Faszerowane jajka to obowiązkowe danie na Wielkanocnym stole. Podając je w przeróżnych kompozycjach smakowych możemy być pewni że nigdy nam się nie znudzą. Faszerowane jajka to również świetna przekąska na domowe przyjęcia. Gotowanie jaj Jajka najlepiej gotować tylko w 1 warstwie w garnku w osolonej wodzie. Wybierając świeże jajka to żółtko w ugotowanym jajku będzie ładnie(...)miseczki ubieramy ok 2 łyżek tuńczyka które mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem. Pozostały tuńczyk mieszamy z żółtkami oraz pozostałymi składnikami i mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Połówki jajek faszerujemy z użyciem łyżeczki dokładając na górę tuńczyka zmieszanego ze szczypiorkiem. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 2. Faszerowane jajka z awokado Składniki : 7 jajek 1 dojrzałe awokado
Mechanik w kuchniKolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego jak chrzan, a jajka lubią chrzan :) Za to smaczliwka (mowa o awokado) jest obowiązkowe! :) Awokado jest idealnym ratunkiem dla osób z otłuszczoną wątrobą (czyli dla mojego taty) :) Zostało mi trochę tego zielonego owocu(...)czernieje). Oliwki siekamy na drobniejsze cząstki i mieszamy z farszem.Do farszu dodajemy też szczypiorek dla zaostrzenia smaku. Białka wypełniamy zielonym farszem - najlepiej rękawem cukierniczym. Ja użyłam zwykłego foliowego woreczka :) jajka faszerowane awokado, wasabi i oliwkami
Bon Appetit Małgorzatytego stopnia, że gdy pytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt nie potrafi powiedzieć co jest w środku, oprócz żółtka oczywiście :-). Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki drobno startego żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sól pieprz
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przedstawiam Wam propozycję na kolejne jajka faszerowane. Tym razem z... wędzoną makrelą. A że od dawna wiadomo, że jajka fajnie łączą się z wędzonymi rybami to nie mogło się nie udać. Takie jajka dobrze sprawdzą się na wielkanocnym stole , albo jako postna przystawka. Składniki: 8 jajek 1 wędzona makrela 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotować(...)dodać wędzoną makrelę (wcześniej usunąć z niej ości). Dodać majonez i posiekany szczypiorek (ilość wg uznania). Wymieszać i doprawić do smaku. Masa powinna być dobrze roztarta. Przygotowaną masą faszerować białka. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem
Pasja Smakumałą kostkę. Farsz do jajek: do miseczki włożyć 1 pokrojone w kostkę jajko, żółtka wyjęte z pozostałych 5-u jajek, krojony boczek, majonez, musztardę oraz pieprz. Za pomocą blendera zmiksować całość. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, po czym wypełnić nim białka jajek. Jajka ułożyć na talerzyku i wstawić do lodówki. Jajka faszerowane Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane kremem(...)jest 6 jajek ugotowanych na twardo, ale tylko 5 z nich faszerujemy. Jedno jajko łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Jajka na twardo gotowałam przez 9 minut. Sięgnęłam po jajka w rozmiarze “L”. Lubisz dania z jajek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane pieczarkami. Jajka faszerowane The post Jajka faszerowane kremem boczkowym appeared first on MeCooks
MeCooksSzybkie i łatwe w przygotowaniu Jajka faszerowane pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki -7 dużych sztuk jajka -8 szt cebula - 1 szt sól i pieprz majonez - 3 łyżki masło szczypiorek - 0,5 pęczka DEKORACJA sałata natka pietruszki papryka rzodkiewka PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić jajka na połowę, wyjąć żółtka. Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić
Kuchnia DanusiTakie faszerowane jajka można zrobić w skorupkach od jajek lub tak jak ja w waflowych foremkach w kształcie jajek.. 4 jajka 20 dkg pieczarek cebulka szczypiorek 1 łyżka majonezu sól, pieprz waflowe foremki w kształcie jajek Jajka ugotować na twardo. Przeciąć na połowę za pomocą bardzo ostrego noża. Ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić
Moje domowe kucharzenieJeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecam składniki 4 jajka 3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 2 łyżki bryndzy 2 spore łyżki majonezu sól, pieprz przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać
Stare Garydość, że są aromatyczne, to jeszcze pięknie się prezentują na stole. Możemy je podać z odrobiną majonezu i na przykład rzeżuchą. A na blogu znajdziecie też inne wielkanocne inspiracje: Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem(...)pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Marmurkowe jajka chińskie Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania Składniki: 6 dużych wiejskich jaj 125 ml sosu sojowego 2 czubate łyżeczko czarnej sypkiej herbaty laska cynamonu skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatityblogu już przepis na jajka faszerowane na ciepło, zamieściłam go jednak bardzo dawno; robię takie jajka bardzo rzadko, choć mój mąż upomina się o nie systematycznie i w końcu udało mu się mnie zmobilizować (za to nadrobiłam zaległości i zrobiłam dwa razy w krótkim odstępie czasu), więc przepis uaktualniam. Tym razem zrezygnowałam z sera, dodałam więcej przypraw, zamiast cebuli szczypior
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna moja wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie to jajka faszerowane. Wybrałam pastę jajeczną z dodatkiem oliwek i świeżych ziół z odrobiną majonezu. Spróbujcie tego połączenia. Składniki : * 6 jajek Farmio ugotowanych na twardo * 2 łyżki majonezu * garść czarnych oliwek * kilka listków świeżej bazylii * rzeżucha * sól, pieprz * szczypta czarnuszki Przygotowanie : Jajka przekroić na pół, ostrożnie wyciągnąć żółtka. Rozgnieść je z majonezem
Magiczne Życie MartyJajka faszerowane smażonymi pieczarkami z cebulką i tymiankiem. Przepyszne połączenie, zapewniam Was, że smak jest po prostu obłędny. Aż zaczęłam się zastaniawiać dlaczego bywają u nas tak rzadko... pojawiają się obowiązkowo na Wielkanoc, i sporadycznie poza nią. A przygotowuje się je tak błyskawicznie. Przepis z kajeciku mojej Córci, niestety autor nieznany. Polecam baaardzo gorąco! ;-) Jedna porcja jest bardzo mała(...)smak wyjątkowy dlatego proponuję przygotować od razu z 2-3 porcji. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo - 10 maleńkich pieczarek (lub 5 większych) - 1 malutka cebula - ok.3/4 łyżeczki tymianku (do smaku) - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - 1-2 łyżki majonezu Pieczarki, umyć, pokroić na plastry. Cebulę obrać
Smaczne ZdroweJajka to wielkanocna tradycja. Zazwyczaj przygotowujemy tradycyjne jajka, gotowane, ale czemu nie przygotować jajek faszerowanych, które sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole, ale na każdym rodzinnym spotkaniu. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – kilka jajek – majonez lub/i jogurt – szczypiorek/koperek/pietruszkę – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym Ugotowane jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka do osobnej miseczki
Szybko Tanio Smaczniewskazówek. Składniki: Jajka przed gotowaniem powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu unikniesz pękania skorupek podczas gotowania. Zazwyczaj wyjmuję jajka z lodówki na 2 godziny przed gotowaniem. Jajka nie mogą być za świeże (dotyczy wiejskich jaj, sklepowe zanim trafia na nasz stół mają już ponad tydzień czasu), ponieważ będą się źle obierały. Farsz do jajek może być dowolny, ogranicza(...)godziny wcześniej z lodówki jajka, wkładam do garnka z osoloną i zimną wodą. Dodatek soli zapobiega pękaniu jajek. Gotuję na średnim ogniu. Uwaga na zbyt dużym ogniu jajka mają tendencję do pękania. Średniej wielkości jajka gotuję około 8 minut od czasu zagotowania się wody. Dla większych jajek czas gotowania wynosi do 10minut. Nie gotuj jajek dłużej, ponieważ mogą mieć nieapetyczną
Ania gotujewskazówek. Składniki: Jajka przed gotowaniem powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu unikniesz pękania skorupek podczas gotowania. Zazwyczaj wyjmuję jajka z lodówki na 2 godziny przed gotowaniem. Jajka nie mogą być za świeże (dotyczy wiejskich jaj, sklepowe zanim trafia na nasz stół mają już ponad tydzień czasu), ponieważ będą się źle obierały. Farsz do jajek może być dowolny, ogranicza(...)godziny wcześniej z lodówki jajka, wkładam do garnka z osoloną i zimną wodą. Dodatek soli zapobiega pękaniu jajek. Gotuję na średnim ogniu. Uwaga na zbyt dużym ogniu jajka mają tendencję do pękania. Średniej wielkości jajka gotuję około 8 minut od czasu zagotowania się wody. Dla większych jajek czas gotowania wynosi do 10minut. Nie gotuj jajek dłużej, ponieważ mogą mieć nieapetyczną
Ania gotuje