gulasze - 3717 przepisów (strona:151/248)

Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 144

Bardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu  (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu  (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki

VioletoweKucharzenie
Wegańska PRAGA 157

potrawy. Cena za 100 g wynosi 24 CZK. Od godziny 18 do 20 jest taniej o 20%. Za pierwszym razem próbowaliśmy prawie wszystkiego w małych porcjach - springrollsy, wegański gulasz, pakorę, sos z tofu, warzywa, makaron itp. Na talerzu jest totalny misz-masz. Nabraliśmy tego na tyle dużo, że nie daliśmy rady wszystkiego zjeść. Maugo: Wybór jedzenia jest bardzo duży, wyglądem

Bananowe Pole
Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami 166

parze z Elwirą z bloga Malinowe pocałunki. I jak na pierwszy raz z dziczyzną (zarówno mój, jak i Elwiry) poszło nam całkiem nieźle. Ragout to nic innego jak gulasz, tylko dużo ładniej nazwany. W tym daniu wykorzystałyśmy szynkę z dzika – było pysznie.   Składniki: olej do smażenia Czytaj dalej... Artykuł Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami pochodzi

Pasja Smaku
Migawki z Krakowa 151

bądz, magicznego Krakowa ;) Obchody rocznicy odzyskania niepodległości Wawel wieczorową porą Wisła, widok z Wawelu I zdjęcia bardziej związane z tematyką bloga: ;) Burgery z MoaBurger - klasyczny z serem oraz BBQ Gulasz drobiowy z bakłażanem, cukinią i pieczarkami z kociołka, pyszny! ;) Piękne, prawda? ;) Ps. Już jutro zapraszam na nowy, kulinarny wpis ;) Będzie, dynia, będą gofry

Domowa cukiernia Ewy
Kopytka 136

mających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z sosem lub skwarkami,  ale też są dobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni.  Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy

W kuchni bez szafek
Węgierska zupa gulaszowa 224

Polak, Węgier - dwa bratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca

Wyprawy kulinarne
KURCZAK W PIKANTNEJ KOKOSOWO-MIGDAŁOWEJ PANIERCE – przepyszny! 211

ostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę

Ostra na Słodko
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 208

gruba to powinno nam się udać wykroić z niej steka. Jeśli nie, to z tego kawałka mięsa można przygotować carpaccio wołowe , albo pokroić w mniejsza kostkę i przygotować aromatyczny gulasz lub zupę z wołowiny. Polędwicę wołową jak każde mięso należy przygotować przed obróbką, to znaczy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz błon. Zawartość tłuszczu miedzymieśniowego i sródmięśniowego (w wołowinie wynosi

W kuchni Katie
Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem 213

Powoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania płynne lub półpłynne - wszelkie zupy, leczo, dania jednogarnkowe, gulasze. Skoro jest już lepiej, pokusiłam się o "normalny" obiad. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Gulasz na piwie 186

Przepraszam że się ostatnio nie rozpisuję. W dalszym ciągu dokucza mi brak czasu. Postaram się lepiej dopracować kolejne przepisy, tymczasem coś na szybko. Przedstawiam gulasz na piwie. Smak typowo ziołowy w sam raz na jesień. Składniki: Cebula (1 sztuka) Marchew (2 sztuki) Czarna rzepa (1 sztuka) Majeranek Tymianek Rozmaryn Pieprz Sól Piwo - jedno małe Koncentrat pomidorowy łyżka Liść laurowy

Lubczyk i Wanilia
Kluski śląskie 274

kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są idealne jako dodatek do różnych gulaszy, duszonych mięs w sosie

Monia miesza i gotuje
Tajine z wołowiny z patelni 147

szafranu opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli  Możecie też skorzystać z tego przepisu - klik, klik  na Ras el hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju). Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Indyjskie curry z żołądków 138

Podroby goszczą na Waszym stole czy omijacie je szerokim łukiem? Ja lubię wszelakie podroby i na naszym stole goszczą często. Czy to w postaci gulaszów, galaretki czy panierowanych z owocami jak np. wątróbka. Polecam bo to mały wydatek a jedzenie super. Dziś proponuję żołądki po indyjsku i polecam. Indyjskie curry z żołądków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placki Ziemniaczane z Piekarnika 116

Znakomite i "odchudzone" placki ziemniaczane. Placki te przygotowałam w piekarniku. Tarłam na grubych oczkach. Placki te podaję z jogurtem naturalnym albo z gulaszem.  Łatwe i szybkie do wykonania. Polecam:) SKŁADNIKI: 1 Kg Ziemniaków 2 Cebule 2 Jajka Sól i Pieprz 1 Łyżka Koperku Suszonego 2 Łyżki Mąki Ziemniaczanej 2 Łyżki Mąki Pszennej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Ziemniaki Obrać, Zetrzeć

Gotowanie Patki
Karkówka duszona z kapustą 123

ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz. Podsmażyć wszystko w rondlu około 5 minut i dodać kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach, wędzoną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlać

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania