Jajka barwione w koncentracie barszczu to moja propozycja na wielkanocny stół, ale i nie tylko. Można je przygotować zarówno na różne uroczystości jak i tak po prostu na śniadanie lub kolację. Ładnie się prezentują a samo ich leżakowanie w koncentracie nie trwa dłużej niż godzinę, aby nabrały ładnego koloru. Przygotowałam je wczoraj pierwszy raz i zarówno ja jak i goście(...)którzy do nas przybyli byli zachwyceni efektem. Składniki: * 5 jajek * pół szklanki koncentratu barszczu (użyłam Orzech ) * 1 szklanka wody * 4 łyżeczki majonezu * sól i pieprz do smaku * kiełki rzeżuchy do dekoracji Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Do miski wlać koncentrat barszczu i wodę, wymieszać. Jajka zanurzyć w płynie i pozostawić
Zrób to smacznieJajka faszerowane zielonym groszkiem to kolejny przepis na Wielkanocny stół. Jajka w tej wersji są dla osób dbających o zdrowie, bez majonezu i innych tego typu dodatków. Zdrowo i zielono! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje) Składniki: 2 jajka 50 g mrożonego groszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu
KuchniaWeDwoje.plWielkanoc jest już za progiem i z tej okazji mam dla Was dzisiaj przepis na potrawę, która idealnie wpasowywuje się w wielkanocny klimat. Jajka faszerowane tuńczykiem i czosnkiem niedźwiedzim Wiadomo, iż jajka są nieodzownym elementem Wielkanocy i w różnej postaci zagoszczą pewnie w tym roku na każdym wielkanocnym stole. Jeśli poza sprawdzonymi przepisami macie ochotę na wypróbowanie czegoś nowego koniecznie
mecooksSałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. To już ostatni przepis przed Świętami i kilkudniową przerwą…. dlategoChciałabym Wszystkim Czytelnikom bloga(...)Blogerom życzyć Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych spędzanych w spokojnej rodzinnej atmosferze!PozdrawiamyDorota i MarekSałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowaSkładniki:0,5 kg pieczarek7-8 jajekpuszka groszkukilka korniszonówpęczek natki pietruszkikilka łyżek majonezu2-3 łyżki masła do smażeniasól, pieprz1. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Odsączyć i ostudzić.2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić
UgotujmyTo.plMoja propozycja na potrawę wielkanocną to jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym. Szybkie w wykonaniu i bardzo dobre. A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: - babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek
Kulinarne życieStaropolskie danie na śniadanie Wielkanocne. Składniki: Jajka 5 szt. Kiełbasa wiejska ½ kg Boczek wędzony ½ kg Korzeń chrzanu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki. Wędlinę pokroić dowolnie i zrumienić na wolnym ogniu, następnie wyłożyć na półmisek, na wierzch ułożyć jajka i posypać startym chrzanem. Podawać na ciepło na śniadanie wielkanocne
Tradycyjna Kuchniaokresie Świąt Wielkanocnych :) Składniki : jajka gotowane makrela wędzona majonez szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować, obrać, wyjąć delikatnie żółtka Makrelę obrać z ości i skóry Rybę i żółtka włożyć do blendera
Proste Potrawyfarsze do jajek. Tym razem proponuję przygotować jajka faszerowane buraczkami. Jako, że na naszym stole będą jajka faszerowane różnymi farszami, więc dzisiejszy przepis ma mikro składniki na 4 jajka. Na wielkanocnym stole będą u nas różne połączenia smakowe. Przepis na Jajka faszerowane buraczkami: 4 jajka sól z pieprzem w młynku 2 łyżeczki buraczków grubo tartych Nasze Domowe 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa chrzanowa Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu. Zupę możemy podać w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik) Składniki: 10 dkg wędzonej szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu(...)przekładamy ponownie do zupy *** *** Zupę podajemy z jajkiem. Możemy serwować ją w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik) *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE
Blog z ApetytemDziś zapraszam Was na kolejną odsłonę faszerowanych jajek, czyli dania, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym śniadaniu wielkanocnym. Różowe jajka faszerowane przygotowałam na bazie pieczonych buraków. Delikatny róż z elementami zielonych kiełków pięknie prezentuje się na stole. Oczywiście jajka nie będą tylko i wyłącznie świąteczną ozdobą, są też bardzo smaczne 😋. Natomiast jeśli nie przepadacie zbytnio za czosnkiem, pomińcie
Kulinarne przygody GatitySałatka z porem i groszkiem konserwowym – to ekspresowa propozycja na sałatkę wielkanocną z jajkiem , która sprawdzi się też idealnie na inne okazje. Zachwyca ona nie tylko swoim smakiem, ale także prostotą wykonania i niewielką ilością produktów, ponieważ do jej wykonania potrzebujecie zaledwie 3 głównych składników – no i oczywiście majonezu do scalenia oraz pieprzu i soli do smaku
Kulinarne Przebojepiekarnika gdy był jeszcze ciepły był dość „luźny”. Kiedy jednak wystygł okazał się zwięzły i trwały. Smakuje wyśmienicie – podsmażone pieczarki, zrumieniona cebulka i do tego jajka. Idealny na wielkanocny stół! Składniki: 10 jajek ugotowanych jajek 2 surowe jajka 500 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 1 pęczek szczypiorku, posiekanego 1 pęczek pietruszki, posiekanej 2 łyżki
Życie ze smakiemPrzepis szybki i prosty, ale naprawdę warty przygotowania. Może mało tradycyjny, jeśli chodzi o faszerowane jajka na wielkanocnym stole, ale każda okazja będzie dobra by podać taką przekąskę :) 5 jajek avocado hass pomidor malinowy szalotka poł pęczka cienkiego szczypiorku sok z polowy limonki sól opcjonalnie nachosy natka pietruszki Jajka gotujemy i obieramy. Przekrawamy na pół, a żółtka drobno ścieramy. Avocado
Mienta blog