postaci niż smażone w panierce rydze. Bardzo lubię rydze smażone, ale wszystko może się kiedyż znudzić! Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółty w plastrachszynka w plastrachOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Na naleśniku rozłożyć wędlinę i ser, zwinąć w rulon. Opanierować i usmażyć.Uwaga: naleśniki można usmażyć bez panierki lub zapiec je w piekarniku
Kto ugości moich gości?szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka forma kotletów przypadła mi do gustu.400 g świeżej szynki wieprzowej1/2 szk prażonej cebulki2 ząbki czosnkusól do smakupieprz kolorowy do smakukilka łyżek zimnej wodykilka kromek chleba ( może być czerstwe )2 jajka olej do smażeniaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu do popołudniowej herbatki. Pierwotny przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , a oto przepis z moimi modyfikacjami: 120 g masła 60 g cukru trzcinowego 1 jajko
Zawsze głodna!Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne
Maminek kulinarnyKolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło
Czarnawisienkaczyli w panierce. Ja proponuję wersję nieco bardziej „wykwintną” , a zarazem prostą w przygotowaniu. Moim zdaniem ryba i migdały to połączenie idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni. Ryba w migdałach Składniki: 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka) sól, pieprz sok z cytryny około 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 jajko skrobia kukurydziana
Mania GotowaniaKolejna propozycja na obiad. Kotlety mają na zewnątrz chrupiącą panierkę a w środku są soczyste a nie suche jak to czasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam. Składniki: 4 schabowe(...)250g pieczarek 2 łyżki natki pietruszki 7 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 łyżki mleka sól pieprz 2 łyżki startego sera cheddar 2-3 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem
Amatorka kuchennakiedy nie mamy inspiracji do przygotowania obiadu, tym bardziej kiedy zapraszamy na niego znajomych czy rodzinę. Dzisiaj chciałam zaproponować coś szybkiego, prostego i smacznego. Kotleciki te nie posiadają klasycznej panierki, owinięte zostały plastrami boczku. Możemy przygotować je na ostro bądź bardziej łagodnie. Danie prezentuje się ciekawie i świetnie pasuje do sezonowych warzyw. W przygotowaniu potrawy użyłam(...)rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem w naszej codziennej diecie. Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ½ łyżeczki czubricy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 6 plastrów boczku parzonego – długie plastry PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityjajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze bułki tartej tak aby masa była tylko lekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej i smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim oleju, wyznacznikiem jest złocistość panierki
Mechanik w kuchniWystarczy mięso rozbić dokładnie tłuczkiem, a potem przygotować tak jak przygotowuje się kotlety schabowe. Do przygotowania smażonych kotlecików z kurczaka użyłam w tym przypadku bułki tartej z odrobiną majeranku, ale panierki można przygotowywać z płatków kukurydzianych, owsianych, sezamu, czy innych ziaren. Co wykorzystacie zależy od preferowanych smaków oraz Waszej wyobraźni. Kotleciki przed panierowaniem kroję na 3-4 mniejsze kawałki, są wtedy(...)poręczne i można je jeść ręką, tak jak kurczaka z KFC. Składniki (na 4-6 osób): ćwiartki z kurczaka – 6 sztuk sól i pieprz do smaku 2-3 jajka bułka tarta mąka pszenna odrobina majeranku olej Ćwiartki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Z każdego kawałka ściągamy skórę, oraz ostrym nożem trybujemy z kości (oddzielamy mięso od kości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić w słupki. 2. Na naleśniku rozłożyć parówkę i ser, zwinąć w rulon. Opanierować i usmażyć.Uwaga: naleśniki można usmażyć bez panierki
Kto ugości moich gości?Został mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę(...)smażenia1 łyżka masłaCebulę siekamy i podsmażamy na maśle z dodatkiem odrobiny soli. Ugotowany do miękkości kalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety
Bon Appetit MałgorzatyDzisiejsza propozycja- lekka, smaczna i zdrowa- to paluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili.Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej kawałeczki więc jeżeli ma to Was drażnić, użyjcie bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować!Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby(...)mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko :)Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;)Paluszki:* filet z dorsza- 200 g* jajko- 1 szt.* kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane)* natka pietruszki- 3 dorodne gałązki* przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili* kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa do smażeniaSłodki sos chili:* papryczka chili
Kraina Miodem Płynąca