plus! Mieszanka Piekło-Niebo to świetny dodatek do potraw wytrawnych, sałatek, kanapek, obiadów, dań z grilla, zup, panierek. Idąc w tą myśl, przygotowałam aromatyczną pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce. I wiecie co jest w tym genialnego? Z przypraw użyłam wyłącznie soli, aby uzyskać pyszny smak wystarczy dodać tylko mieszankę Piekło-Niebo :) Koniecznie spróbujcie :) Nie podam dokładnie składników, bowiem każdy(...)ochotę :) A ochota wzrasta w miarę jedzenia :D Jedni jedzą więcej, inni mniej, jedni przygotowują danie wyłącznie dla siebie, inni dla całej rodziny ;) Składniki: - pierś z kurczaka - jajko - sól - mieszanka ziarenek Piekło - Niebo - 1 łyżka oleju (u mnie z awokado) Jako rozbełtać z solą. Oczyszczoną pierś z kurczaka zamaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w mieszance ziarenek. Patelnie należy rozgrzać
Zdrowie na języku :Ppanierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:2 duze platy-filety dorsza ze skora4 marchewki1 pietruszka1 maly seler1 spora cebula 1/2 pora2 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli2 spore szczypty cukru1 lyzka octupieprz ,slodka paparyka150 g koncentratu pomidorowego 1 jajko,bulka tarta,olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ).Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne!Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone pomidory.W połączeniu z lekkim kuskusem i rukolą tworzy fantastyczny obiad! SKŁADNIKI :( 4 porcje )PESTO ROSSO :* suszone pomidory(...)czosnek – 1 ząbek* parmezan – 50 gMIĘSO:* filet z kurczaka – 400 g* sól – do smaku* pieprz – do smakuDODATKOWO :* olej rzepakowy do smażenia – 250 ml* kuskus – ok. 200 g* jajko – 1 szt* bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PESTO ROSSO:Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO
Ostra na SłodkoObrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę(...)razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną. Gnocchi
w mojej kuchnimięso mielone indycze dostępne w marketach zawiera ok. 142 kcal w 100g. Natomiast 100g mięsa zmielonego "własnoręcznie" to ok. 90 kcal.Po drugie zero panierek i zero tłuszczu. Co do panierek - jeżeli ktoś nie może się bez nich obejść to można użyć siemienia lnianego lub innych podobnych. Tłuszcz do smażenia jest całkowicie zbędny - można użyć do tego wody(...)/2014/08/dietetyczne-spaghetti-z-mozzarella-400.html)To teraz już konkrety. Porcję mięsa (zależy od Ciebie - ja przykładowo wezmę 500g) należy doprawić. Stosuję tutaj przede wszystkim zioła prowansalskie i pieprz. Następnie do doprawionego mięsa wbić jedno jajko i wkroić nieco cebuli i/lub czosnku dla smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie startych pieczarek (ilość wedle uznania) Po dodaniu pieczarek możemy także dorzucić nieco mozzarelli (która po usmażeniu kotleta będzie
All My Fit LifeDziś zapraszam na tradycyjne mielone z delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość. W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku(...)takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem
Walijskie PichceniePrzepis na stripsy a'la KCF. Nie są to 100% stripsy z KFC, wiec sie nie czepiać ;-) Składniki potrzebne do wykonania naszych stripsów: Cztery duże pojedyńcze
Facet i nożeKurczaczki goujons, to nic innego jak paluszki kurczaka , filety z kurczaka bądź paski kurczaka obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako przekąska ale doskonale sprawdzą się też jako obiad z dodatkiem frytek i sałatki. Lub zawinięte w naleśniku z warzywami. Jedno co jest pewne - dzieci kochają te kurczaczki , są chrupiące, delikatne i rozpływające się(...)jajkapieprz, sól, czosnek granulowanynatka zielonej pietruszkimąkaoliwa do smażenia Wykonanie:Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Piersi z kurczaka kroimy na wąskie i długie paseczki. W jednym talerzu rozbijamy jajko, do drugiego nasypujemy bułkę tartą, dodajemy około pół łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i natkę pietruszki, wszystko mieszamy. Do ostatniego nasypujemy mąki.Rozgrzewamy na patelnie oliwę
Smaki Edytypojawiły się gorące zupy, czosnkowa i z owocami morza. Obydwie aromatyczne, gęste i bardzo smaczne. W tej z owocami morza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla(...)załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszne krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami. Bardzo je lubię. Choć są trochę pracochłonne, myślę, że
Marta Gotujeniestety się nie udało.A szkoda , bo z przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ).Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha!Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora(...)jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób!Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p )Na początek żeberka w chrupiące panierce , gdyż jak wiecie jestem ogromną fanką żeberek.Panierka rewelacyjna … mięso soczyste , bez problemu odchodzące od kości – super!Kaszanka – PRZEPYSZNA!Świeża , super doprawiona , domowa – taka
Ostra na SłodkoKurczaka w panierce z płatków kukurydzianych chyba znają wszyscy. Jest to doskonałe trik, kiedy chcemy we własnym domu odtworzyć przysmaki rodem z restauracji KFC. Ja panierkę najbardziej uwielbiam na skrzydełkach z kurczaka, dlatego w przepisie użyłam właśnie tej części kury. Oczywiście możecie również wykorzystać nogi lub piersi. Oryginalności przepisowi nadaje glazura, którą polewamy mięso pod koniec pieczenia. Nadaje(...)kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duże jajko ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz 4 łyżki masła Glazura: soku z 1,5 pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka z ½ pomarańczy
Mania GotowaniaZwyczajne sznycle z lekką modyfikacją . Panierkę zrobiłam z płatków kukurydzianych zmieszanych z odrobiną maki. A same sznycle doprawiłam trochę inaczej. Są chyba dwie szkoły robienia sznycli z kurczaka. Jedni rozklepują połówkę piersi ( i to nie za bardzo i tak smażą po panierowaniu. Drudzy tak jak u mnie w domu lubią raczej dość cienkie sznycle i kroją pierś na kilka kawałków(...)robiąc płaskie i mniejsze sznycle. Czas: 30 minut Składniki: 1 duża połówka piersi z kurczaka 1, 5 szklanki płatków kukurydzianych Corn flakes ( bez cukru) 2 jajka 3 łyżki mąki sól pieprz mielony musztarda ( po 1/4 łyżeczki na sznycel) olej z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki maggi w płynie Zmiksować płatki kukurydziane na proszek
Buniabaje w kuchnichyba przez pięć dni. Dzięki cudownej przesyłce od Świadome odżywianie , zaprezentuję Wam to pyszne warzywo w cieście sezamowym. SKŁADNIKI: 6 plastrów cukinii (o grubości 1-1,5 cm) 1 jajko sól morska pieprz świeżo mielony 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka piwa 1 łyżka ziaren sezamu olej rzepakowy do smażenia A jak to zrobić: Plastry cukinii ułożyć na desce(...)mieszając składniki. Cukinię odsączyć z "wypoconej" wody papierowym ręcznikiem, obtoczyć w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Im bardziej olej będzie rozgrzany tym mniej "wpije" go panierka
Kuchnia w opałachokoło 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany.Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle. Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.Śmietanę(...)pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam, że dodanie ich do panierek może przynieść ciekawe smaki.Firmie VOG dziękuję za możliwość spróbowania
Codzienna kuchnia niecodzienna