noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki z ricotty (Gnocchi di ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro) **** Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik
La grande e la piccola cuocakażde inne szarlotki ( czy też jabłeczniki ), które do tej pory wychodziły z mojej kuchni, przy tej dzisiejszej po prostu nie są godne nazywania ich szarlotkami ——— Szarlotka sypana, czyli… ciasto, bez użycia mikserów, robotów kuchennych i innych tym podobnych maszyn Bez zagniatania, bez jajek i bez stresu, że coś może się nie udać(...)Składniki na szarlotkę: szklanka mąki szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5kg jabłek 150 g masła (mocno schłodzonego) Przygotowanie szarlotki: Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy kaszę, cukier i całość mieszamy łyżką. Jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Boki i dno tortownicy ( śr. 24cm ) smarujemy masłem
NiePieprz.plTaki puszysty jabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego mleka jest wręcz idealny. Do tego niech dołączy dobry film, świece i puszysty kocyk. To zdecydowanie jest mój dzisiejszy zestaw na wieczór. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia
Niezły MłynekTaki puszysty jabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego mleka jest wręcz idealny. Do tego niech dołączy dobry film, świece i puszysty kocyk. To zdecydowanie jest mój dzisiejszy zestaw na wieczór. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia
Niezły Młyneksię cudownie i w międzyczasie (to ostatnio moje ulubione słowo, bo czasu brak ...) zróbcie przepyszny i bardzo prosty jabłecznik. Oficjalnie sezon na jabłka uważam za otwarty, te do jabłecznika zebrałam u drugiej Mamy na działeczce, a zbiór był już obfity! Wczoraj zaś nazbierałam na wieczornym spacerze kilka chwastów i tak oto powstały dzisiejsze zdjęcia ... Co tam róże ... Wystarczy udać(...)gramów masła 82% 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na warstwę jabłkową: 8 średnich jabłek (najlepiej twardych i słodko - kwaśnych) sok z 1/2 cytryny 30 gramów cukru waniliowego cukier drobny do wypieków (do smaku) cynamon (do smaku) Składniki na piankę (bezę): 5 białek szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków Wykonanie
Garniec Magaliewytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odpowiednio więcej odtłuszczonej mąki migdałowej , która także jest elementem przepisu. Jabłecznik warstwowy Kolejny pyszny dowód na to, że jabłka na keto diecie wcale nie są całkowicie wykluczone. Oto bowiem keto jabłecznik w pełnej krasie. Efekt w postaci miękkiego i puszystego, a zarazem soczystego ciasta uzyskuje się dzięki warstwom jabłek. Mocno cytrynowe(...)erytrytol ) 120 g masło klarowane (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki masło orzechowe 120 g mąka kokosowa 35 g odtłuszczona mąka migdałowa (lub mielone migdały) 1 łyżeczka proszek do pieczenia (bez fosforanów) 1 szczypta sól ( himalajska , kłodawska lub morska ) 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jabłka pokroić w cienkie plastry, pokropić sokiem
Modern Cave Girlborówki amerykańskiej W pierwszej misce łączymy rózgą mokre składniki – jajka, olej, pastę waniliową, jogurt i śmietanę. W drugiej mieszamy suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier z wanilią. Do miski ze składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Dodajemy umyte i osuszone borówki(...)bardzo proste w przygotowaniu „małe umilacze” – do kawy herbaty… i nie tylko. Bez wyrabiania, bez długiego oczekiwania, wystarczy odrobina chęci. Przepis znalazłam W Mojej kuchni u Aleex, przygotowałam z niewielkimi zmianami. Gorąco polecam i życzę smacznego. Słodkości na jogurcie , w ramach Ciasto na niedzielę , piekły: GRUNT TO PRZEPIS! – Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka https://grunttoprzepis.blogspot.com/…/mao-sodkie-ciasto-jog
mojewypiekiinietylkociepłe w 10 minut, tyle że zdążyłam zrobić zdjęcia, a Nina była zbulwersowana, gdy po chwili przyszła po drugą porcję i nic już nie było, stwierdziła, że to bez sensu piec, gdy wszystko od razu zjedzone, ha! A teraz konkrety: ciasto jest lekkie, ale wilgotne, teoretycznie wytrzyma kilka ładnych dni, ale w praktyce, nie wierzę że dotrwa do dnia(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Margarynę/olej zbenduj na puszytystą masę razem z cukrem, bananami i syropem klonowym Do powstałej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszaj. Jabłka obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Dodaj do ciasta. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce
greenscarfPrzepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto(...)mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynyDodatkowo:- 1,5 kg jabłek- 2 budynie śmietankowe bez cukru- 4 łyżki cukru do budyniu- 750 ml mleka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy
mojewypiekiinietylkosiąpił obrzydliwy deszcz. Na takie dni stworzono wypieki. Szarlotka na kruchym cieście to takie cudo, że zapomnicie o mokrej szarówce za oknem, bo w domu będzie pachniało masłem, pieczonymi jabłkami i cynamonem. Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Nie ma jednej, słusznej odmiany jabłek na szarlotkę – wszystko zależy od osobistych preferencji(...)kruchym, ale zwartym miąższu i słodko-kwaśnym aromacie, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia i wcześniejszego podsmażania. Szarlotka na kruchym cieście – wskazówki Kruchy spód . Są dwie rzeczy, które możecie zrobić, by spód ciasta pozostał kruchy. Pierwsza to podpieczenie go przed dodaniem jabłek. Bez tego punktu możecie się pożegnacie z kruchością. Wystarczy 15 minut w piekarniku. Drugi
Na-talerzu.plchyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu. Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego! U mnie dziś właśnie jabłecznik z połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł(...)drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić. Jej przygotowanie jest proste i nie powinna nikomu sprawić trudności, a taka jeszcze lekko ciepła będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne popołudnia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Kuchnia w czekoladziesezonowymi owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik(...)Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto
My simple kitchenJabłecznik z kokosową bezą na kruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. składniki na tortownicę(...)ciasto 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia beza kokosowa 3 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru
Smakowite Daniadobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej. Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty. Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml cukru(...)puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści całość po upieczeniu. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 30 minut bez termoobiegu. Podawać po przestudzeniu - można z lodami i bitą śmietaną. Świetnie też
Ze smakiem bez glutenuzaczynałam moją przygodę z pieczeniem ciast, często sięgałam po gotowe ciasta w proszku, bo były bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udawały (no chyba, że zapomniało mi się wyłączyć na czas piekarnika). Najczęściej przygotowywałam karpatkę lub jabłecznik z budyniem i to właśnie ten ostatni był moim ulubionym ciastem :) Później, gdy nabrałam już nieco doświadczenia, ośmieliłam się na samodzielne(...)wolę zapomnieć, ale często wspominając początki przypominam sobie smak tamtego jabłecznika. Postanowiłam go odtworzyć, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest o niebo lepsze od tamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO
Rozpustne gotowanie