gulasze - 3717 przepisów (strona:178/248)

BURACZKI ZASMAŻANE 190

złoty kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny.Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem... Podobnie jak i do kapusty kiszonej

Walijskie Pichcenie
PLACKI ZIEMNIACZANE 125

surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :)Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem..U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci" tzn. posypane jedynie niewielką ilością cukru

Walijskie Pichcenie
BIGOS CYGAŃSKI 241

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku

Walijskie Pichcenie
OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI 158

Lubię buraki pod każdą postacią. Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki. Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu... Polecam gorąco!Składniki:6 buraczków średniej wielkości1 cebula (10 dag)4 łyżki oliwy lub oleju2 płaskie łyżki cukru1 łyżeczka soli¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smakusól, cukier

Walijskie Pichcenie
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 203

Bardzo lubię gotowane mięsko. Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupkę :) Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze! Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka

Walijskie Pichcenie
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 242

Bogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe

Walijskie Pichcenie
KASZA Z WARZYWAMI 134

różnych wersjach. Dziś wersja  warzywno-pieczarkowa.  Jest to syte , pyszne i miłe dla oka danie jednogarnkowe albo smaczny dodatek do sztuki mięsa w sosie, czy gulaszu.  Dla mnie akurat tutaj mięsko jest zupełnie zbyteczne, bo zestawienie sypkiej kaszy i dużej ilości ulubionych warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem obiadowym.  Składniki: 400g kaszy jęczmiennej grubej płaska łyżeczka soli

Walijskie Pichcenie
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 112

Wyjęłam mięso z zamrażarki.... i okazało się piękną łopatką, zamiast być wołowiną na gulasz.   Ale nastawienie nie zmieniło się.  Miała być zupa gulaszowa - i była. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie

Malinowe Pocałunki
Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron. 163

Dość oryginalne połączenie smaków, ale jakże nowatorskie i smaczne. Coś innego niż tradycyjny gulasz, z makaronem. Pyszna polędwiczka, swojski makaron z ciasta bez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl

Malinowe Pocałunki
Placuszki ziemniaczano - cukiniowe 243

przygotowaniu:) W tego typu potrawach największą trudność mi sprawia solenie, dlatego warto w trakcie przygotowywania masy, próbować ją.Gotowe placuszki możemy jeść zarówno same, ja i z dodatkami, np. gulaszem, twarożkiem i warzywami, lub innymi składnikami.Chętnie poznam Wasze pomysły na dodatki

Taste Of My Day
Kluski śląskie 192

Kluski śląskie, ukochane w moim domu mordoklejki. Oczywiście koniecznie z dziurką, w której zbiera się gęsty sos. Z reguły podaję je z gulaszem wieprzowym lub wołowym. Ale jak dla mnie, mięsa może być w nim mało, grunt, żeby było dużo sosu ... I muszę się przyznać, że, co zostało mi z dzieciństwa, uwielbiam wylizywać na koniec talerz :-). Zrobienie śląskich, wbrew pozorom

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka 316

dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 180

chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań - fritto misto. Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie griva. Tapulone to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi

Z Kuchni Do Kuchni
gulasz z indyka z warzywami... 130

przykryciem i co jakiś czas mieszając z 20 minut nie dolewać wody - warzywa puszczą swój sok i będzie sosik na koniec dodać paprykę, zioła prowansalskie i maggi najlepiej gulasz smakuje z ryżem........SMACZNEGO!!! Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - zastosowanie: wzbogaca wszystkie dania, szczególnie owoce morza, steki

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak z rosołu z pomidorami suszonymi, porem i chilli... 147

pomidorom bardzo mocny i skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie:można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania