gulasze - 3717 przepisów (strona:176/248)

Bogracz 180

Bogracz...Soczyste i kruche mięso wołowe.Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki.Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;2

Gospodyni Miejska
Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli 220

pieprzem, ewentulanie cukrem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).Olej można zastąpić oliwą.Surówka jest idealna do ryb, gulaszów, wątróbki i innych potraw mięsnych.Najważniejsze w tej surówce jest pokrojenie wszystkich skałdników w drobną kostkę.Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 190

cholesterolu.Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach.Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był

SzczyptaSmaQ
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 251

wodą ciągle mieszając- tak przygotowaną masę wlewamy do naszej doprawionej miękkiej kapusty i mieszamy, aby się nie przypaliła. - gotowe kapustę podajemy jako ciepły dodatek świetnie komponuje się z gulaszem

Basia w kuchni
Podsumowanie listopada 188

Kolejny miesiąc minął..a ja ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu listopadzie opublikowałam tylko 24 wpisy..Obserwatorów bloga mam 202... ..Polubień" na FB przybyło

Moje domowe kucharzenie
Policzki wołowe w piwie z warzywami i korzenną nutą 222

byłam pewna, aż do momentu spróbowania nowego Książęcego chlebowo-miodowego. Jego ciekawa goryczka, lekka słodycz i piękny kolor pasują tutaj idealnie. Cud, miód po prostu !Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikamiROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Poznaj swojego blogera :) 139

mnie karmelizowany kożuch z mleka w otoczeniu chmury ze skorzonery, tylko chamski schabowy z kością. Nie potrafię się podlizywać pisząc: „Łał!! Cudownie i apetycznie to wygląda”, skoro wygląda jak gulasz wielokrotnie zjedzony, a zachwyt wzbudza tylko dlatego, że zrobiła to pani z telewizora.Życie w sumie to nie jest bajka. Jeśli wracasz po północy do domu bez butów to absolutnie

ladykitchen
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 168

Przepis ten dedykuję przyjacielowi rodziny Jackowi M., który z niecierpliwością się o niego dopytuje, jak również jego pięknej małżonce Ani. Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki

Pasje Jolki
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 186

królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków

Chilli Czosnek i Oliwa
PLACUSZKI CUKINIOWE 130

Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś

Wypisz Wymaluj
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 247

krokiety. A ponieważ ostatnio oprócz ziemniaków zostały mi brokuły i podsmażone pieczarki - dodałam starty ser i zrobiłam całkiem smaczne krokieciki, które zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez

Walijskie Pichcenie
BURACZKI ZASMAŻANE 203

złoty kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny.Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem... Podobnie jak i do kapusty kiszonej

Walijskie Pichcenie
PLACKI ZIEMNIACZANE 138

surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :)Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem..U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci" tzn. posypane jedynie niewielką ilością cukru

Walijskie Pichcenie
BIGOS CYGAŃSKI 253

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania