), 2-3 łyżki mocnej herbaty. Ciasto. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę odstawić. Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier i za każdym razem dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodawać po trochu mieszankę mąk
coolinarnastrefa.blogspot.comArachidowe brownies z orzechami włoskimi PRZEPIS {forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"} Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min. Składniki 2/3 szkl. mąki 1/2 szkl. kakao niesłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron(...)duże jajko 2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam) 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam) Przygotowanie W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W oddzielnej misce utrzeć mikserem masło orzechowego z cukrem, oliwą (olejem) i jajkiem. Dodać esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mieszanką
coolinarnastrefa.blogspot.comprzepis ze spodem kakaowym. Bardzo polecam fanom kremowych serników! Kremowy sernik rumowy z rodzynkami w czekoladzie PRZEPIS {źródło: MojeWypieki } Kakaowy spód 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. kakao 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 jajko Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 500 g) 250 g serka mascarpone 3 jajka(...)szklanka śmietany kremówki 1 łyżka mąki pszennej rum (do smaku) opakowanie rodzynek w czekoladzie Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie Spód. Wszystkie składniki wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć dno tortownicy
coolinarnastrefa.blogspot.comcukru waniliowego ( 16g ) 2 łyżki kakao 2 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru
Słodkości i nie tylkoPrzyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Blaszka : wymiary 28 x 24 cm Przygotowanie: Na piernik: 3 szkl. mąki słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe) 2 łyżki kakao pół kostki margaryny 1,5 szkl. mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu szkl. cukru tłuszcz do formy Na ciasto ptysiowe: pół kostki margaryny(...)szkl. mąki Dodatkowo: op. kremu karpatkowego 0,5 l mleka kostka margaryny Do polewy czekoladowej 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki ciemnego kakao W małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kakao, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy 3 łyżki margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia
Słodkości i nie tylkociemny i dzielimy je na pół ) 1 2/3 szkl. cukru 1 1/2 szkl. mąki pszennej 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo do biszkoptu ciemnego: 2 czubate łyżki kakao Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej Dodałam dośc(...)czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc ) - tłuszcz do blaszki - wiórki kokosowe do posypania wierzchu Sposób przygotowania : Biszkopt: Składniki podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac
Słodkości i nie tylkominut Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 200 g margaryny 5 jajek 1 op. cukru waniliowego ( 16 g ) 3 łyżki oleju 5 łyżeczek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 200 g margaryny 2 jogurty greckie ( po 400 g ) 2 łyżki żelatyny 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka(...)margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
Słodkości i nie tylkomaku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem(...)Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp
Słodkości i nie tylkołyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6 łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier, kakao i mleko rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym zestawiamy z ognia
Słodkości i nie tylko