Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! W sezonie placuszki można ozdobić świeżymi jagodami ;) A po sezonie podawać np. z dżemem jagodowym, bitą śmietaną lub dżemem z owoców leśnych. Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! – Składniki: 150 g jogurtu jagodowego (u mnie Jogobella) 1 jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru […] The post Placuszki jogurtowe jagodowe
Kulinarne PrzebojeLekki, waniliowy sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie. Idealnie kremowy i orzeźwiający. Idealny przy upałach, z dużą ilościach słodkich borówek. Przepyszne i delikatne ciasto. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free 50 g rozpuszczonego masła masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 2 op. cukru(...)wymieszaj z roztopionym masłem - ja zmiksowałam wszystko w melakserze. Spód tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą biszkoptową wyłóż dno tortownicy, wyrównaj. Masa jogurtowa: Śmietankę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru. Żelatynę dokładnie rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody. Jogurt grecki zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Do rozpuszczonej żelatyny
Kuchnia bezglutenowagustu. Jest zrobiony na bazie jogurtu, więc jest lekki i puszysty. Nie jest zbyt słodki, a kwaskowy agrest fajnie kontrastuje z masą jogurtową. Po rozkrojeniu pięknie wygląda, bo od czekoladowego spodu poprzez ciemniejszy i jaśniejszy fiolet przechodzi do bieli. A przy okazji podpowiem Wam, że najprościej jest(...)szklani gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Agrest obieramy z szypułek i dokładnie blendujemy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy jogurtowej cienką strużką wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Następnie dodajemy ubitą śmietanę delikatnie mieszany łyżką, aż składniki się połączą. Masę
Kulinarne przygody Gatityodczekać, aż masy się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą. Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta odrobinę słodyczy i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Truskawkowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Truskawkowiec bez pieczenia Składniki: WARSTWA TRUSKAWKOWA 500g truskawek 350g jogurtu greckiego(...)się nie zagotowała (straci właściwości żelujące), a tylko ponownie przyjęła formę płynną - żelatynę pozostawić do ostygnięcia, do przestudzonej (ale ciągle płynnej) dodać 1-2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać - mieszankę żelatynową wlać do miksowanej masy jogurtowej, zmiksować do połączenia się składników - masę jogurtową odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia - należy często mieszać masę i sprawdzać stan zgęstnienia, żeby nie stężała
Smakołyki Berenikigrochu nie wyrzucam, po wystudzeniu pakuję go do woreczka i wykorzystuję później do zupy. Formę z upieczonym kruchym spodem wyjmujemy z piekarnika. Na jeszcze gorący spód wylewamy przygotowaną masę jogurtową... Masa jogurtowa: - 600g jogurtu greckiego (u mnie b.gęsty) - 3 jajka - 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej typ750 - 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao - 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru (u mnie(...)płynnego miodu lub innego syropu (u mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie składniki masy jogurtowej umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej
Smaczne ZdroweDzisiaj upiekłam kolejne ciasto z truskawkami. Są truskawki i jest wspaniałe ciasto z masą jogurtową. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Wygląda i smakuje wspaniale. Polecam Wam, koniecznie musicie upiec. Truskawki można zamienić na maliny lub inne sezonowe owoce. Za każdym razem będzie inne ciasto i inny smak. Żródło Ciasta S.Anastazji Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Masa jogurtowa 1,5 l jogurtu naturalnego 9 łyżeczek żelatyny cukier puder według własnego smaku Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali
O kuchni z uczuciemopakowania galaretki truskawkowej 200 g świeżych truskawek gorąca woda Jogurty przelewamy do dużej miski, dodajemy ksylitol. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem wyskrobujemy ziarenka, dodajemy je do masy jogurtowej i wszystko razem mieszamy. Żelatynę zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą tylko do jej przykrycia i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Następnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce(...)doprowadzając do wrzenia!) cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia, ale pilnujemy, aby żelatyna nie stężała. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do masy pozostałej w misce dodajemy żelatynę wymieszaną z jogurtem i dokładnie miksujemy. Dno tortownicy wykładamy pojedyńczą warstwą herbatników, a na nie wylewamy całą mase jogurtową
Zawsze głodna!Uwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak. Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Szybka jabłkowa babka jogurtowa Szybka jabłkowa(...)babka jogurtowa 2016-05-10 23:27:43 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total Fat 0 g 0 % Saturated
