cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 jajek 120 g sera żółtego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 2 łyżki oliwy na sos 200 g pieczarek 1 cebula sól pieprz tłuszcz do smażenia śmietanka 22% ok 300 ml Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem(...)pozostawiamy na ok godzinę. Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy jajka, starty ser (100 g) , drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy wyłożonej papierem i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok 40 min w temp 200 st. Przygotowujemy sos Pieczarki drobno kroimy i przysmażamy razem z cebulą w rondelku, następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy
Gotowanie jest łatwetricku - to pomoże upiec jajka łagodnie i równo. Jeżeli macie rano 15 minut, to zróbcie sobie takie śniadanie. Składniki: duże jajka masło lub oliwa śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka) sól i pieprz dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne(...)zioła, oliwy smakowe, itp. Wykonanie: Kokilki natłuścić oliwą lub masłem. Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki z bazylią i pieczarki ze szpinakiem. Lekko posolić. Wbić do każdej kokilki po 1 jajku i dodać po 1 łyżeczce śmietany (jeżeli używamy większych kokilek, dostosowujemy do nich ilość jajek). Ustawić naczynia na blasze z 1 cm warstwą bardzo
zadanie-gotowanieStudzimy. W dużej misce mieszamy wszystkie ugotowane wcześniej składniki: ziemniaki, brokuły, pieczarki z cebulą oraz starty ma małych oczkach ser. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy paprykę bądź inne ulubione przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony
Walijskie Pichceniepieprz sól łyżeczka oleju do smażenia Na sos: 2 papryki czerwone jedna papryczka chili cebula ząbek czosnku 30dag pieczarek puszka fasoli czerwonej 700ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru, sól Naleśnilla: Jajka ubijamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem i porządnie rozgrzewamy. Smażymy naleśniki
Czerwona Porzeczkadomowników . składniki na 1,5 litra żurku 250 ml żurku z butelki 10 dag wędzonego surowego boczku 15 dag pieczarek marchew pietruszka 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego majeranek pół szklanki śmietany 5 jajek sól pieprz przepis W litrze wody gotujemy boczek z liściem laurowym , zielem angielskim i czosnkiem , do wywaru dodajemy pokrojone w plastry pieczarki
Smakowite DaniaJajka na wielkanocnym stole to pozycja obowiązkowa. Zazwyczaj nadziewałam je pieczarkami, ale po spróbowaniu nadzienia z łososiem zmieniłam zdanie. Teraz smakują po prostu pysznie, a dodatek rzeżuchy cudownie podkreśla smak. Składniki: 4 jajka 50g wędzonego łososia 1 łyżeczka szczypiorku 1 łyżka rzeżuchy 1 łyżka majonezu szczypta pieprzu Jajka dokładnie myjemy, gotujemy na twardo, przecinamy na pół i wydrążamy żółtko
Gotowanie i blogowaniekruche ciasto w wersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty. TARTA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: - 300 gram piersi(...)kurczaka - 200 gram pieczarek - 1 cebula - 1 papryka - pół puszki kukurydzy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, ulubione zioła (u mnie oregano i prowansalskie) - oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos: - 1 mały jogurt naturalny (150 gram) - 1 jajko - szczypta soli Dodatki: ser mozzarella, sos czosnkowo-koperkowy Na początku należy przygotować ciasto. Podane składniki połączyć ze sobą
Zgrabne Gotowanieciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 łyżki oleju szczypta soli farsz 50 - 80 dag małych pieczarek 30 dag żółtego sera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżki oleju czarny pieprz sól przepis(...)przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. farsz Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w plasterki razem z ogonkami
Smakowite Daniagotowy. SmacznegoSkładniki na 4 porcje:10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki,250 g mięsa wieprzowego od szynki,1 sucha pszenna kajzerka,1 jajko,2 ząbki czosnku,1 papryczka chili,2 garści świeżego szpinaku,1 biała cebula,250 g pieczarek,1 mała cukinia,oliwki czarne,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,olej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Rolada:Mięso myjemy(...)przez młynek). Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody bułkę, doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju na którym smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy 200 g pieczarek również pokrojonych w kostkę. Całość podsmażamy, dodajemy posiekanej drobno ¼ papryczki chili
Moniki Smakołykigołąbki, które jak wypróbujecie smakują wybornie. SKŁADNIKI: Kapusta włoska 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka 2 ząbki czosnku pieprz 1 łyżka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki chilli ( opcjonalnie) 2 jajka sól Kapustę obrać z liści i obgotować porcjami w osolonej wodzie. Ja gotowałam po 3 liście(...)kaszy nie palonej. Pieczarki pokroić na małe kawałki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Rozgrzać masło w rondlu, wrzucić cebulę, zrumienić, dodać pokrojone pieczarki, paprykę, czosnek, sól, pieprz, udusić do miękkości. Połączyć z kaszą, przyprawić, dodać jajka, dobrze wyrobić. Formować gołąbki, układając w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. a po 20 minutach
harrisawyjątkowo niefotogeniczna ;) Składniki: cały ugotowany kurczak 1,5 - 2 szkl. startego żółtego sera 1 szkl. słodkiej śmietany 18% 0,5 łyżki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła cebula 300 g pieczarek sól pieprz 1 łyżka oleju Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy, aż się zredukują(...)pieprzem. Kurczaka kroimy w kawałki wielkości jednego kęsa, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy szklanką żółtego sera, dodajemy pieczarki i całość mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika,solimy, następnie czekamy aż trochę przestygnie i wbijamy całe jajko i żółtko. Mieszamy. Polewamy mięso sosem, obsypujemy resztą sera i bułką tartą. Na wierzch kładziemy wiórki masła. Zapiekamy
chwile dla mniekaszą gryczaną i przyprawami tworzy niezwykłą całość!Rewelacyjne również po odsmażeniu!SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 250 g- jajko – 1 szt- olej – 1 łyżka- ciepła woda – 100 ml- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- kasza gryczana – 1 woreczek- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- serek wiejski ziarnisty – 150 g- sól – 1 łyżeczka- pieprz(...)szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy pokrojone drobno pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy kilkanaście minut na wolnym ogniu.Dodajemy ugotowaną kaszę i serek wiejski, dokładnie mieszamy i doprawiamy
Ostra na Słodkosmaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego • 1 kieliszek brandy • 2 łyżki natki pietruszki • 4 łyżki oleju • 1/2 jajka do posmarowania ciasta Wykonanie: • Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki. 8 sztuk małych pieczarek obsmażyć w całości. • Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odcedzić z powstałego sosu. • Kapustę zetrzeć na tarce(...)łyżkę farszu kapuściano-pieczarkowego, na to łyżkę mięsa i po całej pieczarce. Posypać natką pietruszki. • Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć aby się skleiło i wyciąć radełkiem ładne kwadraty. • Widelcem ozdobnie docisnąć brzegi pasztecików. • Z resztek ciasta zrobić ozdoby, przykleić na roztrzepane jajko i posmarować całość jajkiem. • Piec w piekarniku nagrzanym
To co kochamZapiekanka z tartych ziemniaków Składniki: 6-7 ziemniaków 2 cebule 6-7 pieczarek mały kawałek kiełbasy 3 łyżki mąki ryżowej olej sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam
nietadieta