pęczki botwinki ze sporymi buraczkami, 600 g gruszek, 1 pepperoni, 300 g lasagne świeżego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cukru, sok z 1/2 cytryny, sos sojowy Kikkoman, 1 łyżeczka nektaru z granatów, 2 łyżki zimnego masła, 1 granat, listki mięty, oliwa, Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć. Buraczki pokroić w cienkie plasterki. Resztę posiekać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około(...)łyżki cukru trzcinowego, gdy się rozpuści wrzucić plasterki buraczków, zamieszać, dodać 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę nektaru z granatów. Smażyć do zagęszczenia. Z granatu wyjąć pestki. Gruszki przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w poprzek w plasterki grubości około 0,5 cm. Pepperoni posiekać. Na patelni rozpuścić łyżkę cukru, gdy lekko ściemniej wrzucić gruszki, pepperoni, zamieszać
królestwo garówmięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać, pokroić(...)niewielką kostkę (0,5x0,5 cm). Na patelni rozpuścić cukier, dodać gruszkę, przesmażyć mieszając aż rozpuści się cukier. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając
królestwo garówbawiących się za oknem i widok spacerujących starszych państwa, trzymających się za rękę, jak gdyby dopiero co się poznali. Tak, to wiosna. RYŻ NA MLEKU Z LAWENDĄ I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ /własny;/ dla 2 osób 3/4 szklanki suchego ryżu 2,5 szklanki mleka sojowego (lub kokosowego) 1 łyżeczka ksylitolu 2/3 łyżeczki kwiatów suszonej lawendy 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki soli(...)ryżu, ok. 20 minut, ciągle mieszając, aby nic nie przywarło do garnka. Kiedy ryż jest miękki, wyciągam korę laski wanilii, dodaję sok z cytryny, mieszam i podaję z karmelizowanymi gruszkami. 1 średniej wielkości gruszka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru mielonego Gruszki myję, wydrążam środek i usuwam ogonek. Następnie kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam miód i gdy będzie gorący, układam
W kuchni Karmel-itkiUlubiona sałatka Wojtka ... robi się ją kilka minut, a takie daje szczęście :D SKŁADNIKI: sałata rukola ser gorgonzola 2 dojrzałe gruszki pistacje masło, oliwa czosnkowa, ocet balsamiczny, parmezan, miód Umyte gruszki pokroić w cieknie plastry. Podsmażyć je na masełku wraz z pistacjami i łyżką miodu. Gruszki powinny być mięciutkie. Na rukoli kładziemy gruszki, pistacje oraz kostki gorgonzoli. Całość polewamy oliwą
MarciochaKucharzyprzyrządzenie. Jeśli jednak rano czas Was goni, możecie przygotować takie śniadanie wieczorem. Rano wystarczy tylko owsiankę zapiec.Owsiankę możecie przygotować z dodatkami lub bez. Ja do swojej dodałam gruszki. Składniki:( na 2 porcje )* 1 szklanka mleka 2%* 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2 łyżeczki cukru brązowego* 1/2 laski wanilii* gruszkaWykonanie:W rondelku zagotować mleko z wanilią. Kiedy mleko zacznie się(...)pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka i dodać je do gotującego się mleka. Do mleka wsypać płatki owsiane i łyżeczkę cukru ( lub wcale nie słodzić ) - gotować 3 minuty.W tym czasie obrać gruszkę, pokroić w cienkie plasterki. Na gorącej patelni ( bez tłuszczu ) grilować gruszkę z obu stron.W kokilkach do zapiekania ułożyć gruszki. Na owoce wyłożyć ugotowane płatki owsiane. Wierzch posypać łyżeczką cukru.Owsiank
kolorowotorcikowotaka sobie zwykła owsianeczka, nie, to nocna owsianka bez gotowania. Według mnie jest to chyba jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania owsianki ^^ ~ Nocna owsianka na maślance z serkiem twarogowym, gruszką, cynamonem i kawą ~ Składniki: 200ml maślanki 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 100g serka twarogowego +cynamon, gruszka, kawa Płatki, otręby i twaróg mieszamy w słoiczku/miseczce. Na wierzchu kładziemy pokrojoną gruszkę(...)posypujemy cynamonem oraz kawą. Wstawiamy do lodówki na całą noc, a rano delektujemy się owsianką :)Ja swojej owsianki nie słodziłam, bo lubię kwaskawy smak maślanki. A poza tym sama gruszka była baardzo słodka
Kuchenny Skrawek NiebaPMiałam ogromną ochotę na coś ciepłego (bo trochę zmarzłam) gęstego i słodkiego co dałoby mi duuużo energii. I tak powstał gęsty krem kakaowy połączony moimi ulubionymi jesiennymi smakami, czyli gruszką i cynamonem. Mniam... ^^ ~Kakaowy krem z kaszy jęczmiennej z cukinią, jogurtem naturalnym, gruszką, cynamonem i ziarenkami kawy rozpuszczalnej ~ Składniki: 40g kaszy pęczakpół cukinii 2 łyżeczki gorzkiego kakao łyżeczka cynamonumiód/cukier/stewia gruszka kawa rozpuszczalna Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie blendujemy na gładki, gęsty krem. Dodajemy startą na grubych oczkach i odciśniętą cukinie oraz słodzidło, kakao i cynamon. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę, uważając aby krem się nie przypalił, a następnie przekładamy całość do miseczki. Dodajemy jogurt i pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Na koniec posypujemy ziarenkami kawy