Słodkie okruszkipieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Galaretka wiśniowa: 0,75 l drylowanych wiśni w syropie, 2 galaretki wiśniowe, 600 ml wrzątku Masa jogurtowa: 750 ml jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki syropu wiśniowego, 2-3 łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżki żelatyny Dodatkowo: herbatniki regionalne maślane WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy(...)łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Galaretka wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem i syropem wiśniowym. Dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy. (Do masy możemy dodać więcej cukru). Przełożenie ciasta: Blaszkę wykładamy folią aluminiową
słodki bratekśniadanie, do pracy czy szkoły. Gorąco polecam! Składniki: (na 1 porcję) Warstwa kukurydziana: 50 g kaszy kukurydzianej 150 ml mleka 1 łyżka miodu Warstwa jogurtowa: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka ksylitolu (można zastąpić miodem) Warstwa truskawkowa: 100 g truskawek 1 łyżeczka ostropestu 1 łyżka soku(...)Przygotowanie: Warstwa kukurydziana: Mleko zagotować, wsypać kaszę. Gotować aż zmięknie i wchłonie mleko, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliła. Przestudzoną wymieszać z miodem. Warstwa jogurtowa: Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Warstwa truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem na puree. Dodać resztę składników i wymieszać. Do szklanki lub słoiczka nakładać po kolei poszczególne warstwy. U mnie w kolejności: 1. kaszka
Nastoletnie Wypiekaniecałego serca! Składniki: *Ciasto (mała blaszka): 4 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Krem jogurtowy: 800 g jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżeczek żelatyny 1 śnieżka na mleko + 200 ml schłodzonego mleka do ubicia *Dodatkowo: 6 bananów sok z cytryny(...)stopni piekarnika na około 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na połowę, jeden kawałek wkładamy na dno blaszki z powrotem (już bez papieru do pieczenia). Robimy krem jogurtowy. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wlewamy mleko i dodajemy śnieżkę i ubijamy na sztywno. Następnie obieramy trzy banany i przekrawamy wzdłuż
Piekę, bo lubięEurope . Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć(...)Kruszonkę podzielić na większą i mniejszą część (około 2/3 i 1/3). Większą część kruszonki wsypać do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko docisnąć. Masa jogurtowa: 3. Wymieszać krótko mikserem jogurt, cukier, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. 4. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową. 5. Piekarnik nastawać
Mała Cukierenkapyszny deser na zimno zaczerpnęłam z bloga Pani Doroty z mojewypieki.com Zakochałam się w nim od pierwszego zdjęcia, a później miłość tą przypieczętował pierwszy kęs :) Delikatna kokosowo-jogurtowa pianka na spodzie z ciasteczek Oreo, na wierzchu galaretka z owoców leśnych z dodatkiem jagód lub borówek (poza sezonem mrożone owoce). Gwarantuję, że zniknie w mig! Palce lizać! Składniki: Spód(...)czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut – bez obaw o zważenie się masy. Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Powoli, cienką strużką wlewać do ciągle miksowanej masy jogurtowej. Schłodzony spód z Oreo wyjąć z lodówki, przelać na niego masę jogurtową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin
MyCookBook.plokazałości, ta kalendarzowa i astronomiczna! Wiosna!!! A czym najlepiej uczcić jej przybycie? Może pysznym, lekkim, nie za słodkim, a takim w sam raz malinowym torcikiem? Na jasnym biszkopcie z jogurtową masą malinową, galaretką i bitą śmietaną. Jest wprost wyborny! Doskonała przekąska podczas wiosennego leniuchowania. Koniecznie musicie spróbować :) Masę jogurtowo-owocową możecie wykonać również z innych, dowolnych owoców: truskawek, jagód, brzoskwiń(...)moreli, pomarańczy itp. Wybierzcie tylko jogurt i galaretkę o analogicznym smaku. Składniki: Biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa: 30 dag malin (świeże, mrożone lub z syropu) 2 szklanki jogurtu malinowego (o temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru galaretka malinowa Dodatkowo: ok. 300 ml śmietanki kremówki
MyCookBook.plPyszny i lekki, ośmielę się nawet stwierdzić, że jest to deser fit! Pokruszone pełnoziarniste herbatniki, delikatny malinowy mus w soczystym czerwonym kolorze, a pomiędzy nimi cudowna, jasna jogurtowa masa. Deser przywodzi na myśl upalne, letnie dni, których nie mogę się już doczekać! Zamiast herbatników możecie też użyć kilku łyżek ulubionego musli wymieszanego z łyżką miodu, a wtedy już zupełnie pozbędziecie(...)się wyrzutów sumienia sięgając po kolejną porcję :D Składniki (na 4-5 porcji): Masa jogurtowa: 500 g jogurtu naturalnego (użyłam pół na pół 1,5% i 0%) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru (można zastąpić np. ksylitolem) 2 lekko czubate łyżeczki żelatyny Mus malinowy: ok. 1,5 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka żelatyny cukier (do smaku) Dodatkowo
MyCookBook.pl