łyżki stopionego masła- 2 łyżeczki soli- ½ łyżeczki czosnku granulowanego- kilka suszonych pomidorów- oregano- kminek do posypania Do przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy 300ml maślanki, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki masła oraz czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml
mojewypiekiinietylkomascarpone, śmietanę creme fraiche. Składniki miksujemy na wolnych obrotach robota. Po chwili zwiększamy obroty, dodajemy budynie oraz szczyptę soli waniliowej. W następnej kolejności wsypujemy stopniowo cukier. Kolejno dodajemy całe jajka, po jednym, każdorazowo dokładnie miksując (ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową przelewamy na schłodzony spód w tortownicy. Tortownicę umieszczamy w dużej blaszce, do której wlewamy wrzątek
mojewypiekiinietylkoświeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupa z pieczonej botwinki, to istny koncentrat smaku. Sposób przygotowania (pieczenie) nadaje jej bardzo intensywnej barwy i aromatu. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, bez innych dodatków. Oczywiście, jak kto lubi, mile widziane są ugotowane młode ziemniaczki i… kleks śmietany, czy jogurtu. Ale, to już według gustu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylkoproszku do pieczenia- esencja waniliowa lub migdałowa- 600g świeżych malin- ok. 100g płatków migdałowych Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
mojewypiekiinietylkomoże i nawet setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny dzień z zimną maślanką, czy kefirem. Ale mogą też być wspaniałym dodatkiem do jajka sadzonego, czy mięsa. Tu panuje dowolność – według gustu i smaku. Również w wersji wegetariańskiej lub okraszone skwarkami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkowersja siekanych kotlecików. Tym razem dodałam dużo czosnku i koperku. Smak zupełnie inny niż poprzednie, więc i ta wersja też jest warta wypróbowania. Składniki: - 2 filety drobiowe (550g)- 2 jajka- 3 łyżki majonezu- średnia główka czosnku- pęczek koperku- trochę zielonej cebulki- kilka gałązek natki pietruszki- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka skrobi kukurydzianej- 1 płaska łyżeczka soli- świeżo zmielony pieprz
mojewypiekiinietylkopozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynySkładniki na krem serowy:- 470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki
mojewypiekiinietylkopowinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym. Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba)- sól- sok z cytrynyCiasto piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- ½ szklanki wody (dałam gazowaną)- ¾ szklanki piwa Dodatkowo:- olej do smażenia Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć
mojewypiekiinietylkogłowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów. Składniki: - 250g margaryny- ½ szklanki wody- 2 niepełne szklanki cukru- 2 łyżki kakao- 2 łyżki cappuccino- 4 jajka- 2 szklanki mąki tortowej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- esencja rumowa- ekstrakt pomarańczowy- 50g ryżu preparowanegoDodatkowo:- uprażone wiórki kokosowe do posypania ciasta Do większego garnka (zrobimy w nim potem
mojewypiekiinietylkobardzo dorośli, a dzieci będą zachwycone”. Od siebie jeszcze dodam, że czekolada ma moc dopełniającą tej burzy smaków. Smacznego. Drobna porada. Rożki do lodówki wkładałam w plastikowym pojemniczku na jajka, pozostałe – w kieliszkach. Dobrym sposobem jest wykorzystanie wysokich i wąskich kieliszków.Wydrukuj przepisThe post Ciepłe lody cytrynowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoposypania- 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego W garnku zagotowujemy wodę. Mięso – piersi drobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej
mojewypiekiinietylkokuchenki, dodajemy napęczniałą żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy serowej miksując na najniższych obrotach do połączenia składników. Blaszkę
mojewypiekiinietylkomiał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba. Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych- 2 jajka- 2 łyżki rozpuszczonego masła- 2 małe czerstwe bułki- mleko do namoczenia bułek- 1-2 ząbki czosnku- sól morska- pieprz- kromki chleba na grzanki- masło klarowane do smażenia Przygotowujemy
mojewypiekiinietylkozmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików).Składniki pulpecików:- 250g mielonej wieprzowiny- 250g mielonej wołowinyU mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej- 1 jajko- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej- duża szczypta czarnego pieprzu- 1 łyżeczka
Smaczne ZdroweJakoś nie przepadam za sernikami, ale odkąd zrobiłam pierwszy raz ten łaciaty, jest moim ulubionym.Składniki na ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do
upichcic