Zbliżają się święta Wielkanocne i czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły
Mama Gotujebyły smaczne. Jajka sadzone Niby takie proste, a jednak nie zawsze się udaje. Trzeba troszkę poćwiczyć i wszystko się uda. Można dojść do perfekcji i podać idealnie sadzone jajka na kilka sposobów: - kiedy żółtko jest płynne - kiedy żółtko jest półpłynne - żółtko ścięte - żółtko wysmażone Świeże jajka wyjęte prosto z lodówki są podstawą do zrobienia dobrych jajek sadzonych, ponieważ białko
Kuchnia u KrysiZobaczcie, jak można usprawnić ich codzienne gotowanie i w jaki sposób je ładnie podać. Jak ugotować perfekcyjne jajko na miękko lub na twardo ? W idealnym ugotowaniu jajek można sobie dopomóc, sięgając po sprytne akcesoria kuchenne. Jednym z nich jest minutnik – urządzenie odmierzające czas pozostały do końca procesu gotowania. Generalnie, jajko na miękko powinno być gotowane przez ok. 4,5 minuty(...)Najlepsze polskie tradycje wzornicze idą tu w parze z praktycznością. Przytulna i zapraszająca do stołu klasyka to dobry wybór na rodzinne śniadania przy wspólnym stole. Zobacz artykuł: Poznaj kilka sposobów na jajka wielkanocne . Okres świąt skłania nas do serwowania jaj pod inną niż zazwyczaj postacią. Sporym powodzeniem w polskich domach cieszą się jajka faszerowane czy jajka pod pierzynką. Takie przekąski
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszczególnie te pierwsze zasługują na uwagę, bo o śniadanie we Wrocławiu jest niezwykle trudno, zwłaszcza o 7 rano i tutaj Korba wychodzi na przeciw naszym oczekiwaniom, serwując jajka na kilka sposobów, jaglankę, czy świeże pieczywo własnego wypieku. A i co jeszcze! Mają kawę za 4 zł, co uważam, że zasługuje na oklaski, bo czarny napar już dawno przestał być
Food SquarePoniżej znajdziecie kilka sposobów na pofarbowanie wielkanocnych jaj w sposób naturalny. Najjaśniejsze jajko jest niefarbowane - chciałam pokazać, mniej więcej w jakim kolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka chwycą kolor szybciej i będzie on intensywniejszy - nawet po 15 minutach - więc warto je sprawdzać od czasu do czasu :) Zapraszam do zabawy! Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki
My Culinary Artduże pomidory, 4 jajka, kilka łyżek majonezu. Sposób przygotowania letniej sałatki brokułowej: Brokuł płuczę, dziele na różyczki, oprószam solą i gotuje na parze używając torebki do gotowania w mikrofalówce. Można również ugotować w tradycyjny sposób jednak zajmuje to więcej czasu i tracimy wiele cennych witamin i minerałów. Jajka gotuję na twardo i kroję
Gotuj Się Kto Możepomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru. Nie można się oprzeć! Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej elementem łączącym pastę jest majonez, musztarda, chrzan, oddzielnie, razem, w różnych połączeniach i proporcjach. Wyśmienite smaki! - z tuńczykiem, - z ketchupem i chrzanem, - z suszonymi pomidorami(...)smakuje lepiej w drobnych kawałeczkach niż zmiksowana na gładko. Wersja musu sprawdzi się z dodatkiem tuńczyka, majonezu, jogurtu, chrzanu, musztardy, ketchupu, suszonych pomidorów, nawet oliwek. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo łyżka majonezu łyżeczka musztardy szczypiorek sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajka obieram, kroję na małe kawałki nożem, układam w miseczce i rozdrabniam na drobno widelcem, dodaję
Zasmakuj Kuchnizrobienia tych jajek potrzebujemy jedynie: -połowy pęczka szczypiorku -3 jajek -łyżki majonezu -łyżki jogurtu naturalnego -soli i pieprzu do smaku Jajka po ugotowaniu na twardo i obraniu ze skorupek dzielimy na pół i tak jak poprzednio wyciągamy i rozdrabniamy żółtka. W międzyczasie szczypiorek drobno kroimy i mieszamy z resztą składników. Taką szczypiorkową pastą nadziewamy jajka. Beczułki z jajek z szynką(...)podobnie jak jajek nadziewanych łososiem, z uwagi na szynkę parmeńską, póki co unikam. Do zrobienia beczułek z jajek potrzebujemy: -6 jajek -łyżki majonezu -łyżki jogurtu naturalnego -6 plastrów szynki parmeńskiej -kiełków brokuła -3 rzodkiewek -soli i pieprzu Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Odcinamy jego górę i dół, tak by jajko mogło stać. Delikatnie wyciągamy żółtko, które następnie
Arbuziakicieple, żeby do końca nie ostygło. Kromki chleba smarujemy z obu stron oliwą, najwygodniej zrobić to pędzlem. Tostujemy je na patelni, grillu bądź w tosterze. Jajka w koszulkach można naszykować na kilka sposobów. Najważniejsze – to muszą być bardzo, bardzo świeże jajka, najlepiej dzienne, maksymalnie kilkudniowe. Im świeższe jajko, tym lepiej będzie się zachowywało gotowane właśnie w ten sposób. Będzie(...)tylko bardzo delikatnie, prawie niezauważalnie pyrkać. Gotujemy na raz nie więcej niż dwa jaja. Jajka, każde po kolei, wykładamy najpierw delikatnie na łyżkę cedzakową lub bardzo gęste nylonowe sitko, żeby pozbyć się z nich rozwodnionych elementów białka (super świeże jajka mają go dosłownie kilka kropli, stare- duuuużo więcej) i delikatnie wkładamy jajka do wody, na talerz na dnie. Przykrywamy
Karo in the KitchenPolecam. Składniki: • 500 g mięsa mielonego ( u mnie z szynki)\ • 1 średnia cebula • 1 duży ząbek czosnku • 1 łyżka bułki tartej • 1 łyżka oleju • 1 jajko • przyprawy: sól, pieprz, czosnek • kilka kostek fety Sposób przygotowania: 1. Garść mielonego mięsa, jajko, cebulę i ząbek czosnku włożyć do blendera. Dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. 2. Wymieszać z resztą mięsa mielonego
W mojej kuchnigram drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 0,5 kostki margaryny Kruszonka: 150 gram maki pszennej 80 gram cukru 100 gram masła Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru kilka łyżek cukru 1 jajko Sposób przygotowania: Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy
Bajeczna Kuchniapieczarek 1 mała cebula` 2 łyżki gęstego majonezu ( u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Dekoracja: kilka listków pietruszki i sałaty kilka rzodkiewek kurczaczek z jajka Sposób przygotowania: Jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Pieczarki i cebulę obrać , pokroić i podsmażyć na oleju. Ostudzić i przekręcić przez maszynkę razem z żółtkami.Doprawić solą
Gosia gotujecurry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 matias z oleju 2 nieduże pomidory kilka listków lubczyku kilka plasterków ogórka Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo,przestudzić i obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości ( nie rozgotować). Poczekać przed krojeniem aż całkowicie wystygną, wtedy sałatka nie będzie
Gosia gotujeszklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 torebki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka łyżeczka kakao kilka łyżek mleka Sposób wykonania: Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać kolejno sodę, przyprawę, kakao, mleko ciągle mieszając. Na końcu jedno jajko - cały czas
pieprzny smaczek