szkl. cukru 1/3 szkl. wody 200 g margaryny 5 jajek 1 op. cukru waniliowego ( 16 g ) 3 łyżki oleju 5 łyżeczek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 200 g margaryny 2 jogurty greckie ( po 400 g ) 2 łyżki żelatyny 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako(...)mieszając łyżką. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem . Ciasto wyłożyc do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Dodawac małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę. Polewa:Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki
Słodkości i nie tylkoCiasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.Ciasto(...)przygotowałam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm. Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)Składniki:225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców100g cukru2 jajka150g jogurtu greckiego2 łyżeczki cukru wanilinowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia150g borówek Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość
Smakołyki BerenikiCiasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje. Jogurtowy murzynekSkładniki:1,5 szklanki mąki2/3 szklanki cukru2 łyżki kakao2 jajka150g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1
Smakołyki BerenikiDzisiaj odkurzam stary przepis, który już pojawił się na blogu ponad rok temu. Ciasto jogurtowe jest jednak tak pyszne i przede wszystkim proste do przygotowania, że warto o nim przypomnieć :) Półtora roku temu piekłam je z jagodami ze słoiczka >klik!<, dzisiaj ze śliwkami. Jakby nie patrzeć, mamy jesień, a śliwka to jeden z głównych(...)owoców. Grzechem byłoby nie wykorzystać jej do ciasta :)Ciasto jogurtowe jest dość wilgotne, na drugi dzień (o ile wytrzyma tyle) można je bez obaw podać - niewiele traci na swojej świeżości :)Składniki:3 jajka,1 szklanka jogurtu naturalnego,3 szklanki mąki,1 szklanka cukru,1/2 szklanki oleju,2 łyżeczki proszku do pieczenia,śliwki.Całe jajka lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaMuffinki jogurtowe z kosteczkami kokosu .Dzisiaj na dworze szaro i ponuro , żeby jakoś rozweselić dzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma )1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkachKrem(...)cukrem wanilinowym na gęsty kogel mogel. 2.Dodać jogurt , olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3.Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4.Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5.Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6.Krem ubić z mlekiem ,podzielić na 2 części
Sama słodycz i szczypta chilicałkowitego stężenia. Żelatynę zalać małą ilością wody i rozpuścić w łaźni wodnej. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu ,wymieszać i dodawać do reszty jogurtu dobrze mieszając. Masę jogurtową wyłożyć na czereśniową galaretkę. Odstawić do stężenia. Wyłożyć na półmisek galaretką jogurtową na spód. Udekorować czereśniami. Czereśnie zanurzamy w białku i następnie otaczamy w cukrze. Smaczna ,zdrowa, sezonowa rozpusta
Kulinarny karnet ChristopheraMuffiny możemy przygotowywać z różnymi owocami .Ze względu na sezon jagodowy, przygotowałam oto takie muffinki z przepisu alexMuffiny jogurtowe z jagodami SKŁADNIKI:jogurt naturalny - 270 mlśmietana zwykła - 270 mlcukier - 1 szkljajka - 3 sztmąka - 3 szklcukier waniliowy - 1 opakolej - 4,5 łyżkijagody - 1,5 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkicukier puder do posypania muffinekPRZYGOTOWANIE:Jagody przebrać, umyć, osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną(...)dodać olej , jajka, dokładnie zmiksować. Następnie cukier i cukier waniliowy, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jogurtowej ostrożnie wymieszać. Wsypać jagody do ciasta i lekko łyżką zakręcić ciasto. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 ciasta do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stop.Włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i piec ok. 25 minut
Kuchnia DanusiPyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do dzisiejszej kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocamiJogurtowe ciasto z czarną porzeczką SKŁADNIKI:jogurt naturalny - 1 szklmąka - 2,5 szkl jajka - 3 sztcukier -3/4 szklproszek do pieczenia -2 łyżeczkiolej- 1/2 szkltłuszcz do formyczarna porzeczka- 2 szklKRUSZONKAwiórki kokosowe - 3 łyżkimąka - 3/4 szklmasło -1/2 kostcukier - 1/2 szklPRZYGOTOWANIE:CIASTO: Mąkę
Kuchnia DanusiKrólik w sosie jogurtowym z grzybami Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na królika w śmietanowym sosie na bazie wina. To było w czasach, kiedy jadłam jeszcze śmietanę :) Teraz używam jogurtu naturalnego, dlatego (naturalnie) sosy śmietanowe zamieniłam na sosy jogurtowe. Przy okazji innego wpisu wspominałam już, że również zupy "zabielam" jogurtem, a dipy przygotowuję prawie codziennie :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Miękkie, wilgotne w środku, z nutą cytryny. Do tego ciasta użyłam śliwek ale sprawdzą się każde owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, maliny, morele). Wykonuje się je szybko, nie potrzebujecie do jego zrobienia miksera. Jest gęste więc ułożone owoce nie opadają na dno. Polecam Post(...)Ciasto jogurtowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka(...)doprawiamy do smaku octem winnym, chili i solą. Sos / dip odstawiamy do lodówki aby smaki się połączyły. Podajemy np. do pikantnych kotletów i smażonych ziemniaków. The post Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędania dietetyczne. Ponieważ, bez słodkiego żyć nie umiem będę się starać przede wszystkim odchudzać wszelkie ciasta i desery. Oczywiście tych normalnych również nie zabraknieJ Dziś proponuję dietetyczne ciasto jogurtowe. Moim zdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki
Mania GotowaniaPuszyste ciasto jogurtowe z nutką cytrusową oraz wiśniami. Najlepsze jest w dniu pieczenia, jednak na drugi a nawet trzeci dzień bardzo dobre. Polecam ! Składniki : 4 jajka 1 żółtko 1 szklanka cukru 50 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 2/3 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo(...)powstanie bardzo gęsty krem. Zmniejszyć obroty i delikatnie wlewać roztopione masło a następnie dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie, porcjami wmieszać w masę jajeczno - jogurtową. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać mąką. Do przygotowanej formy, przelać ciasto. Wierzch ciasta oprószyć kaszą manną
Zabawa smakiemSzybkie, bardzo proste i smaczne ciasto jogurtowe ma wielu zwolenników. Tutaj w wersji z budyniem, brzoskwiniami i płatkami migdałów. W sam raz na podwieczorek. Lubię to ciasto za to, że jest takie domowe, niewyszukane a jednak bardzo smaczne.:) Zaletą ciasta jest użycie oleju zamiast masła (można wykorzystać swój ulubiony zdrowszy olej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu(...)można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniamiPRZEPIS{forma: 20 x 20 cm, źródło inspiracji: Pyza na drodze do smaku)} Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 50 min.Składniki 2 jajka
coolinarnastrefa.blogspot.comakcji Gotowanie za głosowanie wybraliście tym razem jogurtowe pianki. Postanowiłam je przyrządzić z malinami, aby wykorzystać ostatnie zimowe zapasy, gdyż pora opróżnić lodówkę przed zbliżającym się sezonem.Nawiązując zaś do pianek to wyszły one niezwykle delikatne i lekkie, a to wszystko za sprawą jogurtu naturalnego oraz ubitej piany z białek. Natomiast zwieńczeniem smaku są ułożone na końcu pucharków kawałki malin(...)które następnie zalano malinowo-jogurtową masą. Składniki na 4 pucharki: 300g mrożonych malin Duży jogurt naturalny Białko z 2 jaj Cukier, miód itp. 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Maliny wyjąć z zamrażalki około 30 minut przed blendowaniem. ¾ malin zmiksować. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Posłodzić cukrem, miodem lub stewią do smaku. Z białek ubić pianę. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach
Fabryka pomysłów