akcji: A dziś była kolejna mini-porcja bobu. Znów zbyt mała, żeby ją zjeść samą, dlatego zaimprowizowałam mini sałateczkę, z tego co było pod ręką:) SAŁATKA BOBEM I JAJKIEM (na dwie porcje z malizną) 3 liście sałaty lodowej 1 jajko 3 garście bobu 1 garść gotowych grzanek do zupy Na sos 2 łyżki śmietany (12%) 1 łyżeczka majonezu(...)łyżeczki musztardy 1 mała cebulka ze szczypiorkiem Bób przygotowujemy tak samo jak do sałatki z serem pleśniowym. Sałatę kroimy w średniej wielkości kawałki, jajko gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Mieszamy składniki na sos, dodajemy drobno posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Mieszamy wszystkie składniki, na wierzch sypiemy grzaneczki i g otowe! Nawet Reksio ma ochotę:) Dziś było zupełnie sałatkowo
les mirabelleskiście kwitną teraz w wielu ogrodach, zatem to doskonały moment, żeby ich spróbować. Na zachętę powiem, że mi w smaku przypominają świeży słonecznik. Podobno ich smak dobrze współgra z jajkami i pomidorami- stąd mój pomysł na to danie. Jak tylko dowiedziałam się, że kwiaty juki można jeść, poprosiłam mamę o sadzonkę tej rośliny. W ogrodzie rodziców rośnie piękna kępa, która(...)KOKTAJLOWYMI Na ciasto 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie 250g śmietany 12% 3 jajka ok 100g startego żółtego sera ok 250g pomidorów koktajlowych 15-20 kwiatów juki sól i pieprz do smaku Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak do tarty lotaryńskiej , czyli... Przesiewamy
les mirabellesjaki aromatyczny jest kurczak w takiej panierce- i to bez żadnego glutaminianu sodu! CYTRYNOWO-TYMIANKOWY KURCZAK Z MAKARONEM I SAŁATĄ LODOWĄ (na 6 osób) 2 podwójne piersi kurczaka 2 jajka 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu oliwa do smażenia 3 łyżki masła 1 opakowanie makaronu(...)oliwy 3 łyżeczki cukru 1 garść zielonych winogron bez pestek Zaczynamy od opłukania i przygotowania piersi. Z każdej podwójnej piersi otrzymamy cztery kotlety. Nastawiamy wodę na makaron. Dwa jajka wbijamy na głęboki talerz i rozbełtujemy. Na płaski talerz ocieramy skórkę z całej cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól
les mirabellestemperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie łyżka masła 1/2 średniej cebuli 3 dość duże pory (u nas jeszcze pory z ogródka!!!) 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków cienko pokrojonego boczku kawałek sera Bursztyn do posypania po wierzchu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto zagniatamy (więcej wskazówek tutaj ), wyklejamy(...)mocno pachnieć. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Bursztyn trzemy na drobnej tarce, plasterki boczku kroimy na drobniejsze kawałki. W misce rozbełtowujemy jajko z dodatkiem soli, pieprzu i gałki (u nas około pół łyżeczki soli i po dużej szczypcie reszty)- jeśli wydaje się zbyt mało można dodać trochę zimnej wody. Do jajka dodajemy
les mirabellesjuż wiedziałam czym to się skończy. RÓŻANO MIGDAŁOWY PUDDING Z CZERSTWEJ DROŻDŻÓWKI 2-3 łyżki grubo mielonych pekanów masło do wysmarowania formy 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 opakowanie (16g) cukru migdałowego kilka kromek czerstwej drożdżówki (świeżą można podsuszyć w piekarniku) słoiczek płatków róży w cukrze Żaroodporną formę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką(...)jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając, żeby wierzch zbytnio się nie spalił. Podajemy
les mirabellesproszku do pieczenia 75g cukru Na wypełnienie 500g mirabelek 100ml śmietanki 32% 25g mielonych migdałów 100g brązowego cukru (polecam Dark Muscovado- jest wilgotny i bardzo intensywny w smaku) 1 jajko 25g rozpuszczonego i ostudzonego masła po kilka kropli migdałowego i waniliowego aromatu Natłuszczamy i osypujemy bułką tartą okrągłą formę do ciasta (około 20cm). Masło kroimy w kostkę i mieszamy(...)konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy cukier i szybko wyrabiamy aż ciasto jest dość miękkie- można dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Robię kruche ciasto bez jajek bo takie najbardziej lubię, usłyszałam jednak, że nie zawsze chce wyjść. Jeśli macie swój sprawdzony przepis na kruche zróbcie je po prostu po swojemu. Ja ciastem otrzymanym w powyższy sposób
les mirabellespomysł na przekąskę lub część obiadu. Na zdjęciu w towarzystwie pieczonych ziemniaków, konfitury żurawinowej i białej surówki (biała kapusta, cebula, jabłko i seler + jogurt + przyprawy). Składniki: 2 camemberty 2 jajka 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz olej do smażenia W jednej misce rozbełtaj widelcem jajka, dopraw solą i pieprzem. Do drugiej wsyp pokruszone płatki. Dobrze rozgrzej olej. Namocz camemberty(...)jajku, potem panieruj w płatkach. Powtórz tę czynność jeszcze 2-3 razy. Smaż krótko z obu stron na złoto. Od razu podawaj. Frances Ha żyje beztrosko, z dnia na dzień, optymistycznie patrząc w przyszłość. Jest tancerką ale tak właściwie od kilku lat ma status praktykantki. Z trudem utrzymuje się z własnej pensji. Co kilka dni mieszka w innym miejscu. Najważniejszą
