pragnę przypomnieć Wam moje przepisy dla Skarbu Rossmann, które nie zostały jeszcze do tej pory opublikowane na blogu! Myślę, że przydadzą się Wam do przygotowania pysznych, rodzinnych Świąt! Jako pierwszy wybrałam dla Was pyszny, orzechowo - kajmakowy mazurek z bakaliami. Tradycyjna i obowiązkowa pozycja na każdym, polskim stole. Do tego mnóstwo zabawy przy dekoracji, zaproście do udziału dzieci(...)zastygnie, umieść w gnieździe cukierki w kształcie jajek. Na koniec rada dla początkujących: Aby powierzchnia Twojego mazurka była gładka i lśniąca, łopatkę do nakładania kremu umieść w wysokiej szklance z gorącą, przegotowaną wodą (jak do krojenia tortu). Gorącą i lekko wilgotną łopatką wygładzaj powierzchnię mazurka, często ogrzewając ją w wodzie. Wesołych Świąt
Garniec Magaliesię w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek stołowych wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier z prawdziwą wanilią 4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao 4 całe jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)cytryny. Przestudzoną masę rozsmaruj na cieście (góra oraz boki), przylep do niej połówki Maltesers. Polej następnie całość lukrem, udekoruj wierzch gwiazdkami. Wstaw do lodówki do stężenia. Wesołych Świąt
Garniec Magaliewyraz bliskoznaczny określający święta. A z czym się jeszcze kojarzą święta? Z cytrusami! Tak więc rękami młodszej kucharki stworzony został on - bezglutenowy sernik wiedeński z rodzynkami i nutą pomarańczy i cytrynki. Niebo. Świąteczne, gwieździste, magiczne niebo.SKŁADNIKI:Sernik:- ser, kilogram, (potrójnie mielony),- jajka, 10- masło, kostka,- cukier, 30-35 dag- laska wanilii,- kaszka kukurydziana(...)młodsza kucharka), podzielić się nim na szeroką skalę i zawalczyć w konkursie z BOTTI i z Kasią z bloga Z kuchni do Kuchni. Zaciśnięte kciuki mile widziane. :)Idą magiczne święta, więc może właśnie mój smakołyk zaczaruje smakoszy z jury. Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a
Wypisz Wymalujzakocha;-) Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej. Składniki: 500 g miodu 250 g margaryny 2 niepełne szklanki cukru 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli(...)częściami ciasta. Po upieczeniu blaty wystudzić. Etap III - Przełożenie: Piernika można przełożyć od razu po przestudzeniu, lub pozostawić blaty na 3-4 dni. Ważne, aby 3-4 dni przed świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało. Blaty piernikowe przełożyć do wyboru: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem
Kuchnia domowa Animleka kokosowego odlewamy wodę. Ubijamy wytworzoną śmietankę dodając 1 łyżkę cukru pudru. Wiórki kokosowe mielimy (w młynku lub blenderze) i dodajemy do masy. Mieszamy i gotową masą smarujemy połówki „jajek” składając po dwie. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Ciasteczka ozdabiamy według upodobania. Można zrobić polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy z mlekiem kokosowym i połamaną na cząstki czekoladą. Inwencję twórczą pozostawiam(...)oczekiwanie na zestalenie się mleka kokosowego, dlatego warto taką rezerwową puszkę, czy nawet dwie, trzymać w lodówce. Ciasteczka możemy upiec wcześniej (zamknąć w szczelnym pudełku), a masą przełożyć przed świętami. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy sprawimy wielką niespodziankę dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasteczka są przepyszne, a przepis można udoskonalać według swoich smaków. Ja zużyłam resztki mielonych
mojewypiekiinietylkopoczekamy do najbliższych świąt lub zrobimy je bez okazji. Sposobów mamy wiele okazji bez liku jak i ile to samo tylko chęci i zapału gdzieś tam, po troszeczku wyjmujemy hihihi. Dosyć tych głupotek słownych czas do działania. Pokaże wam co też w różowej kuchni od rana powstało słodkiego. Składniki na murzynka: jajka 3 szt mąka pszenna(...)murzynka zwykłego tak jak pieczecie zwykłą babeczkę w domu i postanowiłam zrobić z niego bajaderki .Wcale nie wyszedł mi zakalec jeśli tak myślicie to jesteście w błędzie :) Jajka ubiłam z cukrem na puch dodałam miękkie mało i resztę składników. Ucierałam składniki na puszystą masę. Przełożyłam do formy i upiekłam babkę .Piekłam 45 minut w 170 stopniach. Murzynka
Różowa kuchniaprzedstawiać, taki klasyk, na który chyba przepis znają wszyscy, ale każdy ma inny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej sałatki, właściwie przyrządzam ja dwa razy w roku, w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc, bardzo rzadko zdarza mi się przygotować ją w ciągu roku, może dlatego zawsze smakuje tak magicznie i zjadam ją z chęcią. Dietetyczna(...)składniki w kosteczkę, a później mieszała je w wielkiej misce oczywiście dodając wszystkie przyprawy „na oko”. Moja rola przy tej sałatce w dzieciństwie ograniczała się do obierania jajek, w sumie lubiłam to zajęcie, myślę, ze dlatego, że lubiłam spędzać z Mamą czas w kuchni. Dziś obieranie jajek do sałatki nie sprawia mi frajdy, ale z wielką radością robi
dom-agi.pljeśli tak, to jakie? Na pierwszy rzut oka w obu krajach Święta obchodzi się zgoła odmiennie. O ile w Polsce w zasadzie najważniejsza jest Wigilia, która jest postna, i w czasie której nie je się żadnego mięsa ani produktów odzwierzęcych (w tym mleka i jajek), o tyle w Wielkiej Brytanii podstawą świątecznego obiadu jest indyk bądź gęś(...)polecamy herbatę Eucalyptus & Mint od TET True English Tea, świetnie smakuje z miodem. A tych, którzy przemarzną na Pasterce rozgrzeje Ginger Green Tea – herbata aromatyzowana imbirem. Wesołych Świąt i Merry Christmas! Więcej na temat pysznych herbat TET na stronie www.tettea.com
Poezja Smaków - blog kulinarnypoprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej(...)content='500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni
Poezja smakumoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten dostałam od znajomej Ewy K , która ma świetne wypieki i podzieliła się ze mną tym oto właśnie przepisem(...)mączki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 3/4 szklanki oleju, Sposób przygotowania: Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, Na wolnych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na gładką masę . Dodawać powoli po trochę oleju i po trochę mąki i tak na przemian , aż do wykorzystania produktów, Dwie foremki ( ja miałam o wymiarach
Pysznosci Babci Basitradycyjnie. Obowiązkowo na wigilijnym stole znajduje się 12 potraw, jedno z nakryć czeka na nieznanego gościa a w powietrzu unosi się zapach.. piernika! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Przepis jest dość znany, ale mimo to postanowiłam go umieścić na blogu z moimi urozmaiceniami- dodaję do niego dwie łyżki ciemnego kakao, które można pominąć oraz zamiast połowy szklanki(...)pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy korzennej 3 jajka szczypta soli powidła śliwkowe Miód, cukier, masło i smalec podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Wrzącym mlekiem zalewamy kawę, studzimy. Do wystudzonej masy miodowej dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą i kakao oraz sól, jajka i napar kawowy. Wyrabiamy ciasto mikserem- końcówki haki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Wrzosowa PolanaIndiami. Ja przygotowałam to danie z myślą o świętach wielkanocnych. Może się sprawdzić jako przekąska lub jako danie obiadowe. Na pewno jest mało skomplikowane do przygotowania, smaczne i wygląda dość efektownie, więc śmiało możecie podać je na wielkanocny stół. Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego) 5 jajek 1 mała sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki sól
Codzienna kuchnia niecodzienna