okazji nadchodzącego Halloween przygotowałam dzisiaj babeczki red velvet. Postanowiłam je nieco podkręcić i powbijałam w nie nieco potłuczonego szkła (z landrynek), skropiłam odrobiną krwi z syropu malinowego i gotowe ;) Polecam!!! Składniki na babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru
Rozpustne gotowanieAkurat jest na to teraz świetny okres Razem z przyjaciółmi cyklicznie robimy wspólne kolacje gdzie każdy przygotowuje coś do jedzenia w danym temacie. Tym razem myślą przewodnią kolacji był Halloween więc ja postanowiłam zrobić babeczki dyniowe halloweenowe oraz zupę-krem z dyni
Kuchenne Wariacjeroku wielkimi krokami zbliża się jedno z moich ulubionych świąt-Halloween. Dziś mam dla was wyjątkowo brudne paluchy. Składniki: 200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka migdały w miodzie(kupiłam w tygodniu greckim w Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker
Wielki apetytjuż pewnie zauważyliście uwielbiam Halloween i wszystko co się z nim wiąże. Zapraszam was na krótką fotorelację z tegorocznego szaleństwa. Działo się,oj działo.Było strasznie smacznie i bardzo śmiesznie. Nikt nie ma wątpliwości,że za rok powtórka:) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytHalloween to takie zapożyczone święto co do którego są wyjątkowo mieszane uczucia. My jak co roku w naszych skromnych progach zorganizowaliśmy ze znajomymi imprezę. Coś tam zjedliśmy, coś tam wypiliśmy i jak zwykle się wydurnialiśmy. Jeśli szukasz inspiracji na halloweenowe jedzenie, przebranie, dekorację lub jesteś ciekawy jak potrafią bawić się inny- zapraszam na fotorelacje. Zaczęli się schodzić goście Sweetaśne małżeństwo
Wielki apetytCukierek albo psikus? Czyli słodki akcent na dziecięce Halloween. Moje dzieci pokochały je za wygląd, ja za prostotę i łatwość w przygotowaniu. Zapraszam was na bezowe duszki. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna oczka cukrowe lub czekoladowe Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy
Wielki apetytMocno czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto. Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone
JedzeniomaniaBardzo lubię robić muffiny bo są proste i szybkie w wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mama GotujeNigdy nie obchodziłam halloween, ale mając dzieci pewnie niedługo zacznę. Postanowiłam się przygotować i doszłam do wniosku, że przyrządzanie "przerażających" dekoracji i krwiste odsłony zupełnie zwyczajnych produktów naprawdę mogą dać frajdę. W końcu wszyscy lubimy czasami mroczne opowieści. No to zaczynamy :) To wydarzyło się takiej nocy jak dzisiaj. Początkowo wszystko zapowiadało się spokojnie, lecz nagle od morza zaczął dąć
Pełny talerzDzisiaj Halloween albo jak kto woli Dziady;) Przyznam szczerze, że w planie na ten dzień były mini serniczki w kształcie dyń jednak moja nowa foremka postanowiła się odkształcić podczas pieczenia więc niestety plan legł w gruzach...Swoją drogą spotkaliście się z taką sytuacją, żeby forma silikonowa przeznaczona do pieczenia odkształciła się własnie podczas pieczenia? No ale nic.. Masa
Krakowskie smaki Anihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cukierek, albo psikus… A może muffinkę ;-) Upiekłam je specjalnie z okazji Halloween. Nareszcie mam wolny czas i mogę się zająć tym co lubię najbardziej. Trochę mnie tutaj nie było, ale niestety nie udało mi się pogodzić nauki z blogowaniem. Wracałam do domu bardzo
Na słodko lub wytrawnieCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tradycyjne jesienne ciasto pieczone z okazji Święta Dziękczynienia i Halloween w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Kruchy spód i delikatne dyniowe nadzienie pięknie pachnące korzennymi przyprawami. W mojej wersji ciasto jest z mąki razowej a więc zdrowsze niż zupełnie z białej
maniapieczeniaInspiracji na halloween'owe muffiny ciąg dalszy.Tym razem pająki. Nie może ich zabraknać w żadnym strasznym zamczysku. Takie małe, a potrafią z największego twardziela wydobyć najwyższy pisk. Dziś zaatakowały moje czekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz:- 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki)- paluszki z makiem- biały lukier - rozpuszczona czekolada
W kuchni wieczoremzasadzie nie jestem fanką przenoszenia Halloween na polski grunt, ale trudno mi się oprzeć wypróbowaniu cudzych tradycji kulinarnych związanych z tym świętem. W Irlandii, dzień lub dwa przed 31 października, piecze się barmbrack cake. Słodkie ciasto, określane też mianem chleba, które podaje się ponoć z masłem i kubkiem herbaty. Największą atrakcją tego ciasta jest jednak moc przepowiadania przyszłości :) Gospodyni może
W kuchni wieczoremprawda przepis i fotka jest z tamtego roku ale myślę, że przed zbliżającym się Halloween warto przypomnieć jak zrobić paluchy wiedźmy. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Fajnie by było aby w ich robieniu pomogły nam dzieci. Mój synek już dziś zaniósł do szkoły dynię, którą sam wyciął. Więc może na słodki poczęstunek zrobimy właśnie takie paluchy.Rozwi
Ewa w kuchni