Qlinarnie i Qlinarnienajlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłam. Poszukajcie do niego bardzo twardych gruszek – to warunek konieczny, aby się udało. No i dobrze ubijcie masło z jajkami. Więcej nie będę pisać. Po prostu je zróbcie, a przekonacie się, że mam rację:). Przepis nieco zmieniony od Gosi-emigrantki w kuchni. Dzięki. Składniki na formę(...)kilka łyżeczek suszonej, drobno posiekanej żurawiny 1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 165 g miękkiego masła 1 szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 mniejsze jajka 200 g maki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 130 ml słodkiej śmietanki (dałam kwaśną i też było ok) ok. 10 g – mały kawałek świeżego, obranego
Qlinarnie i Qlinarnieoczywiście można dać dowolne nadzienie. 100 g mleka 25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki 100 g cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli dodatki 50 g mąki pszennej 100 g cukru brązowego 50 g masła dowolny dżem Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzi(...)dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Posmarować jajkiem i wgłębienie napełnić nadzieniem, posypać kruszonką . Piec około
Moje domowe kucharzeniemarchewka, pietruszka, kawałek selera - mała cebula, czosnek 2 ząbki - serki topione kremowe 6 trójkącików - sól, gałka muszkatołowa - śmietana 30% 200 ml. Dodatki - opakowanie mozzarelli ( małe kuleczki ) - jajka na twardo - zielona cebulka Wykonanie Podudzia z kurczaka zalewam wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości. Wywar przecedzam. Mięsko obieram, rozdrabniam, marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z mięsem(...)plasterki serki topione i miksuje do rozpuszczenia. Wlewam do zupy.Całość doprawiam płaską łyżęczką gałki muszkatołowej, wlewam śmietankę i wyłączam gaz. Na talerzach rozkładam pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko na twardo ( pól jajka na porcję ), przekrojone na pół małe kuleczki mozzarelli, zalewam goracą zupą ( ważne aby zupa była gorąca wtedy mozzarella, będzie się " ciągła " jak na pizzy ).Posypuję pokrojona zielona
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna szybka i bardzo smaczna sałatka. Uniwersalna, fajnie komponuje się z dowolną wędliną, jajkiem czy serem. Pasuje i na przyjęcia i na codzienne śniadanie czy kolację. Potrzebne są do niej tylko 4 składniki, które ( no może poza porem) zawsze są dostępne w mojej kuchni. Składniki - duży por ( tylko biała część ) - jajka na twardo 2 szt. - ogórki kiszone 3 szt. - jabłko(...)półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach jajka, jabłko i ogórki kiszone. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty utartych składników. Do sałatki dodaje ok. półtorej łyżki majonezu i łyżeczkę
Kuchnia z widokiem na ogródKolejne bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej, lub zostawić sobie z poprzedniego dnia. Polecam :) Składniki ( dla 2 osób ) - ugotowane ziemniaki ok.4-5 sztuk - jajka surowe 4 szt. - zielona cebulka ( z braku może być szczypiorek lub inna zielenina ) - masło - czerwona mielona papryka - czosnek granulowany Wykonanie Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę masła, ziemniaki kroję w średniej wielkości plasterki(...)obsmażam do zrumienienia. Kiedy są rumiane posypuje je mielonym czosnkiem i papryką. Mieszam, wbijam jajka, mieszam, kiedy jajka się zetną dodaje sporo zielonej cebulki. Mieszam i gotowe :) Podaje z maślanką, kefirem lub kwaśnym mlekiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródzapiekankę. Więc postanowiłam powtórzyć ją dziś i wcale nie żałuję, wyszła naprawdę znakomita. Polecam :) Składniki - ziemniaki 1 kg - mięso mielone ( u mnie z indyka ) 0.5 kg. - brokuł średniej wielkości - jajka 2 szt. - ser żółty 15-20 dkg. - śmietana 200 ml - cebulka dymka z zieleniną - czosnek 2 ząbki - sól, czerwona, mielona papryka, majeranek Wykonanie Ziemniaki i brokuła gotuję, każde osobno(...)lekko osolonej wodzie, al dente, ziemniaki ok. 10 minut, brokuła ok. 3-5 minut. Odcedzam i studzę. Mięso mielone przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekana cebulkę wraz z zieloną częścią, doprawiam solą. Mieszam do połączenia składników. Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy pędzelka olejem, na spód układam pokrojone w plastry ziemniaki, posypuje
Kuchnia z widokiem na ogródpomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy(...)pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera
VioletoweKucharzenieKrucha i mocno doprawiona karkówka idealna na rodzinny obiad. Wystarczy kilka składników aby mięsu nadać mocnego charakteru. 0,7 kg karkówki Przyprawa do wieprzowiny 2 jajka 2 łyżki musztardy sarepskiej Bułka tarta Olej do smażenia Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm plastry. Każdy obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny, zamykamy w szczelnym naczyniu, trzymamy przynajmniej 2 godziny(...)lodówce. Jajka mieszamy z musztardą sarepską (powstanie konsystencja śmietany). Każdy plaster obtaczamy w jajku z musztardą i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni (z każdej strony po 2 minuty). Przekładamy do brytfanki, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 40 minut
VioletoweKucharzenie