Pascha wrocławska Teraz czas na przepis będący trochę większym wyzwaniem niż szkorbut czy jajeczna kawusia . Oczywiście nie mamy krowy ani kury, żeby twaróg czy jajka były nasze. Daktyli też nie uprawiamy w naszym ogrodzie- wszystkie składniki pochodzą ze świata. Już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła umieszczać tutaj przepisy z naszymi własnymi składnikami. Ale póki co, też chcę się(...)kroić dużych kawałków. Mimo, że jestem słodkożerna, to słodycz paschy mnie powaliła. Jest pyszna z gorzką herbatą, np. wiśniowo-migdałową. Tak ją zareklamowałam, że chyba idę zjeść jeszcze kawałek...:) Wielkanocne przedawkowanie cukru:) Triduum paschalne- od worka z gazy po dekoracje
les mirabellesŻur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej
ClauditteMissCookingekskluzywne”. I chociaż wcale nie musimy kojarzyć pasztetu z kaczki z jakimiś konkretnymi okolicznościami, to z pewnością jest on godzien tego, aby w charakterze zimnej przystawki trafił np. na wielkanocny stół lub kulinarnie uświetnił inną ważną okazję. Warto też pamiętać, że pasztety niekoniecznie musimy jadać po schłodzeniu – większość z nich doskonale smakuje również na ciepło. Pasztet z kaczki(...)starannie, ale niekoniecznie tak gładko jak boczek i wątróbkę. Zblendowane składniki umieszczamy w jednej dużej misie. Urabiamy starannie i powoli na jednolitą masę, dodając w międzyczasie: roztrzepane 1 duże jajko, resztę soli, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek, a także 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki. Dno i boki niedużej foremki (o pojemności ok. 1 litra) smarujemy masłem
Kulinarna PokusaNiedawno razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy kiełbasy i wędliny na stół wielkanocny. Efekty smakowe przerosły nasze oczekiwania. A biała kiełbasa była hitem wśród całej naszej rodziny. Sezon grillowy w pełni. My również przyłączyliśmy się do narodowego zrywu. Po naszych pierwszych sukcesach z domowymi kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy(...)rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy
OstryKęsNiedawno razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy kiełbasy i wędliny na stół wielkanocny. Efekty smakowe przerosły nasze oczekiwania. A biała kiełbasa była hitem wśród całej naszej rodziny. Sezon grillowy w pełni. My również przyłączyliśmy się do narodowego zrywu. Po naszych pierwszych sukcesach z domowymi kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy(...)rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy
OstryKęsprzygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy. Przygotowuje się go w dużym garnku, bo do wielkanocnego stołu zasiada więcej gości, niż zwykle. Z tego przepisu wychodzi 12 dużych porcji, ale tak lubię żurek, że spokojnie mogłabym zjeść cały gar sama. Sekretem jest to, że dodaję też(...)wody 3 białe kiełbaski średni słoik oliwek zielonych bez pestek butelka domowego zakwasu na żurek – tutaj przepis po pół łyżeczki suszonego majeranku i czosnku niedźwiedziego pół ugotowanego jajka na każdą osobę (do dekoracji) opcjonalnie chleb do żurku na każdą osobę (do dekoracji) posiekany szczypiorek do dekoracji Jak przygotować żurek na zakwasie z oliwkami? Ugotować 3 wywary osobno
Ugotowane pozamiataneJabłkowo - migdałowy bukiecik :-) Wiosennie, choć za oknem co i rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru(...)taki sam sposób. Rozwałkować, pociąć na prostokąty, ułożyć jabłka, zwinąć w ciasne ruloniki. Wykonanie nadzienia: Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Jajka roztrzepać z cukrem, wsypać mielone migdały, wlać likier lub rum wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty
maniapieczeniaMazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel
Ola la LCHFZa oknem śnieżny krajobraz niczym ze świąt Bożego Narodzenia. Tymczasem w kuchni Agaty już bazie i rzeżucha wysiana w kolorowym pojemniku. Co za kontrast! Niesamowicie przyjemnie
KulinarneImpresje.plPrzygotowanie domowego żurku, włącznie ze zrobieniem własnego zakwasu, wcale nie jest trudne. Efekt jest tego wart. Otrzymamy pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupę. Do tego mamy
Dieta bez mlekaDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeżeli szukacie przepisu na dobrze doprawiony i pyszny żurek-to dobrze trafiliście. Nie od dziś wiadomo,że żurek to najbardziej tłusta zupa,wśród polskich zup. Nie
Kopystką po garachKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszne ciasto. Drożdżowe ciasto puszyste a masa orzechowa przepyszna. Całość pięknie ze sobą pasuje. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli
Kuchnia PokoleńZalewajka na żurku...Niezapomniany smak babcinych obiadów.Lekko kwaśna, na zakwasie.Oprószona koperkiem i majerankiem.Zapraszam! Składniki:400 g kiełbasy jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml
Gospodyni Miejskarolujemy tworząc foremne wałeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 – 20 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Początkowo myślałam, że efekt puszystości zapewnia bułeczkom dodatek mleka(...)służy mąka Manitoba? Stosuje się ją do utwardzania innych mąk, jako domieszkę do mąk uniwersalnych. Robi się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati. Mąka Manitoba jest podstawą produkcji Seitanu , składnika szeroko stosowanego
mojewypiekiinietylko