jak przygotować karpia - 127 przepisów (strona:6/9)

Pieczony pstrąg 157

było moje pierwsze podejście do świeżej ryby, pomijając wyfiletowanego przez tatę karpia na święta. Nie wiem czemu ale kupując rybę w jednym kawałku (z głową!) nie zdawałam sobie sprawy, że będę musiała ją jakoś obrobić;p To okazało się wyzwaniem, jedną z najobrzydliwszych rzeczy z jakimi miałam do czynienia w kuchni! Musiałam zebrać(...)pewnie Was to rozbawi, ale myślę że będę mieć po tym traumę!;p  Składniki (porcja): świeży, wypatroszony pstrąg cytryna natka pietruszki sól ziołowa pieprz opcjonalnie czosnek Sposób przygotowania: Rybę myjemy i odcinamy jej głowę (o zgrozo! ;p) skrapiamy ją sokiem z połowy cytryny (albo trochę mniej), posypujemy dość obficie solą i pieprzem (z każdej strony i w środku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Karp w szarym sosie 193

krwią z ryby.   Coraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód. Karp lub płaty z karpia, wywar: włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) – około 200 g, 3 cebule, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, sos: 60 g masła, 60 g mąki pszennej, 40 g cukru(...)całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka”. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki. Rodzynki sparzyć. Przygotować wywar – ugotować obraną włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać cebulę, przyprawy – ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, włożyć do niego rybę. Gotować powoli   20-40 minut – zależy czy gotujemy płaty

królestwo garów
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno cytrynowym 76

zawsze przy weekendzie, na słodko, mam coś innego równie pysznego- rybkę, oczywiście można zrobić z innego fileta, ale myślę że ta też posmakuje. Tołpyga jest rybą podobną do karpia choć mniej tłustą przyrządzona w podany sposób jest pyszna i stanowi urozmaicenie codziennego menu, doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 40 dag świeżego fileta tołpygi ze skórą 2 marchewki(...)rosołowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki pszennej Sok z ½ cytryny 1 żółtko ½ szklanki śmietany kremówki Szczypta cukru sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje, posypać solą i roztartym pieprzem syczuańskim równomiernie, oliwę wymieszać z octem balsamicznym oraz kolendrą , natrzeć mieszanką rybę, ułożyć na każdym filecie

Wanilia i Kardamon
Chleb pszenny 62

Święta. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie ale chleb wyszedł rewelacyjnie, a najbardziej smakował cieplutki z masełkiem. Dobrze że upiekłam dwa bo na Wigilii nie byłoby co jeść do karpia. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 550 g mleka lub wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik   Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić(...)wyciągamy z lodówki żeby było miękkie, wtedy lepiej wyrabia się ciasto. Na końcu dodaję mleko. Ciasto powinno być lekko klejące do rąk. Na końcu dodajemy trochę prażonego słonecznika. Tak przygotowane ciasto podzieliłam na 2 części i uformowałam 2 chlebki. Wrzuciłam je do foremek, wierzch posypałam mąką i słonecznikiem i odstawiłam na 30 min żeby ciasto wyrosło. Potem wrzucamy chlebki

Kuchenne Wariacje
Klarowanie - galarety do ryb. 224

lodówki. PS. Oczywiście wywaru przy gotowaniu pozostałości po trzech karpiach jest więcej.Ja do zalania dwóch tymbalików potrzebowałem niecałe 0,5 litra. Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny.Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety.   Surimi w galaretce. Propozycja dla tych ,którzy nie przepadają za rybami, szczególnie dla dzieci. Paluszki krabowe dostępne w handlu(...)minuty przed końcem gotowania włożyć paluszki. Marchewkę pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić na 4-5 kawałków. Gorący bulion wymieszać z żelatyną. Do foremki włożyć marchew i paluszki , zalać przygotowaną galaretką. Schłodzić i smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 136

książce w tym okresie zainteresował mnie przede wszystkim rozdział "Być fit po świętach", a w nim pomysły na lżejsze dania świąteczne. Wśród pomysłów Konrad Gaca przedstawił przepisy m.in. na: karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc(...)zasadzie: podanie składników i sposobu wykonania. Ciekawym dodatkiem jest ramka "czy wiesz, że..." - informacje są praktyczne i poszerzają wiedzę o danym składniku czy przepisie. Brakuje informacji o czasu przygotowania, ilości porcji i kaloryczności dania. Ta ostatnia informacja jak się okazało, znajduje się pod koniec książki, ale jest to dodatkowe utrudnienie dla czytelnika/użytkownika. "Kuchnia Fit" jest przeznaczona dla osób

