Krupnik tradycyjny – dla jednych zmora dzieciństwa, dla innych ulubiona zupa. Ja na szczęście należę do tych osób, które krupnik uwielbiają i mogłabym go jeść na
Kulinarne PrzebojeTakie domowe zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując
Gotowanie...to proste !Kotlety pieczarkowe z jajkami to pyszne wydanie kotletów bezmięsnych. Pamiętam jak początkowo niezbyt ufnie podchodziłam by je zrobić. Po pierwszym kęsie zakochałam się jednak w ich
Pieprzyć z Fantazjąjuż bulionu warzywnego czy drobiowego – w zależności jak wolicie. Miseczka takiej zupy nasyci Was na wiele godzin i rozgrzeje w chłodne dni. Na zdrowie Zobacz też: Krupnik z grzybami Krem z warzyw korzeniowych i papryki Zupa meksykańska Zupa ogórkowa Przepis na zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki nóżka i skrzydełko
Kuchnia Bazyliioleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać. Artykuł Roladki drobiowe nadziewane pieczarkami i serem mozarella pochodzi z serwisu Spice Things
Spice things upKrupnik grzybowy – zupa aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ugotujcie od razu większy garnek zupy i zawekucjcie , będzie czekała sobie w
Dorota SmakujeDzień Dobry w czwartek :) Taką zapiekankę polecam na obiad. Jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo sycąca. Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem
IzabelawkuchniMięso z perliczki jest delikatne, pyszne i warto je zajadać. Idealnie nadaje się do sałatek a także tak jak tutaj do risotta, smakuje obłędnie. Zachęcam do
Moje Małe Czarowaniegrill jest o tyle lepszy, że zamykam mięso i jest poddane od razu dużej temperaturze jednocześnie z dwóch stron. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste. Do sosu użyłam swoich mrożonych grzybów, które dusiłam na wcześniej podsmażonej cebulce i podprawiłam śmietaną 18% Wszystko oczywiście doprawiłam solą i pieprzem. Takie proste i bardzo smaczne danie obiadowe 😊 (function
Kulinarne przemysleniaTaka zapiekanka jest idealna gdy na przykład nasza druga połówka spóźnia się na obiad, a obiad może na nią poczekać w piekarniku nie stygnąc :) Zapiekanka jest
Gotowanie...to proste !Wegańska wersja zupy? kurkowej Dzięki temu, że białoruską część Białowieskiego Parku Narodowego możemy odwiedzić bez wizy, w trakcie pobytu w tamtych okolicach wybraliśmy się na jeden
Roślinożerni urlopowiczeKrokiety to bardzo popularne danie. Najczęściej przygotowuje się je jako dodatek do barszczyku czerwonego. Można je zrobić z różnymi farszami, w wersji bezmięsnej np. z kapustą i grzybami lub z pieczarkami, albo w wersji mięsnej tak jak ja dziś. Moje krokiety to tak naprawdę pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Takie krokiety mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do barszczu
Waniliowe Improwizacjeprzepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-pieczarkowa.html), zupę krem brokułowo - serowy (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-brokuowo-serowy.html), zupę krem z porów (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-z-porow.html), zupę grzybową z suszonych grzybów leśnych (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-grzybowa.html), ziołową pomidorową z ziemniakami (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/zioowa-pomidorowa-z-ziemniakami.html), zupę jarzynowo - brokułową z zacierkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/zupa-jarzynowo-brokuowa-z-zacierkami.html), zupę krem z cukinii (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/zupa-krem-z-cukinii.html)
Waniliowe Improwizacjedoczekała się "swojego momentu" - do tej pory zwyczajnie nie miałam na nią pomysłu. Po czwarte - szukałam sposobu , jak to wszystko ze sobą połączyć :) Pamiętacie przepis na duszonego królika z grzybami ? Tym razem przygotowałam drugą część mięsa, które mi wtedy zostało - w zupełnie innym klimacie! Opowiem Wam jak powstało danie niemal kuchni fusion... Owoce aronii na krzaku... i owoce aronii
Gary Bez dnaekonomiczne (zmniejszenie strat żywności, zwiększenie wydajności i obniżenie kosztów produkcji), technologiczne (przedłużenie trwałości, uzyskanie pożądanych cech, zapobieganie zmianom jakościowym, zwiększenie atrakcyjności produktu), zdrowotne (eliminowanie niepożądanych składników, hamowanie rozwoju bakterii, grzybów i pleśni). Aby substancje dodatkowe mogły być dodane do żywności muszą być bezpieczne dla człowieka, a ich zastosowanie powinno mieć uzasadnienie technologiczne – oznacza to, że dany produkt spożywczy o określonych
Z notatnika dietetyka