gruszkami - 1500 przepisów (strona:84/100)

Co zrobić z otwartym winem ? 207

zostało na patelni. Zawartość patelni można potem dodać do potrawy albo wykorzystać do przygotowania sosu. Ale wino to na tyle uniwersalny trunek, że można je wykorzystać także do deserówa gruszki gotowane w winie to zawsze dobry pomysł. Źródło : 6win.pl

Mechanik w kuchni
Podsumowanie akcji: Ryż na słodko 222

Mirabelkowy blog ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI autorka: Aleksandra | blog: Przepisy Aleksandry Ryż na słodko w nietypowym połączeniu:) autorka: sowa_nie_sowa | blog: Zdrowa kuchnia Sowy Ryż na mleku z gruszkami autorka: deserowo | blog: deserowo Czekoladowy deser ryżowy autorka: agaimisia | blog: MOJA ZAKRĘCONA KUCHNIA ryż z jabłkami autorka: Grazynka Domagala | blog: GZICZKA-moje doświadczenia kulinarne Ryżowa babeczka z płatkami ryżowymi autorka

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe placuszki z bananem 209

Kolejna propozycja pysznych placuszków na śniadanie. tym razem jednak będą to drożdżowe placuszki z dodatkiem banana, ale możecie użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy gruszek. Placuszki są bardzo sycące, doskonałe na śniadanie...  Składniki:20g świeżych drożdży, 2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, duży banan

Z miłości do słodkości
Liebster Blog Award 190

miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :)     A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron  2. Ulubiony owoc? Gruszka  3. Ulubiony kucharz? Mąż  4. To straszne ale nie umiem ... Jezdzic na nartach  5. Moja ulubiona pora roku to... Wiosna  6. Pisze bloga bo ... Pomaga

Smaki Edyty
Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla 147

Następny starterek przed daniem głównym do zrobienia i podania na spotkaniu grillowym. Przygotowujemy po pół gruszki i dużym plastrze dobrej szynki ( ja kupuję Dębową z wytwórni Tarczyńskiego ale pewnie jest wiele równie dobrych ).Potrzebna jest jeszcze tylko prosta glazura i już .Przygotowujemy gdy grill jest już rozpalony , danie główne się piecze a wszyscy czekają i czekają . Możemy zrobić na tacce

Buniabaje w kuchni
Drink gruszkowo-lawendowy 99

Można robić specjalnie, a można wykorzystać wywar pozostały przy robieniu deseru ,, Gruszki miodowo-lawendowe " Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Cytrynowy dorsz 131

sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wątróbki drobiowe, ryż and tea peach 142

dawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie ( z lenistwa z syropu z puszki). Wzmocniłam smak dania odrobiną mocnej herbaty brzoskwiniowej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Imbirowe smaczki surówki z marchewki 175

Marchewka ma to do siebie , że fantastycznie komponuje się z różnymi smakami. Łączy się w surówkach z jabłkami, gruszkami, rzodkwią. W jarzynce z groszkiem. Można ją doprawiać dresingami o różnych smakach. W tej surówce dodałam do marchewki jabłko i świeży imbir , a  nadałam orzeźwiającego smaku dresingiem na bazie oleju i soku z mandarynki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką 240

Łagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu). Tam gdzie potrawa do której ją podaję ma zdecydowanie owocowy posmak wzmacniam jej ostrość zwykłą czerwoną rzodkiewką. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Versatile Blogger Award. 128

przemiłe komentarze i m.in. takie urocze nagrody ;]   Nominowani w kategorii.. Inspiracja i natchnienie. (kolejność przypadkowa zupełnie!) 1. Kromek z Masłem ,Kruche Babeczki 2. W Krainie Smaku 3. Gruszka z Fartuszka. 4. Burczy mi w brzuchu.5. Bake & Taste 6. Dusiowa Kuchnia. 7. Moje Twory Przetwory 8. Pieczarka Mysia 9. Grażyna Gotuje 10. Tomek gotuje 11. Proste Potrawy

W kuchni Karmel-itki
Wargowskie plyndze. Spotkanie bloggerów 22.09.2012. 163

sobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia (Gruszka z fartuszka), Kasia ( W Krainie Smaku), Karolina (Moje Codzienne Przyjemności),Ewelina (Przy Kubku Kawy) oraz ja, Karmel-itka, ruszyłyśmy do Wargowa. Tam czekała na nas Grażyna (Grażyna Gotuje).   To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów.Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 204

warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 176

cukier - esencja waniliowa - roztrzepane jajka - oliwa - mleko - przesiana mąka.Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam doformy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę.Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem.Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut.Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 165

przewodu pokarmowego, wątroby i jelit.Warte uwagi są także walory odżywcze, wzmacniające, przeciwzapalne i odnawiające miodu spadziowego z drzew liściastych,  który stosuje się wspomagająco w chorobach układu oddechowego. źródło: GRUSZKA Z FARTUSZKA Pozdrawiam słodko, złociście i miodowo! Karmel-itka * Źródła: - wiedza własna - wiedza pozyskana od wujka bartnika (pszczelarza) - strony źródłowe:  http://www.ambasadamiodu.pl/ http://www.teczowapasieka.pl/  http://www.ekomiodek.pl/ 

W kuchni Karmel-itki