polskiego jabłecznika, ale jest pełna smaku i po prostu pyszna! :) Przy okazji Festiwalu Włoch, który trwa właśnie na blogu, nie może zabraknąć przepisów na desery. Te najpopularniejsze to panna cotta czy tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście
Cooking MonsterGdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z
Mienta blogjabłecznik. Polecam również inne przepisy na szarlotki --> tutaj Składniki na ciasto: ½ kg mąki krupczatki 20 dag masła 10 dag margaryny 5 ugotowanych żółtek 15 dag cukru pudru papier do pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki na kruche
Tradycyjna KuchniaUwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię bardzo za pochłanianiem 5 kawałków (najlepiej z "dupką") na ciepło przy kawie. Są tego plusy.. Mam mniej w pasie. Są i minusy.. Rozpaczam momentami strasznie! Ale wtedy jest jeden spodób na smutek(...)upieczenie czegoś.. co będzie dobre (chciałam napisać równie dobre, ale się nie da aż tak) jak jabłecznik mojej babci. Co z tego wynikło? Może spróbujecie sami? Składniki: 300g mąki gryczanej 100g wiórek kokosowych 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki stewii Cynamon 4 duże jabłka 2 szkl. wody Przygotowanie: Mąkę dokładnie łączymy z proszkiem
CzarnawisienkaDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To najlepsza szarlotka jaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciasta z jabłkami mają dużo jabłek a
Marta GotujeWystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskich jabłek,poczuć znajomy aromat, zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W
Wanilia i KardamonSzarlotka amerykańska idealna do zjedzenia na ciepło podana z lodami lub na zimno. Rewelacyjne kruche ciasto, takie jak lubię :) Mniam!! W USA znana jest pod nazwą szarlotka mamusi, czyli taka domowa, pachnąca i kojarząca się z domem rodzinnym. Może i kiedyś moje dzieci będą kojarzyły ten zapach ze smakiem i domem z dzieciństwa. Zapraszam po przepis i koniecznie podzielcie(...)się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Na blogu w zakładce CIASTA znajdziecie przepisy na inne szarlotki i jabłeczniki. Ciasto 350 g mąki pszennej 80 g masła 80 g smalcu 6 łyżek zimnej wody 2 płaskie łyżki cukru pudru Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, smalec, wsypać cukier i wlać wodę. Wszystko zagnieść na gładkie
O kuchni z uczuciemSernik z jabłkami Smaczny i delikatny sernik z jabłkami na kruchym spodzie. Polska słynie z serników, na świecie mówi się na sernik polskie ciasto twarogowe i cieszy się ono ogromną popularnością. Moje wypieki to głownie serniki, sernik amerykański vel nowojorski, sernik z białą czekoladą, sernik na zimno i wiele innych. Od tych prostych przepisów z masłem, do tych bez masła(...)Mój Ulubiony, Hanusi, Bieluch, Pilos, Piątnica lub zwykły twaróg półtłusty lub tłusty trzykrotnie mielony. Przyszedł czas na sernik z jabłkami, sprawdzony przepis na sernik z wiaderka, bez masła na kruchym spodzie. Masa twarogowa i jabłka tworzą znakomite połączenie. Święta Bożego Narodzenia czas kiedy dom pachnie klasycznym sernikiem, makowcem i innymi pysznościami. Dziś chcę zaproponować odskocznię od tradycji, sernik z jabłkami
Dieta moja pasjaPrzepis na Apfelkuche znalazłam kawał czasu temu, w jakiejś gazecie niemieckiej. Wtedy niemiecki był dla mnie zupełnie obcym językiem, ale znał go mój tata, który musiał
Smakowy Rajpotrzeba jajek, więc jest to ciasto idealne dla osób, które nie mogą ich jeść. Jabłecznik bez zmiany proporcji składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej. Jabłecznik na kefirze (bez jajek) Składniki: ciasto 2 szklanki (320g) mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szklanki (135g) kefiru 150g masła 100g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto powinno być luźniejsze w konsystencji niż klasyczne ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno - gotowe ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości - na dno tortownicy wyłożyć
Smakołyki BerenikiSzarlotka to ciasto, które najczęściej gościło w naszym domu, gdy byłam dzieckiem. Kruchy spód, warstwa prażonych jabłek i wierzch ozdobiony ciastem. Po latach zmodyfikowałam ten przepis
Dieta bez mlekaDlaczego taka nazwa ciasta? spytacie? to ciasto pewnej damy i powiem że szarlotka jest pyszna. Smakuje obłędnie i nie można jej porównać do niczego co wcześniej
Moje Małe CzarowanieJesień już w pełni na drzewach liści brak a w zapasach na zimę pełno jabłek. Co z tym zrobić? Nic prostszego niż szarlotkę. Najlepsze jesienne ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieI kolejny z serii przepisów dietetycznych. Ty razem starałam się nieco odchudzić szarlotkę. Zdecydowanie ulubione ciasto większości osób. Dla tych, którzy mają ochotę na odrobinę tej
Mania Gotowania