Pasja Smaku
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 339

200g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem 2 jajka 1 białko 40g posiekanych orzechów włoskich 20g kakao- u mnie firmy Fresano ( do nabycia tutaj ) 70g miodu 20g płatków migdałowych cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody, a następnie wystudzić Wystudzoną kaszę przełożyć do miseczki, dodać jajka, białko, miód, kakao oraz cynamon i kardamon(...)nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;) Zapraszam: http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 160

poszczególnych częściach ryby dostępnych w sprzedaży - jak powstaje rybny filet czy tuszka. Tu dowiemy się też jak dobrze przyprawiać ryby oraz trochę więcej o sposobach i możliwościach jej przygotowania - o pieczeniu w soli, grillowaniu, gotowaniu na parze czy spożywaniu na surowo! I kiedy już przejdziemy przez tą całą wiedzę dochodzimy do piątego rozdziału - 80 pysznych i zupełnie nowych przepisów, które(...)kilka przepisów i któryś z nich z pewnością Wam niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych - zarówno jeśli chodzi o ryby, jak i umiejętności kulinarne. Przepisy

Plate of Joy
Łosoś Teriyaki 150

Pozostajemy w temacie ryb. Dziś coś dla tych, którym znudziły się już karpie i śledzie. Może nie jest to tradycyjne danie na wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo(...)usuwamy je pęsetką. Kroimy na mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i ostrą paprykę. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia (skórką do góry) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam lub przygotować dodatki do łososia. Po min 2 godzinach wyjmujemy rybę

Zawsze głodna!
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 101

Niemcy z północnych landów przygotowują również na Nowy Rok potrawy z jarmużu,jedzenie którego ma zapewnić dostatek na cały nadchodzący rok,my natomiast nosimy w portfelu  łuski z karpia,bo wierzymy,że zapewnią nam pomyślność finansową . Jarmuż wywodzi się z kapustnych,jak brokuły,rukiew czy brukselka.Jest prawdziwym królem wśród kapustnych.JARMUŻ uważany jest za najzdrowsze warzywo na świecie(...)wszystkich flawonoidów ,czyli zwiazków roślinnych mających działanie lecznicze ma 45.Prawdziwy rekordzista.Zalet ma co niemiara,jednak uzdatnianie go do spożycia zajmuje trochę czasu.Liście ma ogromne,a wypłukać je przed przygotowaniem trzeba i to solidnie.Zlewu prawie nie starcza.Warto jednak zadać sobie trochę trudu,bo nie tylko ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie,ale jest zwyczajnie pyszny.Duszony z cebulką i czosnkiem jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 150

rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pe(...)spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować niekorzystne działanie wzdymające. Bigos Ten wigilijny, postny, powinien składać się z samej kapusty kiszonej oraz składników smakowych - bez tłustej kiełbasy i mięsa. Przygotowany w ten sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce czy zdrowiu. Kiszonki to naturalny probiotyk, który wspomaga odporność, trawienie czy naszą florę bakteryjną. Warto jednak zwrócić uwagę na jedną istotną rzecz - jeśli

Powiedz dietom nie
„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 147

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Witajcie kochani, Tak jak większa część z was ostatnio zauważyła na facebooku opublikowałam zdjęcie nowej książki kucharskiej, którą sklep Lidl Polska przygotował dla swoich klientów z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Od poniedziałku jestem szczęśliwą posiadaczką tej książki, którą otrzymałam jeszcze przed premierą, aby móc ją pokazać(...)Lidl poniekąd czerpię dostawę swoich ryb do sklepów. Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już w najbliższym czasie zabieram się

Marta Gotuje
Wigilia , starodawne zwyczaje… 195

kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano(...)sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność, nie może ich zabraknąć w pierożkach ,szarym sosie i faszerowanych rybach.Wigilijne desery powinny być przygotowane z suszonych owoców ,bo tak jak bakalie i ciasteczka wróżą domowi szczęście i bogactwo. Po Wigilii był zwyczaj dawania zwierzętom domowym  po kawałeczku opłatka dla zapewnienia im zdrowia oraz

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania