gulasz z kurczaka - 731 przepisów (strona:21/49)

Pieczony antrykot wołowy 328

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej

Plate of Joy
Crostini z piwną wątróbką 152

Długo się zastanawiałam co najlepiej będzie smakowało z zimowym, aromatycznym smakiem piwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może serowo-piwna zupa, czy pyszne, czekoladowe brownie, a może palki kurczaka w marynacie z pomarańczą. Wszystko to zrobiłam i nadal się nie mogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać ją piwem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 184

Odkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i

upichcona
KURCZAK W PIKANTNEJ KOKOSOWO-MIGDAŁOWEJ PANIERCE – przepyszny! 241

ostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę

Ostra na Słodko
Zupa gulaszowa z kurczakiem 385

kurczaka na gorący tłuszcz i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paski papryki. Smażymy przez 2-3 minuty często mieszając (jeśli istnieje potrzeba można dodać odrobinę oleju). Na końcu posypujemy kurczaka i paprykę łyżeczką ostrej papryki w proszku, mieszamy i dodajemy do garnka – do cebuli i pieczarek. Składniki w garnku zalewamy bulionem (ewentualnie wodą). Dodajemy liść laurowy i ziela angielskie(...)solą i pieprzem. Śmietankę rozrabiamy z mąką tak, aby nie było grudek i wlewamy do zupy jednocześnie energicznie mieszając nasz gulasz (jeśli nie chcemy zagęszczać zupy, pomijamy mąkę). Zupę gulaszową podajemy z natką pietruszki. Post Zupa gulaszowa z kurczakiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kurczak a'la Stroganow 665

Moja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)wychodzi pyszne danie. Będzie jeszcze pyszniej, a na pewno bardziej wytwornie i elegancko, gdy miseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas.         Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio

Kulinarne Inspiracje
Drobiowy gulasz z batatami i pieczarkami 166

zobaczyłam na blogu Wesoła Kuchnia gulasz z ich udziałem. Stwierdziłam, że pora na coś nowego i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to jedne z lepszych dań z batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów się tutaj doskonale uzupełnia. Składniki na 4 porcje: 2 bataty 500g piersi z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz(...)wrzucić na patelnię, zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu aż będą al dente. Następnie dodać do nich kurczaka i pieczarki. Zagęścić mąką sos (do miseczki wsypać mąkę, odlać czerpak wywaru, który dokładnie wymieszać. Zalać nim sos i mieszać aż gulasz zgęstnieje). Opcjonalnie na koniec możecie go jeszcze doprawić.  Podawać z ugotowanym ryżem i posypać natką pietruszki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Potrawka z kukurydzą i dynią. 200

Dziś nie będę się rozpisywać, zaproszę Was po prostu na szybkie i smaczne danie. Gulasz drobiowy z dodatkiem dyni, to przecież teraz jej czas! Składniki; 1 filet (pojedynczy z kurczaka) pół szkl. zielonego groszku z puszki pół szklanki kukurydzy z puszki 15 dag dyni 2 marchewki sól, pieprz, bazylia, słodka papryka 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki oleju   Przygotowanie

Radość kipiąca uśmiechem.
Curry z kurczaka z kiszonym ogorkiem 240

Curry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem był w niej otwarty słoiczek domowych ogórków

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 224

się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do....  + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z żołądków drobiowych 237

małego lubię żołądki i pamiętam, że zawsze w domu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ostra papryka garść posiekanej natki pietruszki(...)płyn podczas duszenia za bardzo odparował należy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodac posiekana natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym

Monia miesza i gotuje
Paprykarz z kurczaka. 252

bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną(...)oryginalne przepisy, by maksimum smaku uzyskać przy użyciu minimum tłuszczu. Z pewnością warto to zrobić, bo węgierski obiad na polskim stole może być strzałem w dziesiątkę! Składniki: 500 g kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety) 1 duża cebula 1 pomidor 1/2 łyżki smalcu lub oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 czerwona papryka 2 łyżki kwaśnej

zadanie-gotowanie
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 257

który jest specjalnie dla nich zabijany i oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki lub też nogi kurczaka, które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony(...)Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:        tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami        tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem. Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z gulaszem i klopsikami grzybowymi 211

wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 750 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka wędzona natka pietruszki klopsy: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, natka pietruszki 1 łyżka pudru grzybowego(...)pieprz 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki mąki pszennej typ 500 olej do smażenia Klopsy: Pierś z kurczaka,, cebule obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące. Gulasz: Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno

wesoła kuchnia
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 358

sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula            olej

Walijskie Pichcenie