gulasze - 3717 przepisów (strona:152/248)

Grasica cielęca w sosie z madery 166

smaczna (zmiany zaznaczone kursywą). *mirepioix - mieszanka cebuli, marchwi i selera naciowego - 2 części cebuli, 1 część marchwi i 1 część selera. Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki

królestwo garów
Restauracja Grota w Grudziądzu 175

szybkim napełnieniu żołądków z bogatej karty dań wybraliśmy dość jednorodne menu – wszyscy bowiem skusiliśmy się na placek po cygańsku, który jak się okazało był dobrym wyborem. Placek ziemniaczany świeży, gulasz smaczny a zestaw surówek bez zarzutu. Wcześniej jednak spróbowaliśmy dwóch zup: żurku ( nie odpuszczam, kiedy zobaczę go w karcie ) i czerniny. Żurek podany był w chlebku, ale we właściwej temperaturze

Smaki Ewy
Pieczony pasztet z łopatki 222

Pieczony pasztet z łopatki Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet . Ten ostatni przeważył , tym bardziej , że na hasło , odzew był od całej familii i nie dało się już wykręcić . No cóż większość rządzi , choćby mniejszość , nie była w zachwycie , taki klimat , takie życie " class

Ogrodnik w podróży
Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello 123

mięsa na gulasz z dzika, 1 kg pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna

królestwo garów
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze! 173

Placki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo z cukrem. Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu. Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe

Ostra na Słodko
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 330

Gotująca się woda powinna tylko lekko mrugać, nie może gwałtownie buzować. Gorące pyzy podajemy z dodatkiem cebulki i boczku, przesmażonych na wytopionej ze skwarków słoninie. Lub jako dodatek do gulaszu albo ulubionego sosu. Jemy szybko, żeby nie zdążyły ściemnieć. Z resztą – kto jadłby wolno pyzy podane tak, jak u babci? ;) SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków TYPU

Karo in the Kitchen
Przyprawa węgierska 134

Skarby jesieni - warzywa " (klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
DYNIOWA ROZKOSZ Z MASCARPONE 171

Dynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru

Z Majeczką w kuchni
Moja przygoda w programie ,,Przepis dnia" - zdjęcia i filmik 162

bardzo podziękować portalowi  DORADCA SMAKU  za zaproszenie . W ten oto sposób mogłam podzielić się przepisem na meksykańskie chili con carne w mojej wersji. Danie jest swoistego rodzaju gulaszem składającym się z mielonego mięsa, ostrych papryczek chili i dodatków w postaci cebuli, pomidorów czy fasoli.  Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków sprawia

VioletoweKucharzenie
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 193

jest właśnie kasza gryczana. Chociaż zdecydowanie częściej zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się zimniej - przestawiam się na grykę. W czasie jesienno-zimowym spożywam zdecydowanie więcej mięsa, głównie w postaci gulaszów, potrawek, czy jako dodatek do pożywnych zup. Uważam, że kasza gryczana najlepiej komponuje się w takich daniach. ;) Nie dość, że działa rozgrzewająco to na dodatek zawiera mnóstwo witamin i minerałów

Kuchnia Ellie
Racuchy z jabłkami i Ballarini Positano 131

się bardzo szybko i równomiernie. Wysokie – niemal 5 centymetrowe ścianki boczne pozwalają na smażenie w głębokim tłuszczu i zapewne sprawdzą się także podczas duszenia mięs i przygotowywania wszelkiego rodzaju gulaszy, o czym nie omieszkam napisać w jednym z kolejnych postów. Uchwyt nie nagrzewa się nawet podczas długotrwałego smażenia. Jest dobrze wyprofilowany, patelnia wraz z zawartością nie wyślizguje się z rąk

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 146

pomidorową...  wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów. A to moje słoiczki ;-) z ponad 50 kg. pomidorów ;-) Polecam też pomidory w kawałkach , idealne do gulaszu, spaghetti  czy innych ulubionych dań z dodatkiem pomidorów.  Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Zagotowałam. I podobnie jak przecier pomidorowy, wlewałam gotujący

potrawyregionalne
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 412

przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku

potrawyregionalne
ZUPA Z CIECIERZYCY 179

jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak:  fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.  Jedną z przyczyn popularności włoskiego

potrawyregionalne
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE 130

Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów. Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu (klik) , z sosami lub same jako przekąska. Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników. Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi. Placki ze śmietaną i z cukrem (klik) Placki ziemniaczane z kurkami (klik) Chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem (klik).   Składniki

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania