500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 łyżek masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu Suszone grzyby namaczam przez 4 godziny w letniej wodzie, po tym czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut w 500ml(...)desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko raz na samym końcu. Ugotowane grzyby tnę na większe kawałki (przecinam je tylko na pół). Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele
Gotowanie i blogowanieresztę składników. Do 400ml wrzątku wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy je 30-45 minut, prawie do miękkości. Grzyby wyławiamy i kroimy drobniej, na centymetrowe kawałki. Wywar zostawiamy, przyda się. Cebule kroimy w nie najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy(...)grzybów, wlewamy do mięsa i wkładamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180⁰C góra-dół, na 1,20h. Kapusta jest kwaśna, mięso mogłoby się nie ugotować prawidłowo, gdybyśmy dodali je od razu. Do podgrzanej kapusty dodajemy mięso przesmażone i upieczone razem z pozostałym w naczyniu po pieczeniu płynem, ugotowane grzyby i przesmażoną cebulę, podsmażoną i suszoną
Karo in the Kitchensuszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z torebki ). Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie. grzyby około 30 - 50 dag -świeżych cebula, olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, mąka Przygotowanie : Grzyby oczyszczamy, myjemy i osączamy na sicie Cebule(...)wody wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i mieszamy dokładnie Wlewamy to na wrzątek z grzybami i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem mielonym i ewentualnie kilkoma kroplami maggi w płynie. Sosu powinno być około 300 - 400 ml, w trakcie gotowania należy uzupełniać, bo się wygotuje :) Grzyby suszone powinny być umyte pod bieżąca wodą i zamoczone na noc - potem ugotowane
Proste PotrawyPyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów. Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą i niewielką ilością suszu warzywnego. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy
Maminek kulinarnypapryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę(...)małym ogniu około godziny. 2. Następnie do mięsa dodaję suszoną żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodaję do mięsa. Mieszam i duszę jeszcze przez 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju
Tradycyjna kuchnia Kasisojowa. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Opcjonalnie grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Przygotowujemy kolejny garnek z wodą ok 2 litry na warzywa. Włoszczyznę obieramy, kroimy(...)pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim. Gotujemy warzywa do miękkości. Cebulę rumienimy na patelni z oliwą, dodajemy wyjęte z wywaru i pokrojone w paski grzyby, smażymy kilka minut razem, wrzucamy do garnka z warzywami. Dodajemy suszone zioła i gotujemy razem parę minut, dodajemy wywar z gotowanych grzybów. Doprawiamy całość do smaku. Jeśli chcemy zabielić możemy użyć: mleka roślinnego
Przepysznik - BLW i nie tylkoWodorosty wakame nadają bulionowi specyficzny smak – nie są obezwładniające, nie dominują smaku, ale są lekko wyczuwalne. To dobre źródło kwasów omega-3, żelaza, wapnia, magnezu i jodu. Suszone grzyby shitake to naturalne źródło smaku umami , witaminy D, cynku, witamin z grupy B. Zawierają wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy (do kupienia w Piotrze i Pawle lub w sklepach z żywością(...)seler (350g) 3-4 łodygi selera naciowego (150-200g) 1 duży pęczek natki pietruszki i kilka gałązek lubczyku 25g suszonych glonów wakame lub kombu 1 garść suszonych grzybów shitake 4-5 pieczarek 1 kawałek imbiru wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki
Karo in the Kitchenkrwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni, stawów. Tak więc korzystajmy z darów natury i zbierajmy grzyby, wszak nasze lasy obfitują w nie, a teraz jest doskonała pora na ich zbiory. Risotto z grzybami leśnymi Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 400 g grzybów leśnych (dokładnie oczyszczonych) ok. 1 litr bulionu (ja przygotowałam z mojej kostki domowej(...)bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki pietruszki Przygotowanie: Oczyszczone grzyby leśne kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy do tej pory, aż będą rumiane. Cebule obieramy
Naturalna Kuchniaśledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego 35 dag ugotowanych ziemniaków w całości 25 g suszonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki oliwy(...)śmietany 18% 3 jajka 1 łyżka suszonej żurawiny ½ łyżeczki cukru 5 łyżeczek czubatych bułki tartej 2 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej Sól morska do smaku Pieprz cytrynowy do smaku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta majeranku otartego Ponadto: Cebulka perłowa do podania Koperek świeży Oliwa i bułka tarta do foremek Sposób wykonania: Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na dwie
Wanilia i KardamonNiewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej(...)kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego Nadzienie Kapustę kiszoną gotuję w wodzie przez 1 i 1/2 godziny do miękkości, odcedzam. W tym czasie przez godzinę moczę suszone grzyby we wrzątku, następnie
Mango Papajaugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli gałązka świeżego tymianku(...)rumienimy. Do zrumienionej wędzonki dodajemy cebulę, którą szklimy. Dolewamy nasz płyn oraz z moczenia grzybów razem z grzybami, dodajemy gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotujemy esencjonalny wywar, około 20 min wystarczy. Na osobnej patelni smażymy na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodajemy ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawiamy sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie
ladykitchenzamykam w szczelnych szklanych słoiczkach i to nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Ale już przechowywanie 4 czy 5 kilogramów suszonych grzybów stanowi dla mnie nie lada wyzwanie. Przyznaje - nie mam pomysłu w czym przechowywać suszone grzyby, tak aby im się nic nie stało. Liczę w tym wypadku na wasze podpowiedzi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec 2- 5 g. grzybów suszonych vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: Małą główkę kapusty poszatkować, odstawić Karkówkę, boczek świeży i wędzony pokroić w kostkę, dodać przyprawy: sól(...)ugotować żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso w kostkę, W osobnym garnku gotować w vegecie około 1/2h grzyby suszone, Czas połączyć wszystkie składniki. Do około 1l wywaru z żeberek wkładamy usmażone mięso, kapustę, grzyby i ugotowane żeberka. Dodajemy pokrojone suszone śliwki około 10 dag. oraz
Kuchnia Beatyłyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta Grzyby suszone moczymy.Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy. Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy.Grzyby suszone odciskamy z wody. Grzyby i cebulę mielimy w maszynce. Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem
Maminek kulinarnysuszonych grzybów (lub 150 g świeżych, np. podgrzybków albo borowików) 1 szklanki gorącej wody 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 50 g parmezanu (lub innego twardego, ostrego sera) szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki siekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą
Słodko-Słony Świat Ilony