Filety w aromatycznym sosie z octu balsamicznego z rozmarynem, z dodatkiem miękkich truskawek. Filety można zamarynować wcześniej, wtedy przygotowanie obiadu zajmie 10 minut :) Składniki na 2
Moja Galeria Smakuchroni przed rakiem. W procesie kiszenia uwalniają się enzymy rozkładające zawarty w kapuście glukozynolan. Wytwarzane w trakcie reakcji izotiocyjaniany odznaczają się silnym działaniem antynowotworowym. Substancje te chronią przed rakiem piersi, jelita grubego, płuc oraz wątroby. ponadto kwas mlekowy przywraca właściwą florę bakteryjną w jelitach, zniszczoną np. antybiotykami. Czyli wniosek z tego z taki, że NALEŻY wprowadzić do swojego jadłospisu kiszoną(...)nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do gotującej się kapusty. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa partiami grillujemy na patelni grillowej i wrzucamy do garnka z kapustą. Dobrze jest lekko podlać patelnię wodą, zeskrobać przypalone warzywa i wszystko razem przelać do garnka, zyskamy cudowny "pieczony" aromat. Cebulę obieramy
Naturalna Kuchniadrugą, wygrywa syn, zaraz ma być ta trzecia (tym razem latarnia nie śmietnik), postanawiają biec razem za rękę. W pewnym momencie matka zwalnia, coś jest nie tak. Załomotało w piersi, zakręciło się w głowie, zaczyna śnić coś natrętnego a potem... Ocknięcie, Syncio podnosi mnie z chodnika. Popycha moje plecy a jakiś mężczyzna już biegnie by spytać czy nic się(...)minucie opłukaną kaszę. Mieszamy energicznie. Następnie wlewamy po chochelce bulionu. Każdą kolejną chochelkę gdy kasza wchłonie płyn. Po ok 15 minutach pęczak powinien być miękki. Na patelni grillowej grillujemy pomidorki na gałązce. Gdy pęczotto będzie gotowe dodajemy chili, tymianek, sól, pieprz oraz parmezan i pieczarki. Podajemy z pomidorkami, płatkami parmezanu i natka pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórypiersi z kurczaka (pojedyncze lub jedna podwójna) pokrojona w cienkie paseczki Po pół papryki czerwonej, żółtej, zielonej pokrojonej w wąskie paski 1 Cebula (mała, średnia, duża) pokrojona w półkrążki Czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony (ilość ząbków zależy od upodobań, ja lubię i wrzuciłam 3, jeśli ktoś czosnku nie znosi, można go pominąć) Papryczka chilli (ilość i wielkość zależy(...)dodatki na osobnych talerzach. Dzięki temu biesiadnicy mogą sami nakładać sobie jedzenie na talerze i zwijać tortille. Smacznego Fajita – jest to rodzaj potrawy kuchni meksykańskiej składającej się z grillowanego mięsa podawanego na tortilli z cebula, papryką i innymi warzywami oraz dodatkami takimi jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser. Danie to było znane już w latach 30-tych XX wieku
Codzienne GotowanieJeśli wierzyć definicji, co najmniej połowa kucharzy powinna zrzucić fartuch i poszukać innej posady. Anthony Bourdain, Marco Pierre White, Gordon Ramsay i wielu innych, powinno uderzyć się w piersi, a chcąc zachować sławę i poważanie, ściąć włosy, rzucić palenie, przestać przeklinać. Na szczęście nie są pokorni. Na szczęście cała rzesza wspaniałych kucharzy jest po prostu sobą. Z definicji przecząc definicji(...)oliwek i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać. Nie dodaję żadnych innych przypraw - smak świeżego bobu cudownie kontrastuje ze słoną bryndzą, wędzonym aromatem szynki i słodyczą pomidorów. Kromki pieczywa grillujemy lub opiekamy w tosterze. Na chrupiące grzanki nakładamy sałatkę z bobem, polewamy sosem z oliwy i octu. Zjadamy popijając dobrym winem, słuchając dobrej muzyki lub czytając dobrą książkę - co kto woli
KUCHARNIAjuż się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić kurki z piasku(...)mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego
W kuchni Katiesałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej(...)Jesienna orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem (quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM. autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim
Weekendy w domu i ogrodzie