jogurtu - 1824 przepisów (strona:45/122)

Eliksiry młodości 162

utracie wagi. Oto część z moich produktów, z których komponuję koktajle: Podstawą jest coś mokrego: mleko sojowe sok pomarańczowy - ja używam tego w małych buteleczkach z Lidla sok brzozowy jogurt lub kefir do 2% tł.   Do tego dodaję zawsze: 1 łyżkę zarodków lub 2 łyżki otrąb 1 łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego jakiś owoc - 1/2 banana, maliny, truskawki, morele suszone(...)była jak zwykle pierwsza na sesji, poodsuwała słoiczki i ustawiła się jako eksponat, więc ją cyknęłam;) Pozdrawiam i dziel się pomysłami:) ugotujmy 2011/03/05 09:42:09 otręby, nerkowce i jogurty.. uwielbiam! sowa_nie_sowa 2011/03/06 17:24:58 Ugotujmy , nerkowce odkryłam nie tak dawno i się od nich prawie uzależniłam;) hajduczek66 2011/03/07 17:13:45 Kochana Sowo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser z chałwą 233

Znalazłam taki deser na blogu Figowe smaki i bardzo spodobało mi się nietypowe połączenie jogurtu greckiego z chałwą. A że jogurt grecki u mnie zawsze jest w lodówce, a chałwy bardzo dawno nie jadłam, tak więc po szybciutkim zakupie tejże ukręciłam dzisiaj taki deserek:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Witam po przerwie, czyli elektryczne grillowanie;) 122

właśnie to! To mój zestaw obiadowy, którym się zachwyciłam ostatnio: Składniki: * bakłażan * pieczarki * papryka * ogórek zielony Sos: * 1-2 łyżek sera białego takiego jak na serniki * 1-2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio(...)pokrojonym ogórkiem (do tego oczywiście sól i pieprz) - jest doskonały do grillowanych potraw. Ale Twój sosik też wypróbuję, jak już dotrze do nas, na prowincję, coś takiego jak jogurt grecki - widziałam już w telewizji reklamy, więc mam nadzieję, że to już niedługo:). sowa_nie_sowa 2011/08/30 14:05:52 Zwróć uwagę Ren-ya na dodatek majonezu kieleckiego, on daje takim

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rabarbar raz jeszcze! 170

Składniki na 2 porcje: * kilka lasek rabarbaru * fruktoza do smaku - tak żeby był kwaśny, ale nie wykręcał * 1/2 kostki sera białego - użyłam Zielonej Łąki * banan * 1 -2 łyżki  jogurtu greckiego * trochę śmietany 30% Rabarbar pocięłam  na małe kawałki, posypałam fruktozą i udusiłam z niewielką ilością wody. Nawet nie wymagał miksowania, wystarczyło rozdziabać widelcem. W międzyczasie zmiksowałam(...)bananem i jogurtem dodając odrobinę fruktozy. Na spód szklaneczki dałam masę serowo - bananową, na to wystudzony rabarbar, a na koniec ubitą  śmietanę i posypkę z czekolady. Zjadłam obydwie porcje, bo na szczęście małżonek zapomniał jak mu smakowała poprzednia wersja tego deseru i nie wyraził ochoty na dzisiejszą;) Komentarze wedelka 2011/09/09 18:18:52 Świeży rabarbar o tej porze? Zazdroszczę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jeżyny na deser 164

sklepie. W zeszłym tygodniu się rzuciły, więc kupiłam:) Najpierw zjadłam trochę saute, potem zrobiłam deser, a resztę wykorzystałam jako sos do czekoladowego ciacha:) Składniki: * jeżyny * fruktoza do smaku * jogurt grecki * kilka bez Jeżyny zmiksowałam z fruktozą, jogurt połączyłam z pokruszonymi bezami, przełożyłam do szklaneczek, zrobiłam zdjęcia i pożarłam:) Kolejny raz się okazało, że  jogurtowo-bezowy mix jest niezawodny

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brokuły zapiekane z szynką i porem 173

pyszne jest, hehe. A pyszne było wyjątkowo! Składniki na jedną porcję: *  1/2 brokuła *  kilka pieczarek *  3-4 plasterki szynki *  1/2 pora *  2 łyżki jogurtu greckiego *  łyżka majonezu - u mnie zawsze kielecki *  starty ser żółty - dałam Stary Olęder z Biedronki *  sól, ew. przyprawy Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Starłam ser, pokroiłam szynkę(...)Pieczarki obrałam, pokroiłam, chwilkę poddusiłam na patelni, dorzuciłam  półplasterki pora i za chwilę  jogurt i majonez. Przez moment jeszcze trzymałam na ogniu, lekko mieszając. W międzyczasie zblanszowałam brokuły tzn. wrzuciłam je na chwilkę do wrzącej wody (chyba to się właśnie nazywa blanszowaniem?) Na dno naczynia wyłożyłam brokuły, na to paseczki szynki i zawartość patelni. Na koniec starty

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser jaglany przekładany musami 225

właśnie przepisów na kaszę jaglaną na słodko! Ciekawe, nigdy bym nie pomyślała, że taka kasza ma tylu amatorów:) Nawiązując do dzisiejszego przepisu: był czas, kiedy zajadałam się deserami z jogurtu greckiego przełożonego musami owocowymi. Teraz nie jadam już nabiału na co dzień, więc i takie desery poszły w odstawkę. I ostatnio wpadło mi do głowy czy zamiast jogurtu nie użyć

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jednoosobowa pełnoziarnista orkiszowa tarta (?) z cukinią - genialna! 171

tarta z pytajnikiem, bo nie wiem jak nazwać to, co mi wyszło - tarta, placek, a może pizza (tylko bez drożdży;)? Wzorowałam się na tym przepisie, ale śmietanę zamieniłam na jogurt, dodałam przyprawy i zrobiłam o połowę mniej ciasta na taką samą foremkę czyli o śr. 20 cm. I wyszedł cieniutki spód obłożony cukinią i serem - pyszne!!! Tak pyszny, że zrobiłam(...)masła zimnego w małych kawałkach (sł) 1/2 jajka rozkłóconego (sł) - za drugim razem nie dodałam czosnek niedźwiedzi (o) wyciśnięty ząbek czosnku (o) 1/3 łyżeczki soli (sn) łyżka jogurtu (k) - albo tyle, żeby ciasto było elastyczne i lekko wilgotne Nadzienie: 1/2 cukinii ser biały w solance - może być feta pomidory suszone w wiórkach 1/2 jajka - za drugim razem nie dodałam cebulka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Orkiszowe naleśniki z musem jagodowo-bananowym 204

przepis na II faze ren-ya 2012/07/01 18:41:09 Pięknie wyglądają:) Ja wczoraj również raczyłam się jagodami, ale jak zwykle poszłam na łatwiznę i zjadłam je z jogurtem;) Na szczęście mam jeszcze córkę, którą widok apetycznych owoców zainspirował do upieczenia gofrów. Z goframi i bitą śmietaną też dobrze smakowały:) sowa_nie_sowa 2012/07/01 20:22:52 Patysku :D Basia(...)jeszcze zmienić, żeby było dla I-fazowców? Oświeć mnie:) Ren-ya , naleśniki też łatwizna, choć kiedyś, nie tak dawno, wydawało mi się to wyższą szkołą jazdy;) Ale jagody z jogurtem czy ze śmietaną też pyszne:) basia3005 2012/07/01 21:12:33 dla I fazy MM IG jest ograniczony do 50 . Chyba, ze produkty z wyzszym IG sa oznaczone * . Jezeli jest wiekszy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Letni obiad zimową porą, czyli ... 404

jadłam takich ziemniaków i widocznie mój organizm ich potrzebował, bo nagle przyszła mi na nie wielka ochota:) Nie jest to co prawda potrawa idealna na chłodne dni, bo jogurt ma termikę wychładzającą, więc danie najlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:)  Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser rabarbarowy z jogurtem 153

Korzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej , a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem. Kiedyś robiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Warzywa na parze z sosem curry 159

Zwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry i bardzo mi ten sos smakował, więc postanowiłam tym razem też podobny sos zrobić. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Awokado z jogurtem i jabłkiem - pyszne połączenie 171

Ten dip z awokado to chyba jeden z najlepszych, jakie jadłam, choć bardzo podobny już robiłam. Podobny, ale jednak nie taki sam. Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Lody truskawkowe 184

też lody. Jako pierwsze w tym sezonie powstały truskawkowe, według przepisu znalezionego u Kasi . Kręciłam je w środku nocy, a następnego dnia dzieciaki miały niespodziankę. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30 % 200 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę delikatnie ubijamy, ale ma pozostać lejąca. Dodajemy zimny jogurt, cukier i mieszamy. Większość truskawek rozgniatamy, pozostałe

Sto kolorów kuchni
Brak tytułu 2760

trochę zmiękły. Ostudzić i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze polać oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, np Prymat i majerankiem. Piec do zrumienienia. Sos tzatziki:  250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka świeżego 1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku sól Ogórka pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem, doprawić

kolorowotorcikowo