Kuchenny Skrawek Niebababci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego. Gruszkowy jeżyk. Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała. Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka. Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę. Z ciemnego(...)winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce. Z pieprzu –oczka. Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy małe ,marynowane cebulki
Kulinarny karnet Christopherapyszny, bardzo lekki i delikatny. Moim zdaniem nawet lepszy niż ten tradycyjny. Mój miał trochę przyjemnie chrupiących drobinek cieciorki, ponieważ mąka której użyłam była niedokładnie zmielona. Budyń podałam z gruszką i cynamonem, co było bardzo dobrym pomysłem :) ~ Budyń cieciorkowy z gruszką, miodem i cynamonem ~ Składniki: 20g mąki z ciecierzycy 200ml mleka miód/cukier/stewia gruszka cynamon Do gotującego się mleka(...)wsypujemy mąkę oraz słodzidło i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy do salaterki/miseczki. Gruszkę kroimy w plasterki, dodajemy do budyniu, polewamy miodem i posypujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki : gruszki - 2 kg dynia - 2 kg ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie : Gruszki umyć i obrać ze skórki, to samo zrobić z dynią Składniki pokroić w kostkę i przełożyć do sporego garnka Postawić na niewielkim ogniu i gotować do momentu, aż składniki się "rozlecą " i połączą Cukier dodawać w ostatnim momencie, spróbować, czy nie jest dość słodkie Moje gruszki(...)pewności pasteryzuję jeszcze mus w słojach przez 10 min. od momentu zagotowania wody w garnku Taki mus wykorzystuję do pieczenia szarlotek, dodaję go do przetartych jabłek - słoiczek gruszki z dynią
Proste Potrawyśrodku. Podałam ją w formie mini torcików wypełnionych pysznym kremem jabłkowo-gruszkowym na bazie serka i śmietanki. Dodatkiem do torcików były karmelizowane w miodzie z migdałami plasterki jabłka i gruszki. Ahh co za rozkosz, musicie wypróbować :) Na 3 torciki: 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 3 kopiaste łyżki serka Almette Fruit(...)gruszką i jabłkiem 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki miodu gryczanego łyżka miodu pitnego łyżka pokrojonych drobno migdałów jabłko gruszka Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca
Mienta blogSkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone gruszki. Wyłożyć resztę masy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować malinami Uwaga – sprawdzona rada 1) Ciasto świetnie
Świat SmakuDzień dobry!Dość często bywam na Starym Kleparzu. Na jednym stoisku jakiś czas temu wypatrzyłam dość dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie, trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam(...)umiem się ogarnąć po czasie :-(. Dzięki temu mam tylko 4 małe słoiczki pysznej konfitury.Gruszki postanowiłam połączyć z cytryną, ponieważ bardzo zasmakowało mi to połączenie we wspomnianych gruszkach w winie, a imbir, bo to rozgrzewający dodatek, a na zimę taki jest jak najbardziej wskazany :-). Słodkiej, lekko orzeźwiającej, z wyraźną cytrynową nutą i lekko rozgrzewającą za sprawą imbiru. To napewno nie będzie
Pora coś zjeśćorzechy laskowe i gruszki wydawałoby się, że te smaki do siebie nie pasują. Ja zaryzykowałam upiekłam i nie żałuję bo jest pyszne. Was też zachęcam. Składniki: 100 g margaryny 6 szt jajek 1 szk cukru 2 szk mąki pszennej 1 szk mielonych orzechów laskowych BackMit 3 łyżki mielonego maku BackMit 2 łyżeczki proszku do pieczenia migdały płatki do posypania(...)Kresto 2 łyżki przegotowanej wody cukier puder 4 szt gruszki Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać
Ala piecze i gotujeJerzego natknęłam się przypadkiem. Zauroczył mnie na tyle, że bezwłocznie zaprosiłam go do siebie... Składniki: 1 gruszka 1 kiść winogron 7 szt truskawek 1 oliwka czarna 2 ziarenka gałki muszkatałowej ok. 40 wykałaczek Owoce myjemy. Obieramy ze skórki ok. 1/3 gruszki zaczynając od ogonka, po wcześniejszym zaznaczeniu nożem dookoła gruszki terenu na pyszczek jeża. Wykałaczką robimy otwory na oczy, wkładamy(...)ziarenka ziela angielskiego (lub goździki). Ogonek po ewentualnym skróceniu ozdabiamy oliwką. Owoce winogron przebijamy wykałaczką i umieszczamy je na nieobranej części gruszki, tworząc kolce na których będziemy umieszczać ładunek Jeżyka - świeże truskawki, lub inne owoce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała