Święta Wielkanocne. To dla mnie wspaniały, wyjątkowy czas spędzony w gronie najbliższych. Przygotowania jak zawsze zaczynam dużo wcześniej. Tradycyjne dania, ozdoby świąteczne i oczywiście wypieki. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć przede wszystkim sernika i mazurka. Co roku staram się zaskoczyć rodzinę nową, pyszną wersją sernika. W tym roku postawiłam na czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) . Abyście(...)tortownicę 26 cm) 1 kg sera z wiaderka (nie wodnisty) 150 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis 5 jajek odrobina różowej soli himalajskiej Kami 80 g mlecznej czekolady do wypieków 2 łyżki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao Dodatkowo: czekoladowa polewa i kilka małych
Słodkie okruszkiJuż niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda(...)ziela angielskiego i pieprzu łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie) umyty i wyparzony słoik gaza lub lniana ściereczka + gumka recepturka Jak przygotować domowy zakwas na żurek lub żur wielkanocny? Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i przykrywamy gazą, którą mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. na blat kuchenny, gdzie nie będzie wystawiony na słońce. Przez 3 dni codziennie
Ugotowane pozamiatanepory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego wymyślić. Zupa chrzanowa wydała się najlepszą alternatywą i słusznie. Lekko pikantna, kwaskowa, z charakterystyczną dla chrzanu wyrazistością, delikatnie złagodzoną słodkością jabłka. Przede wszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan. ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM(...)stała się złocista. Powstałą zasmażkę wrzucam do gotującej się zupy, dokładnie rozprowadzając, by nie było żadnych grudek. Gotuję jeszcze 2-3 minuty. Podaję posypane posiekaną pietruszką z dodatkiem jajek przepiórczych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie włożyłam do lodówki tort Monte... Będą chętni (krem wyszedł naprawdę pyszny!:))?! Zacznijmy od biszkoptu. Biszkopt upiekłam sobie wczoraj, w okrągłej foremce. Dzisiaj przekroiłam na trzy części. Składniki: 6 jajek 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek wody Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier(...)garścią posiekanych orzechów i przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Całość posmarować pozostałym kremem. Ozdobić odsączonymi rodzynkami wg uznania i orzechami. Boki obsypać płatkami migdałów. Schłodzić. Smacznego! :))) PS - zapraszam po inne wielkanocne przepisy :) [ klik
TrufelkowoWielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa...Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę marchewkową. Zupełnie wyjątkową, ekskluzywną wręcz. Pełną migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z marchewkową wilgocią.Przepis znalazłam w Ciastach i deserach, nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem(...)tarce o drobnych oczkach. Szafran pokruszyć, zalać wrzątkiem i ostudzić.Masło utrzeć z pokruszonym marcepanem, cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij ) 250 ml kwaśnej śmietany 1500 ml wody 2 surowe
Domowy Smak Jedzeniagłównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 czubata łyżeczka karobu w proszku(...)Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą
FitKotminione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec zatapiany w cieście doskonale nadaje się również do codziennej czy weekendowej herbaty. Polecam. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej – polecam Wszystkim makowym łasuchom * przepis pochodzi(...)look wrong? Składniki (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24) 200 g margaryny 1 puszka masy makowej Helio 200 g drobnego cukru 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 8 g cukru wanilinowego 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy. Następnie
Słodkie okruszkiO robieniu bez krąży wiele legend: że strasznie trudno je ukręcić, że należy je kręcić tylko ręcznie, że zawsze opadają, że są strasznie pracochłonne i czasochłonne
Kolizje Smakówżółtka Nadzienie karmelowe: 175 g cukru 120 ml śmietanki 30% 120 g masła szczypta soli Dodatkowo do dekoracji: 5 łyżek cukru, lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Rozwałkować i wycinać(...)gniazdkach cukrowe jajeczka. Uwaga! Takie dekoracje z karmelowych nitek nie są zbyt trwałe. Radzę je wykonać tuż przed podaniem ciastek, bo inaczej oklapną... PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI
Kulinarne InspiracjeDziś polecam Wam kolejną babkę. Waniliowa babka z jabłkami jest nie tylko pyszna, ale też naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na święta, jak i
Słodkie okruszkirównież nadziać np. sałatką jarzynową (zobacz przepis na: sałatka jarzynowa ) lub sałatką z pora (zobacz przepis na: sałatka z por a ). Idealnie się sprawdzą na jakąś imprezę, czy też wielkanocny stół :) Poniższe składniki dotyczą ok. 30 roladek, więc jeśli chcecie, to możecie zrobić roladki z 1/3 poniższych proporcji. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px(...)się zwijało w roladki) 2 słoiczki selera konserwowego (2 słoiczki po 180g każdy – masa po odsączeniu) 3 jabłka (ok. 600g) 1 puszka kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu) 5 ugotowanych jajek klasa M lub L) 1 mały słoiczek tartego chrzanu (160g lub można dać nieco mniej do smaku, jeśli nie lubicie ostrych potraw) 3 łyżki majonezu (ok. 120g
Kulinarne PrzebojeMurzynek z serem upiekłam dzisiaj do kawy. To pyszne ciasto Piotrek zjadł zamiast śniadania. Łaciaste ciasto jest tanie, smaczne i szybkie do przygotowania. Murzynek z serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakowiec jest bardzo smaczny i wilgotny. Nigdy nie może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych(...)rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy
Bajeczna Kuchniaciężki, zmusił nas do zostania w domu. I dopiero o dwudziestej pierwszej C. wyszedł do pracy... Dziwnie . Ale jak mus, to mus. A teraz już wróćmy do moich ulubionych wielkanocnych wypieków (serniki piekę i zjadam przez cały rok, więc się nie liczą). Tym razem zabrałam się za babkę mojej Mamy, która podobno miała nie wyjść, a udała się(...)wyjdzie , co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę taką upiec. Okazało się, że nie mam w domu kisielu cytrynowego, wybrałam więc wiśniowy. Pominęłam jedno jajko, dodałam nieco mniej tłuszczu, i, moi drodzy, wyszła mi babka jak ze wspomnień, idealna . Lekko wilgotna, intensywnie maślana, sypka, ale się nie kruszy. Delikatny wiśniowy aromat wzmocniłam dekoracją z suszonych wiśni (można
Pożeraczka, czyli raz adobrze