najwyższa już pora! Ja mam trzy okrągłe i jedną podłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy , zmieniłam tylko nieco proporcje, żeby tort był wyższy (wszystko podaję poniżej), piekłam go w dwóch niedużych foremkach (16 cm każda). Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciastkozercyzabawy jest z dekoracją. Oczywiście nie muszą to być mumie, a białą czekoladę można zastąpić ciemną lub np. posiekanymi orzechami. Za to moja wersja świetnie wpisuje się w temat Halloween. Czytaj dalej... Artykuł Dyniowe trufle mumie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuJuż za 3 tygodnie - Halloween, dlatego też postanowiłam przygotować "straszny" deser, który będzie idealną słodką przekąską na 31 października. Zachwyci dzieci jak i dorosłych. Przygotujecie go z łatwo dostępnym składników, ale niestety galaretkowe robaki są nieco czasochłonne w przyrządzeniu. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 galaretka o smaku wiśniowym 1 szklanka wrzącej wody 125 g kruchych ciasteczek
Ugotowaćokazji nadchodzącego Halloween przygotowałam dzisiaj babeczki red velvet. Postanowiłam je nieco podkręcić i powbijałam w nie nieco potłuczonego szkła (z landrynek), skropiłam odrobiną krwi z syropu malinowego i gotowe ;) Polecam!!! Składniki na babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru
Rozpustne gotowanieAkurat jest na to teraz świetny okres Razem z przyjaciółmi cyklicznie robimy wspólne kolacje gdzie każdy przygotowuje coś do jedzenia w danym temacie. Tym razem myślą przewodnią kolacji był Halloween więc ja postanowiłam zrobić babeczki dyniowe halloweenowe oraz zupę-krem z dyni
Kuchenne Wariacjeroku wielkimi krokami zbliża się jedno z moich ulubionych świąt-Halloween. Dziś mam dla was wyjątkowo brudne paluchy. Składniki: 200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka migdały w miodzie(kupiłam w tygodniu greckim w Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker
Wielki apetytjuż pewnie zauważyliście uwielbiam Halloween i wszystko co się z nim wiąże. Zapraszam was na krótką fotorelację z tegorocznego szaleństwa. Działo się,oj działo.Było strasznie smacznie i bardzo śmiesznie. Nikt nie ma wątpliwości,że za rok powtórka:) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytHalloween to takie zapożyczone święto co do którego są wyjątkowo mieszane uczucia. My jak co roku w naszych skromnych progach zorganizowaliśmy ze znajomymi imprezę. Coś tam zjedliśmy, coś tam wypiliśmy i jak zwykle się wydurnialiśmy. Jeśli szukasz inspiracji na halloweenowe jedzenie, przebranie, dekorację lub jesteś ciekawy jak potrafią bawić się inny- zapraszam na fotorelacje. Zaczęli się schodzić goście Sweetaśne małżeństwo
Wielki apetytCukierek albo psikus? Czyli słodki akcent na dziecięce Halloween. Moje dzieci pokochały je za wygląd, ja za prostotę i łatwość w przygotowaniu. Zapraszam was na bezowe duszki. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna oczka cukrowe lub czekoladowe Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy
Wielki apetytMocno czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto. Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone
JedzeniomaniaNiecodzienna propozycja – babeczki – mózgi. Choć wyglądają trochę strasznie, mają swój niepowtarzalny urok. A co niemniej istotne, są niezwykle smaczne. Halloween tuż, tuż, poczujmy się jak zombiaki. Zjedzmy kawałek mózgu. Ciastkowego oczywiście. inspiracja: mojewypieki.com Artykuł Uczta dla zombiaków pochodzi z serwisu Ciastkowy
ciastkowylabBardzo lubię robić muffiny bo są proste i szybkie w wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mama GotujeNigdy nie obchodziłam halloween, ale mając dzieci pewnie niedługo zacznę. Postanowiłam się przygotować i doszłam do wniosku, że przyrządzanie "przerażających" dekoracji i krwiste odsłony zupełnie zwyczajnych produktów naprawdę mogą dać frajdę. W końcu wszyscy lubimy czasami mroczne opowieści. No to zaczynamy :) To wydarzyło się takiej nocy jak dzisiaj. Początkowo wszystko zapowiadało się spokojnie, lecz nagle od morza zaczął dąć
Pełny talerzDzisiaj Halloween albo jak kto woli Dziady;) Przyznam szczerze, że w planie na ten dzień były mini serniczki w kształcie dyń jednak moja nowa foremka postanowiła się odkształcić podczas pieczenia więc niestety plan legł w gruzach...Swoją drogą spotkaliście się z taką sytuacją, żeby forma silikonowa przeznaczona do pieczenia odkształciła się własnie podczas pieczenia? No ale nic.. Masa
Krakowskie smaki Ani